Alibaba bilježi izniman rast, a do 2025. ostvarivat će 50 posto više prihoda od Amazona

Alibaba bilježi izniman rast, a do 2025. ostvarivat će 50 posto više prihoda od Amazona

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa uvelike je utjecala na poslovanje brojnih kineskih kompanija, no jedna se svakako zahvaljujući svjetskoj krizi izdigla. Riječ je o Alibabi koja je itekako dobro iskoristila situaciju kad se moglo kupovati isključivo online.

Naime, Aksje Bloggen prognozira da će zbog trenutnih rezultata i svega što slijedi Alibaba nastaviti s ubrzanim rastom pa do 2025. dostići 1,2 bilijuna američkih dolara vrijednosti proizvoda koje nudi na svojoj platformi. Usporedbe radi, to je 55 posto više no što se predviđa da će vrijediti proizvodi u Amazonovoj ponudi!

Očito su krize ono što pokreće Alibabu jer ta se kompanija probila zahvaljujući krizi zbog SARS virusa 2003., kao i sad zbog koronavirusa prošle godine. Trenutno Alibaba zapošljava više od 100.000 ljudi i kroz zajmove potpomaže milijardama dolara male i srednje poslovne organizacije.

Taobao je jedan od najunosnijih segmenata grupacije i čini 80 posto svih prodaja. Za razliku od Amazona, Alibaba nije direktno "upleten" u prodaje i nema skladišta u vlasništvu. Alibaba zapravo služi kao platforma brendiranim proizvođačima da se plasiraju na tržište. Otprilike kao eBay, ali s razlikom da ne može bilo tko prodavati proizvode, mora biti ovlašteni proizvođač, distributer, maloprodajnik ili veleprodajnik.

Ipak, bez obzira na uspjehe u Kini od 2003. pa kroz godine nakon, s 2015. je stigao svjetski uspjeh i Alibaba je objavila prihode od 11,7 milijardi dolara, a već 2019. čak 57,9 milijardi dolara. Kroz 2020. su stigli do vrtoglave 72 milijarde, a čak 70 posto od te svote generirano je na domaćem tržištu. Dakle, prostora još itekako ima.

Stoga, ne čudi što su prognoze u narednim godinama toliko optimistične i što sugeriraju da će Alibaba nastaviti probijati granice, rušiti rekorde, postavljati trendove i približavati etrgovinom Kinu svijetu.

Još iz kategorije

Rimac predstavio dizajn svog novog tehnološki naprednog kampusa

Rimac predstavio dizajn svog novog tehnološki naprednog kampusa

12.04.2021.

Hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila i pogonskih sustava za električna vozila Rimac Automobili predstavio je projekt novog tehnološki naprednog sjedišta, koje uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej. Sve to svega nekoliko kilometara od sjedišta Rimac Automobila, na zemljištu od 200.000 metara kvadratnih, na kojem bi kompleks trebao zauzimati oko 100.000 metara kvadratnih. Dovršetak radova i otvorenje planiraju se za 2023.

Boscheva zarada od prodaje rješenja za Industriju 4.0 dosegnula četiri milijarde eura

Boscheva zarada od prodaje rješenja za Industriju 4.0 dosegnula četiri milijarde eura

12.04.2021.

Od 2011. godine Bosch je generirao više od četiri milijarde eura od prodaje softvera Industrije 4.0, od čega je više od 700 milijuna eura ostvareno samo u 2020. Danas u Boschevim postrojenjima diljem svijeta preko 120 000 strojeva i 250 000 uređaja sadrži značajku povezivosti.

Infobip preuzeo vodeću regionalnu tehnološku konferenciju Shift

Infobip preuzeo vodeću regionalnu tehnološku konferenciju Shift

10.04.2021.

Infobip je objavio akviziciju konferencije Shift te najavio strateški pomak u svom poslovanju stavljajući u fokus developere. Osnivač i CEO ove tehnološke konferencije Ivan Burazin ujedno je imenovan članom Uprave za developersko iskustvo (Chief Developer Experience Officer) u Infobipu.