Javni cloud u EU bi kroz sljedeće 3 godine trebao porasti za 22 posto

Javni cloud u EU bi kroz sljedeće 3 godine trebao porasti za 22 posto

Foto: DepositPhotos

Europski tehnološki sektor kroz prošlu je godinu zasijenjen skandalima koji se tiču privatnosti, striktnijih regulacija zbog Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), ali i trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. No, ima jedna stavka koja svakako budi optimizam, a to je cloud računalstvo i ono na europskom tlu ide na bolje.

Javni cloud u Europskoj uniji bi kroz sljedeće tri godine trebao porasti za 22 posto, prema podacima kojima barata IDC. Trend se potvrđuje kroz financijske izvještaje velikih američkih kompanija, ali i manjih kompanija koje se bave cloudom. Primjerice, Salesforce je prijavio 31 posto rasta prihoda na europskom tlu samo u posljednjem kvartalu.

"Bili smo najbržerastuća regija u cijelom svijetu, što ne umanjuje činjenica da su neke manje no naša. Stoga, uzbuđeni smo i vjerujemo da će stvari samo ići na bolje narednih godina", rekao je Chris Ciauri, izvršni potpredsjednik Salesforce na području Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA).

Opće je mišljenje da europske organizacije nazaduju za SAD-om 18 do 24 mjeseca kad se radi o usvajanju clouda. Izvjestio je o tome IDC još u 2018. godini temeljem svih poznatih podataka. Već prema tome dovoljno je jasno koliko Europa ima prostora za napredak i dobro je vidjeti da ga pokušava ostvariti, posebno u vremenu tolikih turbulencija.

Kompletno cloud tržište u porastu je posljednjih godina jer su kompanije prihvatile online infrastrukturu koju nude tehnološki divovi kao Amazon, Microsoft i Google. Konkretnije, Gartner prognozira da će na svjetskoj razini javni cloud uprihoditi 278 milijardi američkih dolara u 2021., dok je u 2017. svota bila na 145 milijardi.

Nije čudno da se najveći natječu kako bi imali što veći udio na takvom tržištu i iznimno je bitno da Europa čini napore da se nametne na što bolji način.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

Lenovo odlično počeo novu fiskalnu godinu

19.08.2019. komentiraj

Lenovo Group objavio je rast prihoda grupe u prvom kvartalu financijske godine 2019/20220, dosegnuvši prihod od 12,5 milijardi američkih dolara što predstavlja rast osam uzastopnih kvartala. Na godišnjoj razini, prihod prije oporezivanja se više nego udvostručio s porastom od 127 milijuna američkih dolara, dosegnuvši 240 milijuna američkih dolara.

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

INFOGRAFIKA: Ulaganja u strojno učenje najveće od svih segmenata umjetne inteligencije

18.08.2019. komentiraj

Strojno učenje ono je što se danas još uvijek nameće iznad umjetne inteligencije, a ujedno je i njen temelj. Pokazuju to vrlo jasno i same brojke o potrošnji na te dvije zasebne, a toliko bliske tehnologije.