Osnovne stvari koje morate znati kao budući poduzetnik

Osnovne stvari koje morate znati kao budući poduzetnik

Foto: Shutterstock

Odlučili ste da je vrijeme da pokrenete svoj vlastiti biznis i sve je spremno za početak. Već sanjate o tome kako ćete se za par godina voziti u novome automobilu, da će posao cvjetati, a susjedi će zavidno gledati preko plota i komentirati vaš uspjeh. Tako nekako u Hrvatskoj razmišlja većina budućih poduzetnika, a mali broj njih na kraju bude nagrađen takvim scenarijem ili razvojem događaja.

Kao prvo, trebate dobro razmisliti da li je poduzetništvo za vas, jeste li spremni na odricanja, mukotrpan rad i borbu s konkurencijom. Valja naglasiti kako nisu svi stvoreni da budu poduzetnici, netko želi odraditi svojih 8 sati i otići doma. I to je OK. Život tada postaje manje kompliciraniji, nema tolikog stresa i subote i nedjelje su vam slobodne.

Da, u poduzetništvu se morate naučiti kako ćete raditi dan i noć u početku, nitko neće imati milosti prema vama i za sve ćete uvijek biti vi krivi. Zaboravite na kolege na poslu na koje možete prebaciti krivicu, na nesposobnog šefa ili voditelja smjene. Sada ste vi ti koji preuzimate odgovornost i sve je u vašim rukama, Jeste li sposobni za to? Ako je odgovor potvrdan, onda ste već napravili jedan veliki korak prema tome da budete poduzetnik.

Morat ćete paziti na svaku kunu, ulagati u ljude, strojeve, obrazovanje, ideje, a ne u nove BMW i Mercedese. Novac koji se nalazi na računu vašeg poduzeća nije vaš. Dobro ste čuli – nije vaš. S njime se ne možete razbacivati i raditi gluposti jer ćete brzo zatvoriti „butigu“.

To je novac od vašeg poduzeća i on je potreban kako bi mogli platiti ljude, poreze i dalje ulagati. Ako se tako postavite onda su vam šanse da opstanete na tržištu puno veće.  I za kraj, morate voliti to što radite, budite ponosni na posao koji obavljate i radite ga svim srcem.

Još iz kategorije

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.