POSLOVNI REZULTATI

Metaverse još uvijek utječe na rezultate Mete

Metaverse još uvijek utječe na rezultate Mete
Depositphotos

U posljednjem tromjesečju 2023. Meta Platforms je ostvario prihod od 40,1 milijarde dolara, što je rast od 25 posto. Neto prihod porastao je 201 posto na 14 milijardi dolara. Upravni odbor Mete najavio je dividendu od 0,50 dolara, svoju prvu u povijesti, i odobrio otkup dionica u iznosu od 50 milijardi dolara.

Namjerava isplatiti novčanu dividendu svako tromjesečje ubuduće, ovisno o tržišnim uvjetima i odobrenju odbora. Cjelogodišnji neto prihod porastao je 69 posto na 39 milijardi dolara na prihod od 134,9 milijardi dolara, što je povećanje od 25 posto.

Izvršni direktor tvrtke Mark Zuckerberg i dalje vjeruje u AI i metaverzum koji potiču budući rast unatoč tome što je njegova jedinica Reality Labs objavila operativni gubitak od 4,6 milijardi dolara u 4. kvartalu 23. Gubitak je porastao s 3,2 milijarde dolara u usporedivom razdoblju 2022. Prihod Reality Laba od nešto više od milijardu dolara porastao je sa 727 milijuna dolara. Unatoč uspjehu Quest obitelji slušalica, tvrtka je za Reality Labs oslikala sumornu perspektivu. Meta je predvidjela da će se operativni gubici znatno povećati iz godine u godinu zbog tekućih napora u razvoju proizvoda u AR/VR i ulaganja u daljnje skaliranje njihovog ekosustava.

Meta Platforms je debitirao sa svojim Quest 3 VR slušalicama u rujnu 2023., ali sada se suočava s konkurencijom Appleovih Vision Pro slušalica. Na razgovoru o zaradi, Zuckerberg je proglasio uspjeh Questa 3 i pametnih naočala Ray Ban tvrtke. "Quest 3 je imao snažan početak i očekujem da će i dalje biti najpopularniji uređaj za mješovitu stvarnost." Objasnio je da će kupci željeti nove kategorije uređaja za češći rad s umjetnom inteligencijom bez potrebe za njihovim pametnim telefonima. “Mislim da će pametne naočale biti uvjerljiv oblik za ovo i to je dobar primjer kako su naša umjetna inteligencija i naše vizije metaverzuma povezane”, rekao je Zuckerberg.

Nakon nekoliko krugova otpuštanja 2023., financijska direktorica Susan Li izjavila je da je Meta Platforms imala 67 300 zaposlenika do kraja prosinca, što je pad od 22 posto na godišnjoj razini, ali 2 posto više uzastopno nakon nastavka zapošljavanja. Zuckerberg je rekao da zajednice rastu i da su se tvrtke vratile na pravi put, prije nego što se osvrnuo na uzbudljiv plan poboljšanja softvera koji će započeti uvođenjem „multimodalne umjetne inteligencije i drugih značajki koje se odnose na tehnologiju kasnije tijekom godine.