Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo od Europske komisije traži regulaciju kriptovaluta

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo od Europske komisije traži regulaciju kriptovaluta

Foto: DepositPhotos

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) objavilo je svoje prijedloge zakona koji bi se ticali kripto imovine te potom zatražilo od Europske komisije da žurno odredi pravila koja bi poboljšala zaštitu potrošača na tlu Europske unije.

Naime, s obzirom na vrijeme u kojem živimo, kriptovalute i sve što ih se tiče. Upravo zato EU i uvodi nove zakone koji ih se tiču, a EBA želi da se njeni prijedlozi uvaže kako bi zakoni bili u skladu sa stvarnosti u kojoj se nalazimo. Jer, trenutno kriptovalute nisu kontrolirane od strane Europskog nadzornog tijela za bankarstvo ni Europske komisije. Samim time, postoji opasnost da se korisnicima našteti na razne načine. Uostalom, EBA je upozoravala na probleme još 9. siječnja prošle godine.

"Naša upozorenja o virtualnim valutama korisnicima i institucijama i dalje vrijede. Zato još jednom pozivamo Europsku komisiju da uvidi je li potrebna regulacija ili nije kako bi se postigao zajednički pristup prema pitanjima koja se tiču kripto imovine", kazao je Adam Farkas, izvršni direktor (CEO) Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

Naravno, sve to što govori i zagovara u suprotnosti je s idejama kriptovaluta i zajednicom koja stoji iza njih. Centralizacija, regulative i kontrola bilo koje vrste jednostavno nije ono što se želi. Uz to, bez kontrole EBA nema sve ono što kod tradicionalnog financijskog ustroja ima. Uvid u transakcije kako bi tijek novca bio jasan i vidljiv...

Kao dodatni argument, EBA navodi sve negativnosti koje se tiču kriptovaluta, a to su pranje novca, droga, trgovina ljudima i sve ostale kriminalne aktivnosti koje trebaju situaciju u kojoj se tijek novca ne može pratiti. Samo, te su negativnosti u manjini i čine se ne samo uz pomoć kriptovaluta već i "pravog novca".

Na kraju, tek slijedi konkretnija rasprava i vidjet će se mogu li regulative uopće održati kriptovalute ili će korisnici zbog njih izgubiti interes i okrenuti se nečemu "trećem".

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.