Što nam donose postdigitalna znanost i obrazovanje?

Što nam donose postdigitalna znanost i obrazovanje?

Foto: DepositPhotos

Koliko je obrazovni sustav otvoren i spreman za promjene? Razumijemo li generaciju Z i može li nam TikTok pomoći u podučavanju i (izvan)nastavnim aktivnostima? Kako je Wifi postao zamjena za žicu? Imamo li šanse u borbi protiv digitalne demencije i kako digitalna tehnologija može biti u službi zdravih navika? Ovo je samo manji dio pitanja i tema koje će se pod zajedničkim nazivom "Otvaranje u zatvorenom svijetu: postdigitalna znanost i obrazovanje" obraditi na ovogodišnjoj, 24. po redu CARNET-ovoj konferenciji za korisnike CUC2022, koja se održava u Šibeniku od 26. do 28. listopada.

Brojni vrhunski znanstvenici, stručnjaci iz područja tehnologija i STEM-a, nastavnici i učitelji, u tri dana proći će kroz aktualne teme poput otvorenog obrazovanja, umjetne inteligencije, podcasta i blogova kao edukacijskog medija, digitalne zrelosti škola, itd. S obzirom na izazove suvremenog doba, posebna se pažnja usmjerava teme vezane uz Minecraft, mobilne aplikacije, robote i zagonetke koje učenike potiču na razmišljanje i drugo.

Otvaranje konferencije u srijedu obilježit će plenarno predavanje prof. dr. sc. Vernese Smolčić, svjetski priznate astrofizičarke, redovite profesorice na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Ova hrvatska znanstvenica usavršavala se u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, nakon čega se vratila u Hrvatsku, a fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Vrlo je aktivna u popularizaciji znanosti kroz projekt Astroučionica, čija je voditeljica, izradu obrazovne slikovnice “Psi u svemiru” i kuharice za djecu „Astrokuharica“.  U predavanju na CUC-u  kroz primjere iz svoje karijere i područja astronomije i astrofizike obradit će važnost otvorenosti, timskog rada i povezanosti u znanosti, programiranju u radu s velikim bazama podataka, otvorenog pristupa podacima i znanju na svim razinama.

Predavanja prvog dana počinju već od 9 sati, a nakon učeničkog Hackathona i uvodnog predavanja Lane Ciboci Perša na temu elektroničkog nasilja, profesor jezika i interdisciplinarne pedagogije na Sveučilištu Westminster Terry Lamb izlagat će o potrebni za inkluzivnijim i višejezičnim školama, posebice u svjetlu nedavnih migracija s Bliskog istoka i Ukrajine, kako bi se prihvatila nova stvarnost superrazličitih učionica i drugih urbanih prostora. Kroz različite sesije obradit će se odnosi ekologije i etike s umjetnom inteligencijom te tema digitalne demencije.

U plenarnom izlaganju  "Ulovljeni između Tik-Toka i školskog igrališta – perspektive djece i mladih o korištenju digitalnih tehnologija" Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u četvrtak će po prvi put predstaviti rezultate istraživanja o iskustvima djece i mladih u digitalnom okružju. Poseban naglasak stavljen  je na utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na vrijeme boravka u digitalnom okružju te strukturu aktivnosti učenika različitih generacija. Prezentirat će se i podaci o percepciji utjecaja digitalnih tehnologija na učenje i obrazovanje, ali i na ostale važne dijelove života mladih poput prijateljstava, obiteljskih odnosa i zaljubljivanja.

Konferenciju će u petak zaključiti Rachel Lowenstein  (Mindshare) i  i Mark West (UNESCO). Lowenstein će predavati o pristranosti algoritama u medijskoj i reklamnoj industriji, kao i ulozi brandova, tehnologa i privatnog sektora u digitalnoj diskriminaciji, dok će West analizirati pomicanje obrazovanja iz škola u obrazovne tehnologije brzinom i razmjerom bez povijesnog presedana nakon pandemije COVID-19. Za stotine milijuna učenika formalno učenje postalo je potpuno ovisno o tehnologiji – bilo da se radi o digitalnim uređajima povezanim s internetom, televizorima ili radijima. West će dati preporuke kako bi se osiguralo da napredna tehnologija olakšava, a ne potkopava, napore da se osigura univerzalno pružanje uključivog, pravednog i na čovjeka usmjerenog javnog obrazovanja.

Cijeli program održava se u Konvencijskom centru Šibenik, a dio programa  moći će se pratiti i preko specijalizirane online platforme.

Više informacija o događaju i kompletan program možete pronaći na službenoj stranici https://cuc.carnet.hr/2022/

Još iz kategorije

8 osobina kvalitetnih lidera

8 osobina kvalitetnih lidera

25.11.2022.

Kod kreiranja uspješnog poslovanja, temelj svega su kvalitete osobe koja ga vodi. Prečesto, lideri su one osobe koje znaju kako održati motivacijski govor ili imaju značajne administrativne sposobnosti u odnosu na druge. Dok su te osobine dobre, nisu dovoljne...

Demografske promjene, klimatska i ekonomska kriza i nedostatak radne snage oblikuju svjetsku projektnu ekonomiju i budućnost rada

Demografske promjene, klimatska i ekonomska kriza i nedostatak radne snage oblikuju svjetsku projektnu ekonomiju i budućnost rada

11.11.2022.

Uz dodjelu priznanja i povelja uspješno je završen šesnaesti po redu PMI Forum ''Projekti koji stvaraju budućnost'', koji se 8. studenog 2022. održao u dvorani Aula Magna u Zagrebu u organizaciji PMI Udruge za upravljanje projektima Hrvatska, hrvatskog ogranka globalnog Project Management Instituta (PMI).

Tiho davanje otkaza nema veze s lijenim zaposlenicima, već s lošom radnom kulturom

Tiho davanje otkaza nema veze s lijenim zaposlenicima, već s lošom radnom kulturom

08.11.2022.

Novi TikTok trend izazvao je podosta pažnje i rasprava jer se tiče načina pristupa poslu, s kojim se velika većina slaže, no manjina kojoj je to apsurd poprilično je glasna u kritikama onoga što se zagovara.