Koja je razlika između pokretanja startupa i klasične tvrtke?

Koja je razlika između pokretanja startupa i klasične tvrtke?

Foto: DepositPhotos

Startupi i pokretanje tvrtke od prvog dana u konačnici djeluju identično, ali sami proces podosta je drugačiji, što ćemo u nastavku ovog teksta objasniti kroz dva primjera.

No, prije tih primjera, krenimo s dva iznimno uspješna na svojim poljima. To može poslužiti kao dobar uvod u ono što je startup, a što mali posao. Dakle, kad je Walmart počinjao, vlasnik Sam Walton imao je jednu trgovinu i vodio se drugačijim pristupom - niskim cijenama. Time je doskočio konkurenciji, ali i bilježio zaradu, što znači da je pronašao uspješan model, koji drugi nisu. Trebalo mu je pet godina da potpuno prouči kako i gdje se širiti te je krenuo prvo u gradu, zemlji, a nakon svega i na međunarodnom tržištu.

Kad je Facebook počinjao, također je njegov osnivač Mark Zuckerberg prepoznao koliko su ga ljudi prihvatili te se s Harvarda širio na druga sveučilišta, a zatim i dotle gdje je trenutno.

Razlika između ta dva uspješna poslovna primjera jest u tome što je Facebook krenuo kao projekt i "po putu" tražio načine kako pronaći u onome što radi uspješan poslovni model. S druge strane, Walmart se uključio na tržište koje postoji stoljećima i na njemu prepoznao načine kako se izdvojiti, ali od prvog trenutka poslovni model bio je jasno naznačen i donosio zaradu.

1. Poslovni model

Zato je najbolje krenuti s primjerom poslovnog modela. Walmart je trgovina, trgovine postoje praktički otkako i čovjek, razlikuje se samo način na koji plasiraju proizvode, kao i još detalja, ali sami princip je identičan i tržište se odavno etabliralo. Startupi idu drugim smjerom. Moraju pronaći i valorizirati poslovni model prije nego ga probaju izvesti kako je zamišljen. Tome je tako jer startupi zapravo nude nešto novo, što u konačnici riječ "inovacija" i znači. Samim time, poslovni model također mora biti nov, a prije njega treba proći testiranje, valorizaciju, prilagodbe i, u konačnici, prihvaćanje.

2. Modeli prihoda i profita

Pitanja za startup jesu kako će donositi novac i hoće li biti profitabilni. Pitanje za tvrtke u nastajanju jest kad će biti profitabilne. Dakle, startupi moraju pronaći načine kako privlačiti novac, a zatim postati profitabilni. Tvrtke u samom startu nastaju jer se zna kako bi trebale donositi novac i poanta je da budu profitabilne.

Primjerice, ako otvorite restoran i ne ostvarujete profit nakon prva tri mjeseca, velike su šanse da ćete propasti. Ako ste startup i u prvoj godini ne zaradite ništa, tad ste među 99 posto drugih startupa.

U konačnici, jasno da na papiru pokretanje klasične tvrtke djeluje sigurnije i racionalnije, ali ono što startup može, klasične tvrtke ne mogu. Jedan WhatsApp prodan je Facebooku za 19 milijardi američkih dolara, a imao je samo 55 zaposlenika. Kao i stotine milijuna korisnika. Trgovine i restorani tako nešto nikad ne postignu...

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.