Europa ima više developera nego SAD, ali jako zaostaje po pitanju broja startupa

Europa ima više developera nego SAD, ali jako zaostaje po pitanju broja startupa

Foto: DepositPhotos

Europska startup scena ima više developera no američka, ali u konačnici zaostaje, bez obzira na uspjehe koji se konstantno ostvaruju. Primjerice, oni posljednji svakako su Revolut, Deliveroo i TransferWise, no nekako to nije dovoljno i prostora za napredak svakako ima.

Čak je i kapital na rekordno visokih 23 milijarde američkih dolara, koliko se investiralo prošle godine na startup u Europi. Samo, kako navodi McKinsey u svom izvješću, nedovoljno se ulaže u područja inovacije koje mogu dovesti do istinskog rasta. Pod time se misli na predvodnice u tehnologiji i digitalizaciju. Tek povremeno ispliva netko kao spomenuti trojac iz uvoda.

Naime, europske kompanije imaju naviku ulagati u "opipljive" stvari kao što su zgrade ili strojevi, što je ostavština iz prošlosti. Ono što McKinsey naglašava da se treba promijeniti jest sklop, logično. Investicije na područjima koja nisu tako opipljiva mogu donijeti opipljiv profit. Kao što što su podacim ili softver. Samo se na taj način, naglašava McKinsey, može Europu postaviti u centar sljedećeg vala inovacija i tehnološkog iskoraka.

Jer, ovako se na Starom kontinentu tek prati druge, pomno promatra što rade i onda se djeluje, a na taj način ne može se stvoriti ništa osim konstantnog zaostajanja, koje može biti veće ili manje, no u konačnici je zaostajanje. Zato, da bi Europa bila predvodnik, mora se prestati koncentrirati na prilike u Sjedinjenim Američkim Državama ili Aziji, ponajprije Kini, već na sebe samu.

Umjetna inteligencija, strojno učenje, Internet stvari, blockchain, kvantno računalstvo... digitalne su prilike kojima se Europa može i mora okrenuti. Jest, neće se odmah vidjeti pozitivni rezultati, treba biti strpljiv. Ni Amerikancima ništa nije palo s neba, desetljećima su stvarali situaciju u kakvoj uživaju trenutno. S pravom...

Još iz kategorije

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.