3 od 5 IT djelatnika dijeli osjetljive informacije e-mailom

3 od 5 IT djelatnika dijeli osjetljive informacije e-mailom

Foto: Shutterstock

Zaposlenima u IT sektoru nije ni najmanje lako jer barataju iznimno osjetljivim podacima u velikoj većini slučajeva i nerijetko su mete hakerskih napada pa je dovoljno samo malo nepažnje da se načini šteta i njih prokaže kao krivce zato. Potvrđeno je to i brojkama kojima barata Igloo Software u svom istraživanju provedenom nad dvije tisuće zaposlenih u IT sektoru i to samo unutar kompanija koje imaju 250 ili više radnih mjesta.

Zaključak je podosta poražavajuć jer 61 posto zaposlenih dijeli osjetljive podatke putem e-mail poruka, koje se vrlo lako mogu "probiti" pa samim time svi ti podaci kolaju iznimno osjetljivim kanalom od pošiljatelja prema primatelju.

Nisu to jedini načini kojima se može ugroziti sigurnost. Jer, zaposleni u 28 posto slučajeva koriste IM komunikaciju za razmjenu poruka dok njih 66 posto koristi od strane kompanije neodobrene aplikacije za komunikaciju. Samim time, sve skupa je na vrlo klimavim temeljima i u IT sustavima rijetko tko nije svjestan situacije, no mora je prihvatiti jer s obzirom na postojeće probleme, ne može se raditi drugačije.

Naime, istraživanje pokazuje da kompanije ne udovoljavaju osnovnim potrebama svojih zaposlenih. Dapače, iz godine u godinu je sve lošija situacija po tom pitanju. Naime, njih 68 posto tvrdi da se situacija po pitanju sigurnosti i same funkcionalnosti poslovanja može riješiti kroz pružanje boljih tehnoloških rješenja i poslovne kulture centrirane oko digitalizacije.

Ponajprije se sve ovo odnosi na one koji rade na daljinu, što je kompanijama jeftnije i prihvatljivije, ali pretjeruju s odbijanjem konkretnijih ulaganja pa tako 57 posto tvrdi da ne dobivaju najbitnije poslovne informacije zato što su izrečene isključivo uživo. Njih 55 posto nije uključeno na sastanke gdje se donose bitne odluke, njih 43 posto nije u mogućnosti pristupiti grupama gdje se komunicira o samom poslovanju, niti ih se zove u njih. Sve to ostavlja one koji rade na daljinu "u mraku" pa često ne svojom krivicom koriste alate i način komunikacije koji ne bi smjeli...

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.