Promjena u organizaciji – kako je uspješno prebroditi

Promjena u organizaciji – kako je uspješno prebroditi

Foto: Fotolia

U poslu, velike korporacije koje su se činile neranjivima odjednom propadnu, a startupovi s velikim idejama nestanu preko noći. Ima i kompanija koje se uspiju izvući iz problema jer su se suočile s teškoćama i njihov menadžment je poduzeo korake koji su spriječili raspad kompanije. Ta promjena se zove organizacijska promjena i ona je najvažnija činjenica u poslovnom životu.

Sposobnost da se kompanija prilagođava kada su loša vremena postaje od izuzetne važnosti. Novi ljudi, novi proizvodi, nove poslovne inicijative – sve su to načini koji poboljšavaju poslovanje tvrtke. Raspad kompanije najčešće se događa kada imamo nisku produktivnost, nizak moral zaposlenika, neispunjena očekivanja... Kada očekujemo promjenu ona nailazi na otpor zaposlenika.

Nitko ne voli radikalne rezove niti promjene u načinu poslovanja. Ljudi su naučeni na udobnost i teško im se prilagođavati na neke nove stvari. Ako želimo napraviti promjene prvo moramo napraviti identificirati potrebu za promjenom. To je prvi i najvažniji korak. Tako imamo tri stvari na koje se moramo fokusirati kada identificiramo potrebu za promjenom.

  1. Što trebamo promijeniti kako bi što bolje uslužili sadašnje kupce ?
  2. Što treba promijeniti kako bi stvorili nove klijente ?
  3. Što treba promijeniti u radnoj sredini da zaposlenici što više iskoriste svoje sposobnosti ?

No, kao što smo već prije napomenuli, mnogi promjene doživljavaju kao napad. Ima i onih koji su za promjene i njih treba izdvojiti kao primjer.

Inicijativa za promjenu mora biti usklađena s vrijednostima tvrtke, treba pružiti prednost nad konkurencijom, identificirati rizike i promatrati promjene kao jednu vrstu projekta.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.