Javni cloud u EU bi kroz sljedeće 3 godine trebao porasti za 22 posto

Javni cloud u EU bi kroz sljedeće 3 godine trebao porasti za 22 posto

Foto: DepositPhotos

Europski tehnološki sektor kroz prošlu je godinu zasijenjen skandalima koji se tiču privatnosti, striktnijih regulacija zbog Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), ali i trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. No, ima jedna stavka koja svakako budi optimizam, a to je cloud računalstvo i ono na europskom tlu ide na bolje.

Javni cloud u Europskoj uniji bi kroz sljedeće tri godine trebao porasti za 22 posto, prema podacima kojima barata IDC. Trend se potvrđuje kroz financijske izvještaje velikih američkih kompanija, ali i manjih kompanija koje se bave cloudom. Primjerice, Salesforce je prijavio 31 posto rasta prihoda na europskom tlu samo u posljednjem kvartalu.

"Bili smo najbržerastuća regija u cijelom svijetu, što ne umanjuje činjenica da su neke manje no naša. Stoga, uzbuđeni smo i vjerujemo da će stvari samo ići na bolje narednih godina", rekao je Chris Ciauri, izvršni potpredsjednik Salesforce na području Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA).

Opće je mišljenje da europske organizacije nazaduju za SAD-om 18 do 24 mjeseca kad se radi o usvajanju clouda. Izvjestio je o tome IDC još u 2018. godini temeljem svih poznatih podataka. Već prema tome dovoljno je jasno koliko Europa ima prostora za napredak i dobro je vidjeti da ga pokušava ostvariti, posebno u vremenu tolikih turbulencija.

Kompletno cloud tržište u porastu je posljednjih godina jer su kompanije prihvatile online infrastrukturu koju nude tehnološki divovi kao Amazon, Microsoft i Google. Konkretnije, Gartner prognozira da će na svjetskoj razini javni cloud uprihoditi 278 milijardi američkih dolara u 2021., dok je u 2017. svota bila na 145 milijardi.

Nije čudno da se najveći natječu kako bi imali što veći udio na takvom tržištu i iznimno je bitno da Europa čini napore da se nametne na što bolji način.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

15.02.2019. komentiraj

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2019. godine, bila su blokirana 18 854 poslovna subjekta, što je za 108 ili za 0,6 % manje u odnosu na prosinac 2018.  Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosio je 6,59 milijardi kn, što je za 320,85 milijuna kn (4,6 %) manje u odnosu na prosinac prošle godine.

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

13.02.2019. komentiraj

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.