Radno je vrijeme, a vaši zaposlenici "vise" na Facebooku?

Radno je vrijeme, a vaši zaposlenici "vise" na Facebooku?
Fotolia (ilustracija)

Nedavna istraživanja pokazuju da većina zaposlenika tijekom radnog vremena radi male pauze kako bi pogledali neki sadržaj dostupan putem Interneta. Navedena se navika najviše odnosi na to da pročitaju neku vijest, na brzinu izmjene par rečenica s prijateljima ili pošalju neku privatnu poruku elektroničke pošte.

Dakako, tu su i sveprisutne društvene mreže, među kojima su najpopularnije Facebook i LinkedIn. Najčešće se malo više opuste petkom u popodnevnim satima. To ne iznenađuje jer petkom ljudi postanu premoreni, željni vikenda i opuštanja. Tijekom tjedna su „umjereniji“ i manje koriste Internet u privatne svrhe.

Posljednjih godina smo svjedoci sve češće prakse kojom se na radnom mjestu blokira pristup određenim stranicama koje poslodavci smatraju potencijalno štetnima po produktivnost. Najčešće su na meti upravo društvene mreže - Facebook, Twitter, LinkedIn - te ostali slični servisi i multimedijski sadržaji - npr. YouTube.

No, činjenica je da se sve više zaposlenika koristi pametnim mobilnim telefonima s mobilnim pristupom Internetu, a kojima mogu zaobići takve blokade i pristupiti sadržajima koji ih zanimaju. Ako ste se kao poslodavac zabrinuli zbog ove informacije ili vam je ona samo potvrdila vaše sumnje, dobra vijest je da nema mjesta panici!

Osamsatno radno vrijeme, osim pauze za ručak, iziskuje i dodatno vrijeme „za punjenje baterija“. Istraživanja pokazuju da povremeni, lagani odmak od posla povećava produktivnost vaših zaposlenika. Dakle, kratke pauze tijekom dana - pri kojima se pogleda neka vijest ili pročita nečiji status na društvenoj mreži - neće ozbiljno ugroziti posao koji se treba napraviti. Naravno, kao i u svim drugim situacijama, mjera je jako bitna te svaka pretjerana zlouporaba nije dobra.

Stoga, ako ipak primijetite da zaposlenici unatoč tome što ste im izišli ususret iskorištavaju vašu dobru volju i svoje "baterije" pune na znatno veći kapacitet no što je to dobro i za njih i za posao, mirne duše primijenite adekvatno (ali primjereno) sredstvo kojim će se takva praksa svesti u propisane okvire.