Javni cloud u EU bi kroz sljedeće 3 godine trebao porasti za 22 posto

Javni cloud u EU bi kroz sljedeće 3 godine trebao porasti za 22 posto

Foto: DepositPhotos

Europski tehnološki sektor kroz prošlu je godinu zasijenjen skandalima koji se tiču privatnosti, striktnijih regulacija zbog Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), ali i trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. No, ima jedna stavka koja svakako budi optimizam, a to je cloud računalstvo i ono na europskom tlu ide na bolje.

Javni cloud u Europskoj uniji bi kroz sljedeće tri godine trebao porasti za 22 posto, prema podacima kojima barata IDC. Trend se potvrđuje kroz financijske izvještaje velikih američkih kompanija, ali i manjih kompanija koje se bave cloudom. Primjerice, Salesforce je prijavio 31 posto rasta prihoda na europskom tlu samo u posljednjem kvartalu.

"Bili smo najbržerastuća regija u cijelom svijetu, što ne umanjuje činjenica da su neke manje no naša. Stoga, uzbuđeni smo i vjerujemo da će stvari samo ići na bolje narednih godina", rekao je Chris Ciauri, izvršni potpredsjednik Salesforce na području Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA).

Opće je mišljenje da europske organizacije nazaduju za SAD-om 18 do 24 mjeseca kad se radi o usvajanju clouda. Izvjestio je o tome IDC još u 2018. godini temeljem svih poznatih podataka. Već prema tome dovoljno je jasno koliko Europa ima prostora za napredak i dobro je vidjeti da ga pokušava ostvariti, posebno u vremenu tolikih turbulencija.

Kompletno cloud tržište u porastu je posljednjih godina jer su kompanije prihvatile online infrastrukturu koju nude tehnološki divovi kao Amazon, Microsoft i Google. Konkretnije, Gartner prognozira da će na svjetskoj razini javni cloud uprihoditi 278 milijardi američkih dolara u 2021., dok je u 2017. svota bila na 145 milijardi.

Nije čudno da se najveći natječu kako bi imali što veći udio na takvom tržištu i iznimno je bitno da Europa čini napore da se nametne na što bolji način.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.