Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Foto: DepositPhotos

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

Konkretnije, startupovi će moći na vrlo lak način zapošljavati koga god žele, neovisno gdje se u svijetu nalazi. Taj novi plan predstavljen je 1. ožujka i nazvan La French Tech inicijativom, a čini ga jednim od najotvorenijih europskih kad su "tech vize" u pitanju. A vrlo lako je i najotvoreniji u Europskoj uniji jer teško mu je pronaći konkurenta.

"S Brexitom se strani talenti na tehnološkom području ne osjećaju poželjno, ali mi im želimo poručiti da smo spremni pomoći im ukoliko izaberu Francusku za svoj profesionalni razvoj. Ujedno, ovo nije samo administrativna procedura, ovo je poruka da Francuska ostaje otvorena i ambiciozna, a to podrazumijeva podršku tisuća startupova u njihovu kompleksnom pokušaju rasta", poručila je Kat Borlongan, direktor La French Tech pa na taj način poprilično direktno pozvala zainteresirane da postave upravo Francusku ispred ostalih na listi prioriteta.

Ipak, upitno je koliko će ova mjera pomoći u privlačenju najboljih jer nedostatak kvalitetnih menadžera i marketinških stručnjaka usporio je rast startupa ili ga potpuno onemogućio. Uz to, ne pomaže ni činjenica da velike kompanije kao Amazon, Apple, Facebook, Google i Microsoft povećavaju plaće pa su samim time primamljiviji izbor za stvaranje karijere od nekog startupa u Francuskoj.

Ali, ne škodi probati. Viza je potpuno besplatna, ali administrativni troškovi iznose oko 400 eura i mogućnost koristiti je za svoje zaposlenike ima više od deset tisuća kompanija. Još donedavno to je moglo svega njih stotinjak i uistinu treba pohvaliti trud Francuske da učini korak naprijed.

Još iz kategorije

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

19.06.2019. komentiraj

Na nedavno održanoj konferenciji Tech Data Solution Days SEE u Umagu, tvrtka NEOS proglašena je najuspješnijim Oracle Partnerom na teritoriju južne i jugoistočne Europe za 2018. godinu. To su priznanje zaslužili budući da su se rastom i specijalizacijama istaknuli među partnerima u regiji.

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

19.06.2019. komentiraj

„Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali, a kamatne stope od 1,3 posto su na najnižoj razini u povijesti. Ono što je glavna prepreka nastavku ovih pozitivnih trendova je nedostatak radne snage. To je pitanje svih pitanja u ovom trenutku“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 2. sjednice Skupštine HGK.

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.