IFA 2016: Pad tržišta 5 posto, ali slijede pozitivni trendovi

IFA 2016: Pad tržišta 5 posto, ali slijede pozitivni trendovi

Foto: Dražen Tomić

Prema najnovijem istraživanju GfK ukupna vrijednost tehnoloških proizvoda ove godine trebala bi iznositi oko 814 milijardi eura uz pad u odnosu na prošlogodišnjih 859 milijardi dolara za 5 posto. Što se tiče tržišnih udjela prema regiji jasno je kako će i dalje najveći dio biti u Aziji i to čak 40 posto pri čemu će najveći dio ukupnog svjetskog tržišta oko 30 posto biti na područjima tržišta u razvoju dakle Indije, Kine i drugih država u toj regiji.

Očekivano po snazi tu je tržište Sjeverne Amerike s 24 posto udjela, nakon toga tu je tržište zapadne Europe s 18 posto. Hrvatska koja se nalazi u regiji središnja i Istočna Europa zauzimat će tek 4 posto svjetskog tržišta usprkos činjenici kako u ovaj dio svijeta GfK ubraja i bivšeg SSR-a.

Kada pak riječ o pojedinim segmentima tržišta ove godine se očekuje prodaja 4K odnosno UHD (ultra HD) TV uređaja na razini od oko 54 milijuna komada uz rast od 75 posto, dok će na tržištu biti prodano 600 tisuća OLED TV uređaja uz rast od 120 posto. Ukupan broj pametnih TV uređaja bit će oko 96 milijuna uz tek minimalan rast od 1 posto.

Bluetooth zvučnici bilježit će rast od 23 posto na ukupni broj od 41 milijun prodanih uređaja. Za čak 58 posto rast će nosivi uređaji i njihova bi prodaja prema GfK trebala dosegnuti 122 milijuna komada. Prodaja fotoaparata, prije svega onih malih bez izmjenjivih objektiva, zahvaljujući rastu smatphone tržišta sa snažnim ugrađenim kameram, past će novih 22 posto i dosegnuti 36 milijuna prodanih uređaja. Najveće tržište po broju prodanih uređaja svakako je ono pametnih telefona no ono će ove godine rasti ipak malenih 5 posto prije svega zahvaljujući rastu na tržištima u razvoju i trebalo bi ove godine dosegnuti 1,4 milijarde komada.

GfK je u svibnju na najvećim tržištima proveo istraživanje što će korisnici najčešće kupovati ove godine i najveći dio pripada segmentu streaminga glazbe i to 25 posto, slijede 3D prineteri s 23 posto. Na trećem mjestu želja tu su pametni satovi i nosivi uređaji namijenjeni kontroli zdravlja s 22 posto. Visoko na listi želja su i drugi nosivi uređaji i VR uređaji s 20 posto. Na dnu, što je vrlo zanimljivo  mnogo prije pametnih telefona i drugih uređaja su dronovi sa 16 posto.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.