Što kada se opustimo na poslu

Što kada se opustimo na poslu

Foto: Fotolia

Svi početnici na nekom poslu u pravilu su u prvom periodu, kao što bi se u narodu reklo „manji od makova zrna“, konstantno su na oprezu, poletni i trude se impresionirati kolege i šefove svojom agilnošću, brzinom i mogućnostima. No nakon nekog vremena onaj početni trud i entuzijazam, dolaženje ranije na posao i odlaženje kasnije s posla te ne korištenje nekih društvenih mreža za vrijeme radnog vremena, što se smatra veoma neprofesionalnim i neprikladnim, opada.

Opustimo li se u onom osjećaju ugodnog i poznatog okruženja i počnemo slijediti kolege koji su već dovoljno dobro prostudirali granice do kojih se može ići s nekim zaostatcima u poslu nećemo dobro proći.

Nećemo obavljati zadatke u zadanom roku, opustiti ćemo se previše na društvenim mrežama t ćemo uvijek nalaziti izgovore zašto nismo nešto napravili ili zašto nismo produktivni kao i prvog dana. Naravno, to sve ovisi o pojedincu, no treba se samo prisjetiti svih onih stvari koje smo radili na samom početku svoje karijere i sve se da lako popraviti.

Prestanite se opravdavati: pošto se svi volimo hvaliti kako smo dovoljno odrasli za neke stvari, ili mislimo da jesmo, i dalje računamo da nam pokoji tužni pogled ili „dobro“ smišljeno opravdanje može proći kod šefa. Bitno je naučiti važnu lekciju o organizaciji vremena i nikada ne dopustiti da poslovna situacija dođe do granice kada vas šef treba podsjetiti da nešto niste napravili. Uvijek treba baratati dobro s vremenom te pokazati da vam je organizacija istog jača strana te ćete tako i svom šefu pokazati da ste sposobni i vrijedni poštovanja i povjerenja.

Nemojte kasniti: nitko ne voli onoga tko kasni na posao, a razlozi za to su jako raznoliki. Nemojte dopustiti da vas u radnom okruženju poznaju kao kolegu koji uvijek kasni, ne žuri mu se na posao ili nešto slično. U početku može biti veoma simpatično vaše uletavanje u ured ili neki kolegij razbarušene kose od trčanja i sramežljivo slijeganje ramenima i polusmiješak na licu no to sigurno neće biti slatko četvrti put. Potrudite se da dolazite na vrijeme uvijek, ako ne i ranije, a pogotovo kada su u pitanju radne grupe, sastanci ili kolegiji.

Odgovarajte redovito nas e-mailove: svi znamo kako je frustrirajuće kada čekamo odgovor na neki mail tjednima, a koliko tek lijepih riječi imamo za onoga tko nam na njega ne odgovori. Veoma je bitno biti ažuran u poslovnoj korespondenciji, to je nešto što svi cijene i smatraju veoma pozitivnom karakteristikom. Naravno, ne može se očekivati odgovor u roku nekoliko minuta, no bilo bi poželjno vratiti odgovor u roku dana ili dva.

Popratite svaki dogovor ili upit: ako nas netko od kolega zatraži neku informaciju putem e-maila postići ćemo jackpot ako što prije odgovorimo s informacijom, ili ako je ne znamo odgovorom da ćemo se potruditi pronaći tu informaciju i dostaviti mu je do kraja dana ili tjedna, no to onda doista mora biti tako. No ovo se ne odnosi samo na korespondenciju već i na neke interne dogovore, npr ako ste kolegi obećali pročitati neki ugovor i dati svoje mišljenje i sud o njemu nemojte to odgađati do onog trenutka kada vas kolega podsjeti na dogovor. U svakom slučaju, ako se radi o bilo kojem obećanju, dogovoru, nedovršenom odgovoru na e-mail, bitno je završiti započeto, ne ostavljati ništa u zraku i ne dopustiti da dođe trenutaka kada vas netko treba podsjetiti na danu riječ.

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.