Koja je razlika između pokretanja startupa i klasične tvrtke?

Koja je razlika između pokretanja startupa i klasične tvrtke?

Foto: DepositPhotos

Startupi i pokretanje tvrtke od prvog dana u konačnici djeluju identično, ali sami proces podosta je drugačiji, što ćemo u nastavku ovog teksta objasniti kroz dva primjera.

No, prije tih primjera, krenimo s dva iznimno uspješna na svojim poljima. To može poslužiti kao dobar uvod u ono što je startup, a što mali posao. Dakle, kad je Walmart počinjao, vlasnik Sam Walton imao je jednu trgovinu i vodio se drugačijim pristupom - niskim cijenama. Time je doskočio konkurenciji, ali i bilježio zaradu, što znači da je pronašao uspješan model, koji drugi nisu. Trebalo mu je pet godina da potpuno prouči kako i gdje se širiti te je krenuo prvo u gradu, zemlji, a nakon svega i na međunarodnom tržištu.

Kad je Facebook počinjao, također je njegov osnivač Mark Zuckerberg prepoznao koliko su ga ljudi prihvatili te se s Harvarda širio na druga sveučilišta, a zatim i dotle gdje je trenutno.

Razlika između ta dva uspješna poslovna primjera jest u tome što je Facebook krenuo kao projekt i "po putu" tražio načine kako pronaći u onome što radi uspješan poslovni model. S druge strane, Walmart se uključio na tržište koje postoji stoljećima i na njemu prepoznao načine kako se izdvojiti, ali od prvog trenutka poslovni model bio je jasno naznačen i donosio zaradu.

1. Poslovni model

Zato je najbolje krenuti s primjerom poslovnog modela. Walmart je trgovina, trgovine postoje praktički otkako i čovjek, razlikuje se samo način na koji plasiraju proizvode, kao i još detalja, ali sami princip je identičan i tržište se odavno etabliralo. Startupi idu drugim smjerom. Moraju pronaći i valorizirati poslovni model prije nego ga probaju izvesti kako je zamišljen. Tome je tako jer startupi zapravo nude nešto novo, što u konačnici riječ "inovacija" i znači. Samim time, poslovni model također mora biti nov, a prije njega treba proći testiranje, valorizaciju, prilagodbe i, u konačnici, prihvaćanje.

2. Modeli prihoda i profita

Pitanja za startup jesu kako će donositi novac i hoće li biti profitabilni. Pitanje za tvrtke u nastajanju jest kad će biti profitabilne. Dakle, startupi moraju pronaći načine kako privlačiti novac, a zatim postati profitabilni. Tvrtke u samom startu nastaju jer se zna kako bi trebale donositi novac i poanta je da budu profitabilne.

Primjerice, ako otvorite restoran i ne ostvarujete profit nakon prva tri mjeseca, velike su šanse da ćete propasti. Ako ste startup i u prvoj godini ne zaradite ništa, tad ste među 99 posto drugih startupa.

U konačnici, jasno da na papiru pokretanje klasične tvrtke djeluje sigurnije i racionalnije, ali ono što startup može, klasične tvrtke ne mogu. Jedan WhatsApp prodan je Facebooku za 19 milijardi američkih dolara, a imao je samo 55 zaposlenika. Kao i stotine milijuna korisnika. Trgovine i restorani tako nešto nikad ne postignu...

Još iz kategorije

Rad na daljinu u 3 koraka

Rad na daljinu u 3 koraka

04.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa čini svoje i organizacije su se morale prilagoditi kako god znaju, što podrazumijeva rad od kuće za sve one koji to mogu. U tehnološkom sektoru rijetki ne mogu, barem u teoriji, no u praksi postoje određeni problemi jer organizacije nisu unaprijed postavile temelje za rad na daljinu.

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

01.04.2020. komentiraj

Dosadašnji direktor korporativnih komunikacija Addiko banke dolazi u najjači domaći telekom Hrvatski Telekom na mjesto direktora korporativnih komunikacija. Iz HT-a je otišla dosadašnja direktorica korporativnih komunikacija Nina Išek Međugorac. Igor Vukasović od 1. travnja preuzima funkciju direktora Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma u sklopu koje će biti odgovoran za internu i eksternu komunikaciju vodeće telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj.

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

28.03.2020. komentiraj

Tvrtka Veritas Technologies u veljaču je proglašena liderom u Gartnerovom Peer Insights istraživanju među korisnicima na području rješenja za stvaranje sigurnosnih kopija podatkovnih centara i povrat podataka. Gartner definira ovu kategoriju rješenja izradu sigurnosnih kopija i povrat podataka u podatkovnim centrima kao rješenja koja omogućavaju backup u većim i vrlo velikim poslovnim okruženjima. Ovo priznanje zasniva se na povratnim informacijama od krajnjih korisnika, profesionalaca koji imaju iskustva s kupovinom, implementacijom i korištenjem proizvoda ili usluge.