Plašite li se novih izazova

Plašite li se novih izazova

Foto: Fotolia (ilustracija)

Kad ste krenuli u teretanu ili se počeli baviti nekim sportom našli ste se u novoj situaciji u kojoj ste morali svakodnevno savladavati prepreke. Bavljenje sportom  je izvrsna prilika da pomaknete svoje umne i tjelesne granice i pokažete sebi koliko možete. Na putu ka cilju često ste se pitali što vam sve to treba i zar ne bi bilo bolje umjesto znojenja ležati ispred televizora s daljinskim u ruci.

Gledali ste druge kako vježbaju uspoređujući se s njima. Svaki dan ste pojačavali intenzitet tjelovježbe pomičući svoje granice. Možda ste i dobili želju da odustanete i odete doma. Ustrajali ste, a nakon nekog vremena došli su željeni rezultati, a vi ste osjećali radost, ponos, snagu i ispunjenost. Poraslo vam je samopouzdanje u sebe i svoje mogućnosti. Došli ste do cilja kojeg ste si zadali, pokazujući samome sebi da možete više nego što ste u početku mislili da možete.

Postavlja se pitanje - možemo li to prenijeti i na posao?

Postoje dani na poslu u kojima rješavate rutinske stvari iz dana u dan, bez nekih velikih uzbuđenja i promjena. Ta rutina vas uspavljuje, ne daje vam priliku za novo učenje i vi profesionalno stagnirate. No, kada izađete iz zone udobnosti, suočavajući se s nečim novim ili rješavajući naizgled nerješive probleme, osjećate veliko zadovoljstvo dolaskom do cilja.

Moguće je da ste se barem jednom našli u situaciji da ste dovršili posao sa zahtjevnim klijentom, a tijekom kojeg ste se morali pomučiti da dođete do rezultata. Vjerojatno se sjećate koliko ste bili sretni zbog obavljenog posla! S duge strane, kada vam sve ide od ruke i kada sklapate poslove, a da se niste nešto posebno potrudili, toga se ubrzo više i ne sjećate. Zadovoljstvo izostaje. S druge strane, teških pregovora s dobrim ishodom se sigurno još sjećate i prepričavate kao svoj poslovni uspjeh. Bilo je teško i možda ste se pomišljali povući, ali ste ustrajali i unatoč svemu - uspjeli.

Rješavanje teškoća je jedan od ključeva za profesionalno zadovoljstvo. Ne bojte se suočavati s problemima i novim izazovima. Sa svakim novim rješavanjem učite nešto novo, a vaše samopouzdanje jača. Da bi se razvili i postali uspješniji izađite iz poznate zone udobnosti i prihvatite nove izazove.

Još iz kategorije

Dugoročna ekološka održivost

Dugoročna ekološka održivost

23.10.2020. komentiraj

Ključni moment u razvoju svake zemlje je znanje upravljanja tehnološkim promjenama koje, s jedne strane, obuhvaćaju inovacije, odnosno komercijalizaciju novih tehnologija i rješenja, a s druge strane njihovu adaptaciju za vlastite potrebe.

Rad na daljinu ne ide nikuda, a s time i problem s karijerama

Rad na daljinu ne ide nikuda, a s time i problem s karijerama

19.10.2020. komentiraj

Rad na daljinu pokazao se kroz ovu godinu vrlo efektivnim, posebno u tehnološkom sektoru i zbog toga organizacije ne stvaraju pritisak zaposlenima oko povratka na radna mjesta. Jer, troškovi su se smanjili, produktivnost povećala i u tom smislu nema potrebe išta mijenjati. Ali, zaposleni su zbog toga polako u problemima...

3 koraka kako pridobiti ljude uz brend

3 koraka kako pridobiti ljude uz brend

12.10.2020. komentiraj

Mušterija je uvijek u pravu. Tako glasi ona stara izreka, koju zna baš svaki poslodavac, ali i zaposlenik u nekoj od djelatnosti koje ovise direktno o interakciji s mušterijama. U današnje vrijeme, ljudi su pametniji nego ikad, oprezniji i lakše se informiraju o onome na što misle trošiti novac.