Zlatna pravila kod traženja posla

Zlatna pravila kod traženja posla
DepositPhotos

Postoji nekoliko "zlatnih pravila" kod traženja novog posla, a ona osnovna su provjera životopisa da u njemu ne bi bilo tipfelera ili sličnih grešaka, provjera točne adrese kompanije unutar motivacijskog pisma i dolazak na zakazani razgovor točno na vrijeme. Ali, neke greške teže se izbjegnu i primijete, a mogu učiniti razliku.

Objasnila ih je Microsoftova voditeljica odjela za pronalazak talenata Lauren Gardner i time svakako omogućila onima željnima nove karijere da lakše pronađu željeno radon mjesto. Kroz ruke su joj prošle tisuće i tisuće prijava kroz 31 godinu, koliko radi u Microsoftu. Stoga, zna "ponešto".

"Neki kandidati šalju tisuće životopisa u nadi da će jedan biti primijećen. Ne bih to preporučila. Ne bih ni slanje jednog ili dva, ali ako ih je previše, onda poslodavac postavlja logično pitanje o tome što dotičnog uopće zanima", naglasila je Gardner pa dodala:

"Preporučam sastavljanje liste od 10 do 15 kompanija u kojima biste željeli raditi pa ako to ne upali, postepeno širite pretragu. Ujedno, morate si osigurati interes nekoliko kompanija, tako da ne ovisite samo o jednoj.

Također, dala je još jedan iznimno koristan savjet oko samog životopisa, u koji će mnogi postaviti previše. Neki pak premalo...

"Postavite si pitanje što biste željeli da poslodavac prvo uoči ako bi imao 30 sekundi svog vremena pažnje za vaš životopis. Što biste željeli da zna o vama? To ne mora biti radno iskustvo, to mogu biti interesi, hobiji i strasti.

Ali, ono što navodi kao najbitnije je da kandidat zna što želi raditi i vodi se time, tako da ne piše previše motivacijskih pisama ili skreće u razne smjerove.

"Kad znate što želite onda možete lako odgovoriti što vas je uopće motiviralo da se javite u određenu kompaniju i baš na to željeno radno mjesto. A odgovor na to pitanje iznimno je bitan", pojasnila je Microsoftova stručnjakinja.