Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

Foto: DepositPhotos

Ako već niste, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji kad odlučujete o tome hoćete li ostati kod aktualnog poslodavca, hoćete li tražiti novog ili ćete pokušati pokrenuti svoj posao. Ukoliko je ovo posljednje izbor za vas, tad trebate odgovoriti na tri bitna pitanja i na temelju njih zaključiti da ste uistinu spremni za tako nešto.

Jer, pokrenuti svoj posao nije nimalo lako, uzima vrijeme, novac i narušava privatni život. Rizik je u svakom smislu pa treba dobro odvagnuti koliko je (ne)isplativ. Kroz nastavak teksta pokušat ćemo vam pomoći da to i učinite.

1. Radujete li se rješavanju problema?

Neki ljudi zaziru od toga i uvijek će okrenuti glavu te čekati da problem riješit netko umjesto njih. Odnosno, kako bi se reklo, čekaju da se problem riješi sam od sebe. Ukoliko ste takva osoba, pokretanje posla nije za vas. Ali, ako se volite hrvati s problemom, to je dobar znak. Naime, pokretanje i održavanje posla prepuno je problema, bez toga nikako ne ide. Ujedno, nije da su potrebne neke posebne vještine po ovom pitanju, tek volja. Pa ako je imate, svakako ste na prvo pitanje odgovorili potvrdno i spremni ste za izazov.

2. Imate li potrebne vještine?

Ovo je daleko ozbiljnije pitanje od prethodnog i morate pri davanju odgovora biti iskreni sami prema sebi. Jer, ako ulazite u posao, ne samo da morate biti vješti po pitanju posla koji mislite obavljati, već morate biti vješti u mnogo drugih stvari. Morate odgovoriti na pitanje jeste li spremni upravljati ljudima, ići na sastanke, motivirati zaposlene, sklapati poslove, udovoljavati klijentima, pridržavati se rokova te općenito biti dostupni 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu. Ako ste spremni za to, tad ste spremni i za posljednje pitanje...

3. Možete li podnijeti rizik nestabilnosti?

Svi bismo, posebno na ovim prostorima, voljeli preko noći ostvariti uspjeh. Ispred svega - financijski. Ali, to ne ide baš tako, dug je put do istinskog uspjeha. Pritom treba znati da financijska nestabilnost jest nešto potpuno normalno, ali je uvijek frustrirajuća. Uz to, nestabilnost u organizaciji privatnog života možda je pogubnija jer čak i kad financijski posao ide sjajno, moguće je da se ne možete posvetiti sebi i(li) obitelji. Ako ste spremni na takav rizik, to je onda to, upustite se u avanturu pokretanja svog posla.

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.