Održivost nije trošak, održivost je ulaganje u budućnost

Održivost nije trošak, održivost je ulaganje u budućnost

Tema održive budućnosti jedna je od onih o kojima se najviše pričalo na ovogodišnjoj konferenciji Future Tense, koja se održava 8. i 9. lipnja u Laubi u organizaciji Komunikacijskog laboratorija.

Uvod u temu održive budućnosti dao je danski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Ole Frijs-Madsen. Nakon njega svoje je predavanje održala izvršna direktorica Instituta za studije budućnosti iz Kopenhagena, futurologinja Daria Dasha Krivonos.

„Kad se bavimo s nepredvidljivim problemima budućnosti, postoje dvije moguće opcije. Jedna je da se pravite da problem ne postoji i pretpostavite da će budućnost izgledati poput prošlosti. Druga je da prihvatite nepredvidljivost kao sastavni dio života i razviti scenarije kako biste mogli donositi informirane odluke. Ne kako biste predvidjeli, nego kako biste naučili koje akcije možete poduzeti da biste se pripremili za budućnost koja je drugačija od današnjosti. Koju ćete opciju izabrati?“, rekla je Krivonos i dodala:

„Napredak nije dan, on je proizvod vizije, predanosti i djelovanja. Promjena dolazi! Vremena se mijenjaju, moramo se mijenjati i mi. A kada zamišljamo budućnost, trebamo se truditi više“, kazala je Krivonos.

Nakon predavanja, futurologinji su se na pozornici priključili lideri hrvatske i regionalne poslovne scene koji su na panelu raspravljali o različitim aspektima održivosti. Diskusiju je moderirala Maja Jurišić iz Pokreta otoka.

Generalni menadžer kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, Laurentiu-Florin Dimitriu, istaknuo je posvećenost najveće korporacije na svijetu dugoročnim zelenim ciljevima koji su usklađeni s onima Ujedinjenih naroda.

„Imamo ambiciozan cilj i želimo ga ostvariti. Naš dugoročan cilj je - zaštititi buduće generacije, a potrošači to cijene. Održivošću mi ne gubimo svoje potrošače, dapače, oni to traže od nas. Održivost nije trošak, održivost je ulaganje u budućnost“, rekao je Laurentiu-Florin Dimitriu.

Uz njega, na panelu su sudjelovali futurologinja Daria Dasha Krivonos i Milla Bruneau, predstavnica finskog grada Lahtija, koji je prošle godine bio Zelena prijestolnica Europe. Bruneau je podijelila vrijedna iskustva i savjete za sve gradove koji su, poput Lahtija, prosječni kad se radi o resursima i prihodima, ali su uspjeli doći do impresivnih rezultata održivosti.

„Da bi se zacrtani ciljevi ostvarili, potrebno je odlučno liderstvo. U cijelom procesu važna je suradnja i komunikacija. Posebno je važno imati građane na svojoj strani, posebno na početku projekta. U suprotnom, ako nemate podršku građana, cijeli projekt je upitan“, poručila je Milla Bruneau.

Uslijedio je dinamični B2B Standing talk, u kojem su svoja iskustva i planove o održivosti podijelili Vlado Mandić, direktor EVN Croatia Plina te Vedrana Likan, direktorica Colliersa za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

„Održivost je važan dio EVN Grupe. Ona je i u našoj strategiji za razdoblje do 2030. godine - želimo biti što više digitalniji, učinkovitiji. Da li je takav način poslovanja riskantan? Sve je u biznisu riskantno. Naravno da svi imamo izazove na koje treba jasno odgovoriti, ali održivost ima puno više benefita", rekao je Vlado Mandić.