Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

Foto: DepositPhotos

Pokretanje posla jedno je od najtežih stvari i svaki poduzetnik to jako dobro zna, prvenstveno jer tako nešto oduzima energiju, vrijeme i novac. Jako puno novca, više nego poduzetnik početnik ima na bankovnom računu. Stoga, kao najbolje rješenje čini se okretanje investitorima, zar ne? Ne!

U samom početku nekoliko je razloga zašto se bolje okrenuti sebi samima, a ne drugima, bar kad je riječ o investicijama. U nastavku teksta donosimo koji su to razlozi.

1. Samostalno financiranje omogućava razvoj poduzetničkih vještina

Ako se oslanjate na tebe, koliko god to bilo teško i stresno, iznenadit ćete se na što ste sposobni. I koliko ste sposobni. Nakon tog saznanja, ništa se više ne čini teško, a i vaše sazrijevanje kao poduzetnik bit će na višim razinama no što biste se mogli nadati. Dakle, dajte sve od sebe da svoj posao financirate sami, bez potrebe za investicijama. Jer, u suprotnom zapravo nećete biti svoj gazda.

2. Investitori znače gubitak kontrole

Kao što je rečeno u prethodnom razlogu, ako se okrenete drugima, nećete biti svoj gazda. Kontrolu nad dobrim dijelom vašeg poslovanja imat će netko drugi i nećete se osjećati samostalno, što uvelike uklanja ulogu vaše kompanije, startupa, organizacije... Izbjegnite to kako god znate i zadržite kontrolu nad onime što ste stvorili i pokrenuli kroz duži period.

3. Kad je vrijeme za širenje, iskoristite prednosti koje ste stvorili

U jednom trenutku bit će potrebno okrenuti se investicijama, ali taj trenutak stvorite sami. I taj trenutak iskoristite na najbolji mogući način - za poslovanje i sebe. Dakle, kad ojačate dovoljno da vam investitori prilaze sami, vi ste taj koji postavlja uvjete i u takvoj situaciji sve je daleko lakše. Dogurajte do tog dijela! Neće biti lako, ali osjećat ćete se sjajno i samopouzdanje će vam biti na iznimnom nivou.

Još iz kategorije

3 načina za ostvarivanje rasta uhodanog poslovanja kao da ste mali startup

3 načina za ostvarivanje rasta uhodanog poslovanja kao da ste mali startup

20.09.2019. komentiraj

Poduzetništvo je teško u samom početku, no ne postaje mnogo lakše kad se ostvari uspjeh pa mali startup postane posao s rastom, potencijalom i interesom od strane investitora. Naravno, kad se tako nešto dogodi, vrijeme je za gledati prema naprijed, kako se uhodani posao ne bi vratio na mali startup, već kako bi napravio korak naprijed i postao još bolje uhodan posao.

Trebate biti prvi, drugačiji i jedinstveni

Trebate biti prvi, drugačiji i jedinstveni

20.09.2019. komentiraj

Najveći regionalni festival komunikacija Weekend Media Festival u svome 12. izdanju započeo je Masterclassom Jeana Claudea Bivera, čelnika luksuznih brendova Tag Heuer i Hublot i jednog od najznačajnijih biznismena. Za njega kažu da što god takne pretvara u zlato. Pitate li Jean Claudea Bivera koja je formula u uspješnom vođenju premium brendova, reći će da u svemu što radite trebate biti prvi, drugačiji i jedinstveni. “Konfucije je jednom rekao da samo mrtva riba pliva niz struju. Ne želim biti ta mrtva riba. Trebate se kretati u suprotnom smjeru. Budite prvi, drugačiji i jedinstveni i tada nikad nećete biti mrtva riba”, ističe Biver, jedan od najvećih stručnjaka za marketing Biver.

Citus dobio nove nagrade za inovacije

Citus dobio nove nagrade za inovacije

09.09.2019. komentiraj

Na upravo završenoj međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality.