Osnovne stvari koje morate znati kao budući poduzetnik

Osnovne stvari koje morate znati kao budući poduzetnik

Foto: Shutterstock

Odlučili ste da je vrijeme da pokrenete svoj vlastiti biznis i sve je spremno za početak. Već sanjate o tome kako ćete se za par godina voziti u novome automobilu, da će posao cvjetati, a susjedi će zavidno gledati preko plota i komentirati vaš uspjeh. Tako nekako u Hrvatskoj razmišlja većina budućih poduzetnika, a mali broj njih na kraju bude nagrađen takvim scenarijem ili razvojem događaja.

Kao prvo, trebate dobro razmisliti da li je poduzetništvo za vas, jeste li spremni na odricanja, mukotrpan rad i borbu s konkurencijom. Valja naglasiti kako nisu svi stvoreni da budu poduzetnici, netko želi odraditi svojih 8 sati i otići doma. I to je OK. Život tada postaje manje kompliciraniji, nema tolikog stresa i subote i nedjelje su vam slobodne.

Da, u poduzetništvu se morate naučiti kako ćete raditi dan i noć u početku, nitko neće imati milosti prema vama i za sve ćete uvijek biti vi krivi. Zaboravite na kolege na poslu na koje možete prebaciti krivicu, na nesposobnog šefa ili voditelja smjene. Sada ste vi ti koji preuzimate odgovornost i sve je u vašim rukama, Jeste li sposobni za to? Ako je odgovor potvrdan, onda ste već napravili jedan veliki korak prema tome da budete poduzetnik.

Morat ćete paziti na svaku kunu, ulagati u ljude, strojeve, obrazovanje, ideje, a ne u nove BMW i Mercedese. Novac koji se nalazi na računu vašeg poduzeća nije vaš. Dobro ste čuli – nije vaš. S njime se ne možete razbacivati i raditi gluposti jer ćete brzo zatvoriti „butigu“.

To je novac od vašeg poduzeća i on je potreban kako bi mogli platiti ljude, poreze i dalje ulagati. Ako se tako postavite onda su vam šanse da opstanete na tržištu puno veće.  I za kraj, morate voliti to što radite, budite ponosni na posao koji obavljate i radite ga svim srcem.

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.