Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) svečano je otvoren novi zajednički Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla i FPZ nastavljaju uspješnu dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju. Događanju na fakultetu koji ove godine slavi 35. godišnjicu postojanja, uz podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, prisustvovao je i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te tim vodećih stučnjaka za ovo područje iz Ericssona Nikole Tesle.

Osnivanje zajedničkog laboratorija potaknula je sve veća važnost primjene znanosti o podacima u suvremenom prometu i logistici. U okviru međusobne suradnje kompanija Ericsson Nikola Tesla vodit će procese prikupljanja, predobrade, obrade i vizualizacije podatka, dok će studenti i djelatnici FPZ-a analizirati dobivene podatke iz perspektive prometne i logističke relevantnosti te ih koristiti u nastavi, ali i za stručna i znanstvena istraživanja. Budući da Europska komisija predviđa kako će vrijednost europskog podatkovnog gospodarstva uskoro iznositi 4 posto BDP-a Europske unije, inovacije zasnovane na podacima bit će važan pokretač rasta tržišta i stvaranja novih radnih mjesta. Suvremene mobilne komunikacijske mreže, Internet stvari i znanost o podacima u značajnoj će mjeri utjecati upravo na transportnu industriju kakvu danas poznajemo, posebno u domeni inteligentnih transportnih sustava i logistike.

Pozdravljajući uzvanike prof.dr.sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan FPZ-a osvrnuo se na ukratko na rad i postignuća vodeće hrvatske znanstvene institucije u području prometa te je posebno istaknuo da je znanost o podacima relativno novo područje koje se koristi u mnogim područjima, a posebno je važna u prometu i logistici. Pri tome veoma je široko područje primjene znanosti o podacima u istraživanju prometne potražnje, prognozama prometa, upravljanju prometom, analizama razine prometne sigurnosti, itd. Cilj je Fakulteta da se i ovaj laboratorij koristi za potrebe unaprjeđenja nastavnog procesa, istraživačkog rada, kao i za potrebe suradnje s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla na novim kako stručnim tako i znanstveno-istraživačkim programima i aktivnostima.

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije zagrebačkog Sveučilišta prof. dr.sc. Miljenko Šimpraga istaknuo je da se nova gospodarska vrijednost može ostvariti zajedničkim istraživačkim projektima u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. „Njime se mogu otvarati i inovativne sheme sufinanciranja doktorskih studija za jačanje suradnje s gospodarstvom i društvenim djelatnostima u rješavanju aktualnih društvenih izazova. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.“

Ministar Božinović je posebno naglasio važnost povezivanja znanosti, gospodarstva i državnih institucija te se osvrnuo na uspješnu suradnju koju MUP ostvaruje s FPZ-om u segmentu sigurnosti prometa te izradi odgovarajućih zakonskih akata, kao i s Ericssonom Nikolom Teslom čija su inovativna rješenja, po prvi puta primijenjena u Hrvatskoj, pobudila veliko zanimanje Europske komisije i drugih zemalja članica EU.

Prof.dr.sc. Darko Huljenić, direktor Istraživanja Ericssona Nikole Tesle, kompanije koja već 56 godina uspješno surađuje s različitim znanstvenim institucijama, pojasnio je da će rad u zajedničkom laboratoriju, kroz sinergiju znanosti i gospodarstva, studentima omogućiti stjecanje praktičnih znanja, potvrdu primjenjivosti teorija koje uče i ujedno proširiti istraživanja o znanosti o podacima u prometu i logistici. „Uz laboratorije koje imamo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, danas ulazimo u još jedno zanimljivo područje s velikim razvojnim i gospodarskim potencijalom.“

Mogućnosti laboratorija u kojem će se izvoditi vježbe za šest kolegija, prisutnima su predstavili doc.dr.sc. Marko Šoštarić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju FPZ-a te dr.sc Krešimir Vidović, voditelj projekta uspostave laboratorija u Ericssonu Nikoli Tesli.

Komentirajući otvaranje, mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle izrazila je zadovoljstvo što će rad u zajedničkom laboratoriju pripremiti studente, buduće inženjere, da kao profilirani stručnjaci u ovom propulzivnom području aktivno sudjeluju u jačanju hrvatskog gospodarstva i unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih građana.

Još iz kategorije

Bez dobrog upravljanja rad na daljinu može biti vrlo problematičan za tvrtke

Bez dobrog upravljanja rad na daljinu može biti vrlo problematičan za tvrtke

13.02.2020. komentiraj

Prednosti rada na daljinu već su poznata stvar, kako za poslodavce tako i za zaposlenike, no neke kompanije još uvijek mu se odbijaju prikloniti. Ponajprije zbog nekih tradicionalnih postavki, koje su nelogične i nepraktične, što zaposleniku sugerira da možda sreću ipak mora potražiti drugdje.

Grayling predstavio pet ključnih marketinških i komunikacijskih trendova u 2020.

Grayling predstavio pet ključnih marketinških i komunikacijskih trendova u 2020.

12.02.2020. komentiraj

Tim komunikacijskih stručnjaka, kreativaca i analitičara međunarodne agencije za komunikacije Grayling predstavio je pet marketinških i komunikacijskih trendova za koje vjeruje da će brendovima, organizacijama i stručnjacima za komunikacije pomoći u ostvarivanju planiranih rezultata u 2020. godini.

HUP pokreće program mentorstva za poslovne žene hrvatske

HUP pokreće program mentorstva za poslovne žene hrvatske

11.02.2020. komentiraj

Hrvatska udruga poslodavaca na platformi Baze poslovnih žena, pokreće mentorski program za poslovne žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri te preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama, i za poduzetnice koje žele obogatiti svoja dosad stečena znanja. Mentorski ciklusi trajat će 6 mjeseci, a mentorice i mentori su uspješne žene i muškarci iz različitih područja, na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija i dio su vodstva HUP-ovih udruga.