Kriza zbog koronavirusa će imati iznimno težak utjecaj na startupe

Kriza zbog koronavirusa će imati iznimno težak utjecaj na startupe

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa ostavila je iznimno negativan utjecaj na startupe jer većina njih morala se riješiti zaposlenih ili je ostala bez novca, ili će uskoro ostati bez njega. Riječ je o globalnom fenomenu, što u svom istraživanju o startupima u vrijeme koronakrize potvrđuje Startup Genome.

Naime, investitori su se povukli, jedini novac na koji se startupi oslanjaju jest onaj koji su pridobili prije nego je sve ovo čemu svjedočimo počelo. Samim time, priljeva novca ove godine vrlo vjerojatno neće biti za veliku većinu njih pa su krenula gašenja, otkazi i život na rubu.

Primjerice, u Kini je otkazano 57 posto ugovora tijekom veljače, kad je najmnogoljudnija zemlja svijeta bila praktički potpuno zatvorena jer se borila s epidemijom. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama vrhunac epidemije zbio se kroz travanj i još uvijek ne jenjava pa su investitori odlučili pričekati minimalno nekoliko mjeseci s novim investicijama. Ništa drugačije nije bilo ni u Europi kroz ožujak i barem polovicu travnja.

Ukupno, na globalnoj razini, više od četvrtine startupa otpustilo je 60 posto, ili više, zaposlenih. Nije pritom riječ samo o onim manjima, čak je i moćni Lyft podijelio otkaze za tisuću zaposlenih, a Uber najavljuje čak 5000 otkaza. Ako se gleda kompletna situacija, 74 posto startupa "rezalo" je broj zaposlenih, a njih 65 posto ima novca za manje od šest mjeseci i morat će se ugasiti ukoliko ne pronađu način kako bi se financirali.

Srećom, postoje i pozitivne priče, kao uvijek. Tijekom kriza neki isplivaju na površinu te se pokažu potrebnijima, čvršćima ili otpornijima od drugih. Pa tako 12 posto startupa u 45 zemlje svijeta bilježi rast prihoda otkako je počela godina, a njih deset posto otkako traje pandemija koronavirusa. Naravno, riječ je pretežno o onima vezanima za telemedicinu ili telekomunikacije...

Još iz kategorije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.

Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

27.05.2020. komentiraj

Zaposleni diljem svijeta jako su se brzo navikli na nove prilike, izazvane pandemijom koronavirusa, te se u velikoj mjeri ne žele vraćati na radna mjesta ako ne moraju. Konkretnije, prema istraživanju kompanije Okta, oko 75 posto njih voljelo bi ostati u ovoj situaciji, odnosno, voljeli bi nastaviti raditi na daljinu.

Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

26.05.2020. komentiraj

Huawei se nalazi u ozbiljnijim problemima no što se moglo misliti jer američke sankcije ostavljaju sve jasniji trag. I to ne na 5G poslovanje te kineske kompanije, već na poslovanje s pametnim telefonima.