IFA 2016: Pad tržišta 5 posto, ali slijede pozitivni trendovi

IFA 2016: Pad tržišta 5 posto, ali slijede pozitivni trendovi

Foto: Dražen Tomić

Prema najnovijem istraživanju GfK ukupna vrijednost tehnoloških proizvoda ove godine trebala bi iznositi oko 814 milijardi eura uz pad u odnosu na prošlogodišnjih 859 milijardi dolara za 5 posto. Što se tiče tržišnih udjela prema regiji jasno je kako će i dalje najveći dio biti u Aziji i to čak 40 posto pri čemu će najveći dio ukupnog svjetskog tržišta oko 30 posto biti na područjima tržišta u razvoju dakle Indije, Kine i drugih država u toj regiji.

Očekivano po snazi tu je tržište Sjeverne Amerike s 24 posto udjela, nakon toga tu je tržište zapadne Europe s 18 posto. Hrvatska koja se nalazi u regiji središnja i Istočna Europa zauzimat će tek 4 posto svjetskog tržišta usprkos činjenici kako u ovaj dio svijeta GfK ubraja i bivšeg SSR-a.

Kada pak riječ o pojedinim segmentima tržišta ove godine se očekuje prodaja 4K odnosno UHD (ultra HD) TV uređaja na razini od oko 54 milijuna komada uz rast od 75 posto, dok će na tržištu biti prodano 600 tisuća OLED TV uređaja uz rast od 120 posto. Ukupan broj pametnih TV uređaja bit će oko 96 milijuna uz tek minimalan rast od 1 posto.

Bluetooth zvučnici bilježit će rast od 23 posto na ukupni broj od 41 milijun prodanih uređaja. Za čak 58 posto rast će nosivi uređaji i njihova bi prodaja prema GfK trebala dosegnuti 122 milijuna komada. Prodaja fotoaparata, prije svega onih malih bez izmjenjivih objektiva, zahvaljujući rastu smatphone tržišta sa snažnim ugrađenim kameram, past će novih 22 posto i dosegnuti 36 milijuna prodanih uređaja. Najveće tržište po broju prodanih uređaja svakako je ono pametnih telefona no ono će ove godine rasti ipak malenih 5 posto prije svega zahvaljujući rastu na tržištima u razvoju i trebalo bi ove godine dosegnuti 1,4 milijarde komada.

GfK je u svibnju na najvećim tržištima proveo istraživanje što će korisnici najčešće kupovati ove godine i najveći dio pripada segmentu streaminga glazbe i to 25 posto, slijede 3D prineteri s 23 posto. Na trećem mjestu želja tu su pametni satovi i nosivi uređaji namijenjeni kontroli zdravlja s 22 posto. Visoko na listi želja su i drugi nosivi uređaji i VR uređaji s 20 posto. Na dnu, što je vrlo zanimljivo  mnogo prije pametnih telefona i drugih uređaja su dronovi sa 16 posto.

Još iz kategorije

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

Bolt najavljuje novi krug financiranja od 628 milijuna eura

14.01.2022.

Bolt je objavio dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura. Investicije će biti usmjerene prema dodatnom širenju postojećih usluga i ubrzanja prijelaza s osobnih automobila na mogućnost korištenja inovativnih načina kretanja gradom. Time će se smanjiti gužve u gradovima i zagađenje te omogućiti više zelenih površina gdje će se ljudi moći lakše kretati.

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

AGRIVI osigurao 1,15 milijuna eura od Europskog inovacijskog vijeća

14.01.2022.

Europsko inovacijsko vijeće (EIC) dodijelilo je AGRIVI-ju sredstva u iznosu od 1,15 milijuna eura za izgradnju agronomskog savjetnika vođenog umjetnom inteligencijom za podršku farmama u ispunjavanju zahtjeva za zaštitu usjeva i sigurnost hrane.

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

Prošle godine vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijardi kuna

12.01.2022.

Analiza javnih nabava za 2021. godinu pokazuje kako je ukupna vrijednost javnih nabava premašila 2,62 milijarde kuna uz rast u odnosu na 2020. godinu i to za oko 1 posto. Obzirom da je riječ o objema kriznim godinama pandemije dobri su to rezultati, no to i dalje dokazuje kako je država veliki domaći igrač na IT tržištu jer procjene pokazuje kako je to negdje na 55 posto ukupne domaće IT potrošnje.