Europa ima više developera nego SAD, ali jako zaostaje po pitanju broja startupa

Europa ima više developera nego SAD, ali jako zaostaje po pitanju broja startupa

Foto: DepositPhotos

Europska startup scena ima više developera no američka, ali u konačnici zaostaje, bez obzira na uspjehe koji se konstantno ostvaruju. Primjerice, oni posljednji svakako su Revolut, Deliveroo i TransferWise, no nekako to nije dovoljno i prostora za napredak svakako ima.

Čak je i kapital na rekordno visokih 23 milijarde američkih dolara, koliko se investiralo prošle godine na startup u Europi. Samo, kako navodi McKinsey u svom izvješću, nedovoljno se ulaže u područja inovacije koje mogu dovesti do istinskog rasta. Pod time se misli na predvodnice u tehnologiji i digitalizaciju. Tek povremeno ispliva netko kao spomenuti trojac iz uvoda.

Naime, europske kompanije imaju naviku ulagati u "opipljive" stvari kao što su zgrade ili strojevi, što je ostavština iz prošlosti. Ono što McKinsey naglašava da se treba promijeniti jest sklop, logično. Investicije na područjima koja nisu tako opipljiva mogu donijeti opipljiv profit. Kao što što su podacim ili softver. Samo se na taj način, naglašava McKinsey, može Europu postaviti u centar sljedećeg vala inovacija i tehnološkog iskoraka.

Jer, ovako se na Starom kontinentu tek prati druge, pomno promatra što rade i onda se djeluje, a na taj način ne može se stvoriti ništa osim konstantnog zaostajanja, koje može biti veće ili manje, no u konačnici je zaostajanje. Zato, da bi Europa bila predvodnik, mora se prestati koncentrirati na prilike u Sjedinjenim Američkim Državama ili Aziji, ponajprije Kini, već na sebe samu.

Umjetna inteligencija, strojno učenje, Internet stvari, blockchain, kvantno računalstvo... digitalne su prilike kojima se Europa može i mora okrenuti. Jest, neće se odmah vidjeti pozitivni rezultati, treba biti strpljiv. Ni Amerikancima ništa nije palo s neba, desetljećima su stvarali situaciju u kakvoj uživaju trenutno. S pravom...

Još iz kategorije

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

17.02.2020. komentiraj

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom i uslugama mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje Canalys u svom izvještaju za 2019. Riječ je o ukupnih 107 milijardi američkih dolara, koliko se troši na njihove proizvode od strane raznih organizacija. Ili, riječ je o rastu od 37 posto!

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

16.02.2020. komentiraj

Kad je Apple predstavio Catalyst, toolkit za prebacivanje iOS i iPadOS aplikacija na macOS, developeri i korisnici brzo su zaključili da bi bilo sjajno vidjeti univerzalni način kupovine iOS i macOS aplikacija na App Storeu. Tako nešto će im se i ispuniti s ožujkom, obećavaju u Appleu.

Petnaesti Job Fair u znaku tematskih Talkova

Petnaesti Job Fair u znaku tematskih Talkova

14.02.2020. komentiraj

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 13. i 14. svibnja tradicionalno će se održati netradicionalno izdanje Job Faira, najvećeg sajma poslova u Hrvatskoj. Ovogodišnji, petnaesti po redu sajam uz već poznat program uključuje i novitete u obliku panel diskusija i tematskih Talkova, koji će se tijekom dva dana sajma održavati u KSET-u. Sajam organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).