INFOGRAFIKA: Amazon otpustio 85 tisuća ljudi

INFOGRAFIKA: Amazon otpustio 85 tisuća ljudi
DepositPhotos

Amazon je tijekom pandemije koronavirusa u 2020. zaposlio dodatnih pola milijuna ljudi, zatim prošle godine još 300.000 i time išao potpuno suprotnim smjerom od većine, koja je otpuštala i štedjela gdje je mogla. Ali, sad kad je taj dio krize završio i pojavio se novi u vidu inflacije i geopolitičkih turbulencija, gigant je posegnuo za rezovima.

Krajem lipnja ove godine radna snaga Amazona se smanjila za 85.000 i trenutno na globalnoj razini ta kompanija zapošljava nešto više od 1,52 milijun ljudi. Rekord je zabilježen prošle godine, kad je bilo zaposleno upravo tih 85.000 radnika više nego početkom ljeta ove godine.

Slobodno se može reći da je pandemija koronavirusa samo pospješila poslovanje Amazona, koji je još 2019. imao 800.000 zaposlenih, a 2016. nešto manje od 400.000. No, sve to nije moglo vječno trajati, srećom po većinu drugih kompanija svijeta.

Svejedno, unatoč rezovima i lošim prognozama, nakon drugog kvartala je Amazon uspio napraviti bolji poslovni rezultat od očekivanog, a izvršni direktor (CEO) Andy Jassy navodi da će treći kvartal biti i uspješniji.