SVI IMAJU LIMITE

Tajna produktivnosti u poslu je prihvatiti da ne možemo sve

Tajna produktivnosti u poslu je prihvatiti da ne možemo sve
Depositphotos

Produktivnost, produktivnost, produktivnost... Toliko slušamo o njemu da je teško ostati siguran što to točno znači. Rad na daljinu je povećao produktivnost prema svim mjerenjima, ali zaposlenike se masovno počelo vraćati na radna mjesta, što znači da produktivnost ipak nije ključ. Ukratko, nije moguće imati sve.

A o tome se radi u današnjem modernom dobu kad su riječi kao "hustle" ili "grind" postali sastavni dio svakog poslovnog rječnika, neovisno o materinjem jeziku onih koji ih izgovaraju. Jer, u ovako ubrzanom dobu kad se iz dana u dan mijenja apsolutno sve, a ono što je bila hvalevrijedna vještina, sutra će biti nepotrebna, izrazito je bitno nalaziti se konstantno "u igri". Ili nije?

Poslovni treneri i općenito osobe s iskustvom u poslovnim (ne)prilikama najviše razine naglašavaju da je bitno znati da ne možemo sve, da ne možemo biti na više mjesta odjednom i da ne možemo svima biti sve. Ta spoznaja bit će trenutak puštanja papučice gasa i lagani pritisak na kočnicu.

Odjednom svijet oko vas uspori i jasnije ga promatrate. U prijevodu, kad osoba prepozna u čemu je najbolja, što su joj prednosti i mane, više vremena okreće poboljšavajući se, a manje stvarajući si pritisak i gubitak energije trudeći se izvesti nešto što nije izvedivo ili je, u konačnici, nebitno za konačni cilj ili ciljeve.

Justin Welsh jedan je o spomenutih stručnjaka i osoba koja je najveći životni zaokret doživjela 2015. s dijagnozom karcinoma. Odjednom je prestao misliti na posao, što će sljedeće kupiti i kako malo vremena ima za išta u danu. Umjesto toga, okrenuo se obitelji, svima i svemu što voli u životu te uživao svake sekunde. Karcinom je iza njega, ali ono što je tad potpuno jasno shvatio odlučio je dijeliti s ljudima i pomoći im da uspore.

"Nemojte živjeti da biste radili. Posao nije ono što vas identificira, on je samo dio vaše svakodnevice. Usporite i kroz svaki dan nemojte doslovno ništa raditi. Mnogi se na ovo zgroze jer misle da ako se ništa ne radi, produktivnost je na nuli. Ne, kad osoba ništa ne radi, njen um je hiperproduktivan. Tad dolaze najbolje ideje, rješenja...", zaključio je Welsh.