5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

5 najboljih softvera otvorenog koda za održavanje webinara

Foto: DepositPhotos

Webinar softver omogućava organiziranje i držanje evenata otkud god želite i kome god želite, što znači da on mora biti kvalitetan, nuditi sve što korisniku treba za određeni webinar, biti jednostavan, ali i praktičan.

U današnje vrijeme rada i školovanja na daljinu, alati ove vrste postali su traženiji nego ikad pa kroz nastavak teksta donosimo pet trenutno najboljih, a da su open-source.

1. BigBlueButton

Namijenjen je prvenstveno nastavnicima i profesorima jer nudi sve što trebaju. Podržava dva tipa korisnika - moderatora i gledatelja. Pomoću ovog softvera mogu se dijeliti audio, video, chat, prezentacije i ekrani u realnom vremenu.

Moguće je odjednom imati do 150 korisnika unutar webinara, sučelje je jednostavno za korištenje i postoji cijeli niz mogućnosti koje nude razgovore "jedan na jedan", privatne sobe, nasumično biranje studenata ili učenika, ankete i snimanje webinara.

2. Jitsi Meet

Potpuno je besplatan i najbolja alternativa za Zoom jer nudi osjetno izraženiju sigurnost. Nudi mogućnost ostanka online koliko god je potrebno, a moguće je i postaviti pregled tako da su sudionici poredani u kolone i redove. Moguće je pozvati ih do 50 odjednom.

Idealna je opcija za startupe, a zanimljivo je da nema potrebe kreirati korisnički račun ili preuzimati išta kako bi se pokrenuo webinar. Dovoljno je kreirati URL i podijeliti ga sa željenim sudionicima.

Uz Jitsi Meet može se organizirati videosastanke, online treninge, prezentacije proizvoda ili "streamati" uživo na YouTubeu. Također, ovaj softver nudi snimanje poziva, "mutiranje" zvučnika, diljenje ekrana, bluranje pozadine i upravljanje kvalitetom poziva. Moderatori, primjerice, mogu "mutirati" određenog sudionika ili sudionike, ali glavna značajka Jitsi Meet jest sigurnost zahvaljujući "end-to-end" enkripciji.

3. Apache OpenMeetings

Glavna prednost je što nudi značajke "velikih igrača", čije se platforme plaćaju. Moguće ga je koristiti za videokonferencije, slanje poruka i kolaboravitno uređivanje videa. Nije to sve, nudi se i kreiranje te planiranje webinara korištenjem integriranog kalendara.

Nadalje, neke od glavnih stavki su višestruki chat, dijeljenje ekrana, interaktivne ankete, moderiranje...

OpenMeetings može poslužiti profesionalcima, studentima, profesorima... jer nudi sve na jednom mjestu. A za još bolje iskustvo, tu su pluginovi kao akai, Moodle, JIRA, Confluence, Drupal i Redmine.

4. OpenVidu

Riječ je o multiplatformi i alatu za videopozive. Moguće je koristiti ga za organiziranje i vođenje video i audiokonferencija, snimanje sastanaka, dijeljenje ekrana, chat s drugim članovima... I to sve u realnom vremenu.

Ujedno, jedna je od rijetkih WebRTC tehnologija koje omogućavaju audio i videofiltere u realnom vremenu. Također, s OpenVidu može se kreirati različite tipove videokonferencija, od osnovnih webinara do kompleksnijih sastanaka s brojnim čalnovima...

5. Kaltura

Popularni open-source Video Platform as a Service (VPaaS) softver svoje je mjesto na tržištu kreirao kvalitetom koju nudi. Radi se o moćnom alatu za kolaboraciju, koji nudi praktički sve što i konkurencija kao Teams, Slack ili Zoom.

Koriste ga velike organizacije, institucije i kompanije kao Deloitte, Sveučilište Stanford i HBO, ponajprije jer ima sjajno izveden Large Room Mode (hrv. mod velike sobe), u koji "stane" do 300 sudionika.

Softver se fokusira na četiri tržišta - video usluge za obrazovne institucije, poslovne organizacije, medijske kompanije i OTT (Over The Top) videousluge.

S Kalturom se može snimati predavanja i odmah objavljivati unutar odabranog LMS-a. Primjerice, to može biti Canvas, Brightspace, Sakai, Moodle i Blackboard jer sve ih se može integrirati s Kalturom.

Podržava napredne kontrole za moderatore i ima kolaborativne alate kao dijeljenje ekrana, "ploču", interaktivni kviz uživo, sobe za odmor...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

INFOGRAFIKA: Facebook drži neslavan rekord u gubitku vrijednosti tvrtke

20.05.2022.

Facebook se promjenom imena u Meta doveo do situacije koja je bila očekivana - pada cijene dionice pa samim time i tržišne kapitalizacije. Ona je 3. veljače ove godine „izbrisala“ 252 milijarde američkih dolara!

Epson slavi 80 godina poslovanja

Epson slavi 80 godina poslovanja

20.05.2022.

Seiko Epson, koja slavi svoju 80. godinu poslovanja, trebala bi otvoriti Suwa Epson muzej u sklopu svoga korporativnog sjedišta u Suwi, Nagano, u Japanu. Muzej od dva dijela, koji se sastoji od obnovljenog muzeja Monozukuri i nove Memorijalne dvorane, pružit će posjetiteljima priliku da saznaju o Epsonovoj povijesti i njegovim proizvodima iz prošlosti.

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

Bolt Food u Hrvatskoj radi s više od 600 restorana već nakon prve godine poslovanja

20.05.2022.

Bolt Food dostupan je u više od 20 zemalja u kojima broji više od šest milijuna zadovoljnih korisnika, a u Hrvatskoj je pokrenut u svibnju 2020. Trenutno je hranu moguće naručiti u tri hrvatska grada – Zagrebu, Osijeku i Splitu, a broj restorana koji uvode dostavu pomoću Bolt Food aplikacije u Hrvatskoj je prešao 600 i kontinuirano raste.