KUPNJA BEZ BLAGAJNI I BLAGAJNICA

Isprobali smo Konzumovu trgovinu u koju uđeš, potrpaš proizvode i doslovno izađeš

Isprobali smo Konzumovu trgovinu u koju uđeš, potrpaš proizvode i doslovno izađeš
Dražen Tomić / Tomich Productions

Prije skoro dvadesetak godina prvi se puta počelo govoriti o dućanima gdje neće biti potrebe za blagajnama, blagajnicama i kako će sve raditi putem RFID tehnologije. U to vrijeme je svima bilo jasno kako je riječ o preskupoj tehnologiji za proizvode s niskom cijenom ali se vjerovalo kako će se to promijeniti.

Međutim to se za normalne dućane ipak nije dogodilo, koristi se u industriji odjeće i neki od onih kontroliraju cijeli lanac od tvornice do trgovine poput Decathlona ili Zare to koriste. RFID se koristi i kod segmenta upravljanja skladištima, no u dućanima poput Konzumovog danas se koristi kompjutersko prepoznavanje odnosno tehnologije računalnog vida (computer vision).

Za korištenje novog Konzum Smart dućana potrebna je Konzumova aplikacija (najnovije ažuriranje) u koju dodate svoju omiljenu debitnu ili kreditnu karticu. Za ulazak u dućan potrebno je generiranje QR koda koji se skenira prilikom ulaska i tada vam aplikacija na vašoj omiljenoj kartici blokira 50 eura. Svatko tko prođe kroz vrata, nakon skeniranja QR koda i dok se ona ne zatvore smatrat će se kupcem koji je s vama.

Cijeli je Konzumov dućan veličine 130 četvornih metara pokriven s čak 150 kamera koje se koriste za procesiranje slike, dakle ako odlučite kupiti bananu ona se kupuje na komad i sustav zaista prepoznaje da ste bananu uzeli i možete ju odmah spremiti u torbu. Kada dodate i drugi proizvod u svoju torbu sustav prepoznaje i to. Ako se pak odlučite za kupnju proizvoda kod kojih je bitno prepoznavanje starosti kupca poput alkohola i to sustav računalnog vida automatski obrađuje. Snimke se čuvaju radi sigurnosnih razloga, ali kako ističe je Jozo Džakula, direktor Područja informatike u Konzumu u potpunosti se poštuju sve odredbe GDPR-a. Pritom napominje kako se dio snimki čuva i u slučaju prigovora kupca da mu je nešto pogrešno naplaćeno.

Kada ste natrpali svoju torbu stvarima jednostavno izađete iz dućana i vrlo brzo vam se sredstva odblokiraju ako ste kupili manje o 50 eura, a u aplikaciji vam dolazi i račun za kupljene stvari.

Jednostavno, bez gužvi i zadržavanja, doslovno kao kupnja u prolazu, sustav putem aplikacije zapravo funkcionira kao „digitalni novčanik“ i omogućuje kupcima svih generacija premium iskustvo kupnje, tvrde u Konzumu.

„Ova je trgovina prava potvrda uloge koju ima lider na tržištu –  postiže maksimum u svakodnevnom poslovanju, na dobrobit kupaca i tržišta, a istodobno iz vida ne ispušta poluge svoga budućeg razvoja. Konzum to radi već godinama. Tako je prošli tjedan mogao biti daleko ispred svih u spuštanju cijena u prilog obuzdavanju inflacije u Hrvatskoj, a danas tržištu otvoriti vrata prve automatizirane trgovine u Hrvatskoj. Taj je iskorak potpuno u skladu s planovima o tehnološkoj transformaciji i digitalizaciji, koje su jedan od četiri stupa razvojne strategije Fortenova grupe. Kao vodeće inovatore u maloprodaji u regiji u rješenjima napredne analitike i umjetne inteligencije, nedavno nas je na svjetskoj razini prepoznao i Google Cloud dodijelivši nam dvije prestižne nagrade“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe. 

„Otvaranjem prve SMART prodavaonice u jugoistočnoj Europi pokazujemo da je Konzum predvodnik u trendovima i inovacijama. Da bismo ostali neosporivi lider na tržištu i prvi izbor zaposlenicima i kupcima, kontinuirano ulažemo u modernizaciju naše maloprodajne mreže, pa tako i u potpuno nove koncepte kao što je Konzum SMART. Konzum svakim novim tehnološkim iskorakom postaje sinonim modernog načina kupovine za čitavu obitelj“, izjavio je Zoran Mitreski, izvršni direktor Fortenova grupe za maloprodaju i predsjednik Uprave Konzuma.

„Ovo je  samo je još jedan iskorak u digitalizaciji poslovanja Konzuma. Tehnologija koja je korištena za ovaj koncept prodavaonice zasniva se na računalnom vidu za prepoznavanje, a prostor je pokriven sa 150 kamera zahvaljujući kojima možemo pratiti koje artikle je kupac uzeo s police i naplatiti samo one koje je iznio sa sobom iz prodavaonice. Cilj je bio pružiti kupcima bržu i jednostavniju kupnju“, pojašnjava Džakula.