USAVRŠAVANJE ZNANJA

Pokrenuta je Uplift akademija+, edukacija namijenjena lokalnim dužnosnicima i službenicima

Pokrenuta je Uplift akademija+, edukacija namijenjena lokalnim dužnosnicima i službenicima

Mastercard tri sezone kroz projekt Uplift uspješno educira mikro, male i srednje poduzetnike dajući im znanja i iskustva koja su potrebna za njihovo održivije i prilagodljivije poslovanje. Osim sadržajno kroz stranicu uplift.hr, poduzetnici se educiraju i kroz Uplift akademiju, edukativni program koji provodi Algebra.

A kako bi poduzetnici imali okruženje u kojem će njihov poslovni rast biti prepoznat i koristan, potrebna je lokalna zajednica koja im pruža potporu u tom razvoju. U središtu svakog društva stoji sinergija između vlasti i stupova lokalnog gospodarstva – mikropoduzeća te malih i srednjih poduzeća.

Prepoznajući ovu povezanost, Mastercard je u suradnji s Algebrom odlučio pokrenuti Uplift akademiju+, edukaciju namijenjenu dužnosnicima i službenicima općina, gradova i županija diljem Hrvatske.

Primarno je usmjerena na edukaciju iz područja digitalne transformacije i pismenosti, zelene tranzicije i upravljanja podacima koja mogu unaprijediti javne usluge u lokalnim zajednicama. Uz ove segmente, program će pokrivati i dodatna područja kao što su umjetna inteligencija, održivi projekti, održive financije i slično.

Polaznici će ovladati praktičnim vještinama čime će izravno doprinijeti rastu svojih lokalnih zajednica. Svi moduli programa će se održavati u prostorijama Algebre u Zagrebu, od siječnja do travnja 2024. Uplift akademija+ uključivat će ukupno četiri dvodnevna termina, dinamikom jednom mjesečno, s osam sati edukacije svaki dan. Uz to, Akademija će uključivati i izvannastavna druženja s ciljem razmjene kontakata i umrežavanja među polaznicima.

"Visoko učilište Algebra već 25 godina aktivno promišlja mogućnosti primjene digitalnih tehnologija u raznim aspektima društva. Upravo na tim iskustvima izradili smo program edukacije usmjeren na to da praktično pokaže i pojasni digitalne mogućnosti za razvoj javnih usluga u lokalnim zajednicama, koje pripremaju vizije razvoja, a koje pak moraju uključiti i razvoj digitalnih usluga za poduzetnike i građane u sredinama u kojima žive i djeluju. Digitalna ekonomija ima snažno uporište u podacima koji se prikupljaju i obrađuju te otvara mogućnost za niz unapređenja koja u konačnici donose efikasnije, transparentnije i svrsishodnije usluge. Edukacija će omogućiti procjenu vlastite razine digitalne zrelosti, razumijevanje o mogućim smjerovima razvoja te procjenu vremena koje je potrebno do prvih rezultata, sve kao preduvjete održivosti“, ističe profesor Leo Mršić iz Algebre, a nadovezala se i direktorica Mastercarda u Hrvatskoj, Gea Kariž:

"Naziv Uplift akademija+ u kontekstu edukacije za lokalne i regionalne dužnosnike i službenike simbolički odražava širenje utjecaja i dometa našeg originalnog projekta Uplift. Dok je Uplift akademija usredotočena na edukaciju mikro, malih i srednjih poduzetnika, primarno u sektorima turizma i ugostiteljstva, Uplift akademija+ predstavlja proširenje ciljane publike na one koji su u poziciji oblikovati uvjete u kojima poduzetnici posluju, odnosno na dužnosnike i službenike."

Napominje i da je vizija Mastercarda država u kojoj lokalne zajednice kreiraju optimalno okruženje za inovacije, investicije i rast što je bio poticaj za stvaranje Uplift akademije+.

"U svijetu gdje se tehnologija brzo mijenja, stalno usavršavanje znanja postaje ključno. Naša misija je osposobiti dužnosnike da budu na čelu tih promjena, pretvarajući inovacije u stvarne, opipljive rezultate za svoje zajednice", zaključuje Kariž.

Inače, prijave za Uplift akademiju+ traju do 15. prosinca 2023., a maksimalan broj polaznika je 20. Kriteriji za odabir kandidata su geografska zastupljenost kao i zastupljenost polaznika različitih jedinica lokalne samouprave, kvaliteta odgovora u prijavnom obrascu te doprinos lokalnoj zajednici.