Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Foto: DepositPhotos

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

Konkretnije, startupovi će moći na vrlo lak način zapošljavati koga god žele, neovisno gdje se u svijetu nalazi. Taj novi plan predstavljen je 1. ožujka i nazvan La French Tech inicijativom, a čini ga jednim od najotvorenijih europskih kad su "tech vize" u pitanju. A vrlo lako je i najotvoreniji u Europskoj uniji jer teško mu je pronaći konkurenta.

"S Brexitom se strani talenti na tehnološkom području ne osjećaju poželjno, ali mi im želimo poručiti da smo spremni pomoći im ukoliko izaberu Francusku za svoj profesionalni razvoj. Ujedno, ovo nije samo administrativna procedura, ovo je poruka da Francuska ostaje otvorena i ambiciozna, a to podrazumijeva podršku tisuća startupova u njihovu kompleksnom pokušaju rasta", poručila je Kat Borlongan, direktor La French Tech pa na taj način poprilično direktno pozvala zainteresirane da postave upravo Francusku ispred ostalih na listi prioriteta.

Ipak, upitno je koliko će ova mjera pomoći u privlačenju najboljih jer nedostatak kvalitetnih menadžera i marketinških stručnjaka usporio je rast startupa ili ga potpuno onemogućio. Uz to, ne pomaže ni činjenica da velike kompanije kao Amazon, Apple, Facebook, Google i Microsoft povećavaju plaće pa su samim time primamljiviji izbor za stvaranje karijere od nekog startupa u Francuskoj.

Ali, ne škodi probati. Viza je potpuno besplatna, ali administrativni troškovi iznose oko 400 eura i mogućnost koristiti je za svoje zaposlenike ima više od deset tisuća kompanija. Još donedavno to je moglo svega njih stotinjak i uistinu treba pohvaliti trud Francuske da učini korak naprijed.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.