Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

Foto: DepositPhotos

Ako već niste, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji kad odlučujete o tome hoćete li ostati kod aktualnog poslodavca, hoćete li tražiti novog ili ćete pokušati pokrenuti svoj posao. Ukoliko je ovo posljednje izbor za vas, tad trebate odgovoriti na tri bitna pitanja i na temelju njih zaključiti da ste uistinu spremni za tako nešto.

Jer, pokrenuti svoj posao nije nimalo lako, uzima vrijeme, novac i narušava privatni život. Rizik je u svakom smislu pa treba dobro odvagnuti koliko je (ne)isplativ. Kroz nastavak teksta pokušat ćemo vam pomoći da to i učinite.

1. Radujete li se rješavanju problema?

Neki ljudi zaziru od toga i uvijek će okrenuti glavu te čekati da problem riješit netko umjesto njih. Odnosno, kako bi se reklo, čekaju da se problem riješi sam od sebe. Ukoliko ste takva osoba, pokretanje posla nije za vas. Ali, ako se volite hrvati s problemom, to je dobar znak. Naime, pokretanje i održavanje posla prepuno je problema, bez toga nikako ne ide. Ujedno, nije da su potrebne neke posebne vještine po ovom pitanju, tek volja. Pa ako je imate, svakako ste na prvo pitanje odgovorili potvrdno i spremni ste za izazov.

2. Imate li potrebne vještine?

Ovo je daleko ozbiljnije pitanje od prethodnog i morate pri davanju odgovora biti iskreni sami prema sebi. Jer, ako ulazite u posao, ne samo da morate biti vješti po pitanju posla koji mislite obavljati, već morate biti vješti u mnogo drugih stvari. Morate odgovoriti na pitanje jeste li spremni upravljati ljudima, ići na sastanke, motivirati zaposlene, sklapati poslove, udovoljavati klijentima, pridržavati se rokova te općenito biti dostupni 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu. Ako ste spremni za to, tad ste spremni i za posljednje pitanje...

3. Možete li podnijeti rizik nestabilnosti?

Svi bismo, posebno na ovim prostorima, voljeli preko noći ostvariti uspjeh. Ispred svega - financijski. Ali, to ne ide baš tako, dug je put do istinskog uspjeha. Pritom treba znati da financijska nestabilnost jest nešto potpuno normalno, ali je uvijek frustrirajuća. Uz to, nestabilnost u organizaciji privatnog života možda je pogubnija jer čak i kad financijski posao ide sjajno, moguće je da se ne možete posvetiti sebi i(li) obitelji. Ako ste spremni na takav rizik, to je onda to, upustite se u avanturu pokretanja svog posla.

Još iz kategorije

Citus dobio nove nagrade za inovacije

Citus dobio nove nagrade za inovacije

09.09.2019. komentiraj

Na upravo završenoj međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality.

Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju

Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju

04.09.2019. komentiraj

Inovacija je vjera ili njen izostanak, navodi stručnjak Hod Fleishman u pokušaju objašnjenja zašto je sve teže biti inovativan i kako se u samo dva koraka može potaknuti inovativnost. Naravno, glavni razlog izostanka značajnijih inovacija svakako leži u činjenici da je svijet povezaniji nego ikad i da je prostora za nešto novo nikad manje.

Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

Zašto je u važno u početku samostalno financirati pokretanje poslovanja

04.09.2019. komentiraj

Pokretanje posla jedno je od najtežih stvari i svaki poduzetnik to jako dobro zna, prvenstveno jer tako nešto oduzima energiju, vrijeme i novac. Jako puno novca, više nego poduzetnik početnik ima na bankovnom računu. Stoga, kao najbolje rješenje čini se okretanje investitorima, zar ne? Ne!