Svaki tim treba vražjeg odvjetnika!

Svaki tim treba vražjeg odvjetnika!
Fotolia (ilustracija)

Kada želimo motivirati djelatnike i pokazati im sve mogućnosti koje budućnost donosi jako je bitno biti pozitivan i optimističan. No, kada planiramo i postavljamo ciljeve kompanije na temelju optimizma to može biti vrlo opasno. Svaki tim treba imati nekoga tko kritički i konstruktivno promišlja. Svaki tim treba - vražjeg odvjetnika!

Pojam potječe iz tradicije rimokatoličke crkve u kojoj je vražji odvjetnik (lat. advocatus diaboli) bio kanonik kojeg bi crkva zaposlila sa svrhom da se svađa i uporno raspravlja protiv proglašenja nekog kandidata-blaženika svetim. Ovo je bila službena pozicija u crkvi u razdoblju između 1587. i 1983. godine. Osoba koja je ovo radila je trebala pronalaziti nedosljednosti u dokazima te pokretati kritičku raspravu o čudima koje je kandidat-blaženik činio, a sve s ciljem da se dođe do razloga zašto ga se ne bi trebalo proglasiti svetim. To se sve radilo u dobroj vjeri i s namjerom da se izbjegnu pogreške i samo prave osobe, koje to zaslužuju, proglase svetima.

Primjeri iz prakse nam pokazuju da menadžeri nisu svjesni vrijednosti koju takva osoba donosi u tim. Nitko ne voli čuti kritiku, a svi obično kimaju glavom u znak slaganja s direktorom - iako znaju da griješi. Zaposlenici koji se kritički osvrnu na neku temu odjednom se nađu na meti menadžera, a koji ih kvalificiraju kao gunđala koja ruše projekte. No, je li to doista uvijek tako?

U timovima prilikom donošenja odluka vražji odvjetnik ima izuzetno bitnu ulogu. Naime, osnovni problem u timovima je prihvaćanje kolektivne kohezije pri kojoj se članovi tima ne osvrću kritički na prijedloge, već se slažu sa svime što se predloži. Đavolji odvjetnik, s druge strane, postavlja prava pitanja i iznosi suprotne argumente. On produbljuje raspravu, ukazuje na slabosti, a kako bi se donijela što kvalitetnija odluka. Ovakav pristup je izuzetno koristan, iako je činjenica da za članove tima zna biti i dosta stresan.

No, nemojte se bojati ukoliko u svojem timu imate vražjeg odvjetnika, budući da vrijednosti koje može osigurati prilikom planiranja i donošenja bitnih odluka u velikoj mjeri nadilaze potencijalne i povremene neugodnosti.