IFA 2016: Pad tržišta 5 posto, ali slijede pozitivni trendovi

IFA 2016: Pad tržišta 5 posto, ali slijede pozitivni trendovi

Foto: Dražen Tomić

Prema najnovijem istraživanju GfK ukupna vrijednost tehnoloških proizvoda ove godine trebala bi iznositi oko 814 milijardi eura uz pad u odnosu na prošlogodišnjih 859 milijardi dolara za 5 posto. Što se tiče tržišnih udjela prema regiji jasno je kako će i dalje najveći dio biti u Aziji i to čak 40 posto pri čemu će najveći dio ukupnog svjetskog tržišta oko 30 posto biti na područjima tržišta u razvoju dakle Indije, Kine i drugih država u toj regiji.

Očekivano po snazi tu je tržište Sjeverne Amerike s 24 posto udjela, nakon toga tu je tržište zapadne Europe s 18 posto. Hrvatska koja se nalazi u regiji središnja i Istočna Europa zauzimat će tek 4 posto svjetskog tržišta usprkos činjenici kako u ovaj dio svijeta GfK ubraja i bivšeg SSR-a.

Kada pak riječ o pojedinim segmentima tržišta ove godine se očekuje prodaja 4K odnosno UHD (ultra HD) TV uređaja na razini od oko 54 milijuna komada uz rast od 75 posto, dok će na tržištu biti prodano 600 tisuća OLED TV uređaja uz rast od 120 posto. Ukupan broj pametnih TV uređaja bit će oko 96 milijuna uz tek minimalan rast od 1 posto.

Bluetooth zvučnici bilježit će rast od 23 posto na ukupni broj od 41 milijun prodanih uređaja. Za čak 58 posto rast će nosivi uređaji i njihova bi prodaja prema GfK trebala dosegnuti 122 milijuna komada. Prodaja fotoaparata, prije svega onih malih bez izmjenjivih objektiva, zahvaljujući rastu smatphone tržišta sa snažnim ugrađenim kameram, past će novih 22 posto i dosegnuti 36 milijuna prodanih uređaja. Najveće tržište po broju prodanih uređaja svakako je ono pametnih telefona no ono će ove godine rasti ipak malenih 5 posto prije svega zahvaljujući rastu na tržištima u razvoju i trebalo bi ove godine dosegnuti 1,4 milijarde komada.

GfK je u svibnju na najvećim tržištima proveo istraživanje što će korisnici najčešće kupovati ove godine i najveći dio pripada segmentu streaminga glazbe i to 25 posto, slijede 3D prineteri s 23 posto. Na trećem mjestu želja tu su pametni satovi i nosivi uređaji namijenjeni kontroli zdravlja s 22 posto. Visoko na listi želja su i drugi nosivi uređaji i VR uređaji s 20 posto. Na dnu, što je vrlo zanimljivo  mnogo prije pametnih telefona i drugih uređaja su dronovi sa 16 posto.

Još iz kategorije

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

12.08.2022.

Intelov oporavak potaknut Alder Lake procesorima 12. generacije utjecat će na pad prihoda za AMD u ovoj godini. Konkretno, Morgan Stanley u analizi navodi da će Ryzen Desktop segment poslovanja pasti za čak 26 posto.

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

12.08.2022.

Softver developeri pri razvoju se koriste dvama metodama testiranja - opterećenja (eng. load) i stresa. Samo, oko obje traju poveće rasprave i činjenica je da mnogi u industriji još uvijek ne razaznaju razlike između ovih metoda.

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

11.08.2022.

Lenovo Group je objavila rekordne rezultate Grupe u prvom kvartalu koji pokazuju rast prihoda i profitabilnosti i to već deveti uzastopni kvartal. Neto dobit u prvom tromjesečju porasla je 11 posto na godišnjoj razini na 516 milijuna američkih dolara i 35 posto na godišnjoj razini na 556 milijuna američkih dolara na temelju hongkonških standarda financijskog izvještavanja. Prihod je porastao na 17 milijardi američkih dolara što je 5 posto više u odnosu na prethodnu godinu u stalnoj valuti.