Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

Foto: DepositPhotos

Pokretanje posla jedno je od najtežih stvari i svaki poduzetnik to jako dobro zna, prvenstveno jer tako nešto oduzima energiju, vrijeme i novac. Jako puno novca, više nego poduzetnik početnik ima na bankovnom računu. Stoga, kao najbolje rješenje čini se okretanje investitorima, zar ne? Ne!

U samom početku nekoliko je razloga zašto se bolje okrenuti sebi samima, a ne drugima, bar kad je riječ o investicijama. U nastavku teksta donosimo koji su to razlozi.

1. Samostalno financiranje omogućava razvoj poduzetničkih vještina

Ako se oslanjate na tebe, koliko god to bilo teško i stresno, iznenadit ćete se na što ste sposobni. I koliko ste sposobni. Nakon tog saznanja, ništa se više ne čini teško, a i vaše sazrijevanje kao poduzetnik bit će na višim razinama no što biste se mogli nadati. Dakle, dajte sve od sebe da svoj posao financirate sami, bez potrebe za investicijama. Jer, u suprotnom zapravo nećete biti svoj gazda.

2. Investitori znače gubitak kontrole

Kao što je rečeno u prethodnom razlogu, ako se okrenete drugima, nećete biti svoj gazda. Kontrolu nad dobrim dijelom vašeg poslovanja imat će netko drugi i nećete se osjećati samostalno, što uvelike uklanja ulogu vaše kompanije, startupa, organizacije... Izbjegnite to kako god znate i zadržite kontrolu nad onime što ste stvorili i pokrenuli kroz duži period.

3. Kad je vrijeme za širenje, iskoristite prednosti koje ste stvorili

U jednom trenutku bit će potrebno okrenuti se investicijama, ali taj trenutak stvorite sami. I taj trenutak iskoristite na najbolji mogući način - za poslovanje i sebe. Dakle, kad ojačate dovoljno da vam investitori prilaze sami, vi ste taj koji postavlja uvjete i u takvoj situaciji sve je daleko lakše. Dogurajte do tog dijela! Neće biti lako, ali osjećat ćete se sjajno i samopouzdanje će vam biti na iznimnom nivou.

Još iz kategorije

Kako zaustaviti zaposlenika da ne preuzima sve poslove ostalih

Kako zaustaviti zaposlenika da ne preuzima sve poslove ostalih

15.11.2019. komentiraj

Vrijedni zaposlenici uistinu su blago svake radne sredine, no oni koji pretjeruju u tome koliko rade znaju narušavati kompletnu atmosferu do te mjere da čak anuliraju u potpunosti sav posao koji obavljaju. Lideri se moraju znati nositi i s takvima jer prije ili kasnije će naići na njih.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

12.11.2019. komentiraj

Rasprave o tome je li poduzetništvo “igra” za mlade još uvijek ne prestaju jer dovoljno je vidjeti primjere kao što su Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, Elon Musk, Larry Page, Sergey Brin ili Steve Jobs. Naime, svi su postigli uspjeh prije 30. godine. Srećom, nije istina da je stvar u mladosti.

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

07.11.2019. komentiraj

Najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona Jeff Bezos konstantno gleda kako unaprijediti poslovanje, pod čime se misli i na sitnice kao jedna kojom je podigao sami način rada na jednu višu razinu te je iznimno ponosan na taj detalj.