Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo od Europske komisije traži regulaciju kriptovaluta

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo od Europske komisije traži regulaciju kriptovaluta

Foto: DepositPhotos

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) objavilo je svoje prijedloge zakona koji bi se ticali kripto imovine te potom zatražilo od Europske komisije da žurno odredi pravila koja bi poboljšala zaštitu potrošača na tlu Europske unije.

Naime, s obzirom na vrijeme u kojem živimo, kriptovalute i sve što ih se tiče. Upravo zato EU i uvodi nove zakone koji ih se tiču, a EBA želi da se njeni prijedlozi uvaže kako bi zakoni bili u skladu sa stvarnosti u kojoj se nalazimo. Jer, trenutno kriptovalute nisu kontrolirane od strane Europskog nadzornog tijela za bankarstvo ni Europske komisije. Samim time, postoji opasnost da se korisnicima našteti na razne načine. Uostalom, EBA je upozoravala na probleme još 9. siječnja prošle godine.

"Naša upozorenja o virtualnim valutama korisnicima i institucijama i dalje vrijede. Zato još jednom pozivamo Europsku komisiju da uvidi je li potrebna regulacija ili nije kako bi se postigao zajednički pristup prema pitanjima koja se tiču kripto imovine", kazao je Adam Farkas, izvršni direktor (CEO) Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

Naravno, sve to što govori i zagovara u suprotnosti je s idejama kriptovaluta i zajednicom koja stoji iza njih. Centralizacija, regulative i kontrola bilo koje vrste jednostavno nije ono što se želi. Uz to, bez kontrole EBA nema sve ono što kod tradicionalnog financijskog ustroja ima. Uvid u transakcije kako bi tijek novca bio jasan i vidljiv...

Kao dodatni argument, EBA navodi sve negativnosti koje se tiču kriptovaluta, a to su pranje novca, droga, trgovina ljudima i sve ostale kriminalne aktivnosti koje trebaju situaciju u kojoj se tijek novca ne može pratiti. Samo, te su negativnosti u manjini i čine se ne samo uz pomoć kriptovaluta već i "pravog novca".

Na kraju, tek slijedi konkretnija rasprava i vidjet će se mogu li regulative uopće održati kriptovalute ili će korisnici zbog njih izgubiti interes i okrenuti se nečemu "trećem".

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.