Kriza zbog koronavirusa će imati iznimno težak utjecaj na startupe

Kriza zbog koronavirusa će imati iznimno težak utjecaj na startupe

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa ostavila je iznimno negativan utjecaj na startupe jer većina njih morala se riješiti zaposlenih ili je ostala bez novca, ili će uskoro ostati bez njega. Riječ je o globalnom fenomenu, što u svom istraživanju o startupima u vrijeme koronakrize potvrđuje Startup Genome.

Naime, investitori su se povukli, jedini novac na koji se startupi oslanjaju jest onaj koji su pridobili prije nego je sve ovo čemu svjedočimo počelo. Samim time, priljeva novca ove godine vrlo vjerojatno neće biti za veliku većinu njih pa su krenula gašenja, otkazi i život na rubu.

Primjerice, u Kini je otkazano 57 posto ugovora tijekom veljače, kad je najmnogoljudnija zemlja svijeta bila praktički potpuno zatvorena jer se borila s epidemijom. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama vrhunac epidemije zbio se kroz travanj i još uvijek ne jenjava pa su investitori odlučili pričekati minimalno nekoliko mjeseci s novim investicijama. Ništa drugačije nije bilo ni u Europi kroz ožujak i barem polovicu travnja.

Ukupno, na globalnoj razini, više od četvrtine startupa otpustilo je 60 posto, ili više, zaposlenih. Nije pritom riječ samo o onim manjima, čak je i moćni Lyft podijelio otkaze za tisuću zaposlenih, a Uber najavljuje čak 5000 otkaza. Ako se gleda kompletna situacija, 74 posto startupa "rezalo" je broj zaposlenih, a njih 65 posto ima novca za manje od šest mjeseci i morat će se ugasiti ukoliko ne pronađu način kako bi se financirali.

Srećom, postoje i pozitivne priče, kao uvijek. Tijekom kriza neki isplivaju na površinu te se pokažu potrebnijima, čvršćima ili otpornijima od drugih. Pa tako 12 posto startupa u 45 zemlje svijeta bilježi rast prihoda otkako je počela godina, a njih deset posto otkako traje pandemija koronavirusa. Naravno, riječ je pretežno o onima vezanima za telemedicinu ili telekomunikacije...

Još iz kategorije

Uspjeh Nanobita nije došao preko noći

Uspjeh Nanobita nije došao preko noći

21.09.2020. komentiraj

I dok pripremamo nastavak velike ICT Analize jedna se tvrtka nametnula da ju analiziramo zasebno jer Nanobit je prodan za skoro milijardu kuna što dokazuje da se u softverskoj industriju u segmentu gaminga može uspjeti. Treba imati upornosti, malo i sreće, no uspjeh nije došao preko noći, a rezultat je i to i više od 20 izdanih igara.

TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

TikTok ulazi u partnerstvo s Oracleom

21.09.2020. komentiraj

Sapunica oko TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama završila je u nedjelju 13. rujna, samo dva dana prije isteka konačnog roka, a umjesto Microsofta će “pouzdani tehnološki partner” biti Oracle. Odlučila je tako TikTokova matična kompanija ByteDance.

Mastercard i Handpoint šire prihvat kartica u malim poduzećima u Hrvatskoj

Mastercard i Handpoint šire prihvat kartica u malim poduzećima u Hrvatskoj

20.09.2020. komentiraj

Mastercard i platforma za plaćanje Handpoint su potpisali sporazum o partnerstvu u okviru kojeg će promicati prihvat kartičnog plaćanja u tisućama malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji.