Kako ostati fokusiran na jednu stvar?

Kako ostati fokusiran na jednu stvar?
Fotolia

U današnje vrijeme kada je multitasking postao nešto što je posve uobičajeno i više se ne gleda kao nešto neobično, postavlja se pitanje kvalitete obavljenog posla. Na radnom mjestu nam daju da rješavamo više zadataka odjednom i traže od nas da budemo fokusirani na više stvari istodobno. To svakako nije dobro i šteti poslu.

Psiholozi smatraju kako je najbolje posvetiti se jednoj stvari u određenom vremenu i napraviti je kako spada. Temeljito i bez grešaka. Kada radimo više stvari odjednom, veće su mogućnosti kako ćemo napraviti propuste i zabrljati stvar. Osim toga što radimo više stvari odjednom, problem je i okolina u kojoj radimo.

Ako nam se radni stol nalazi kraj televizora i upravo je na programu neka dobra tekma, teško ćemo ostati fokusirani na posao koji trebao obaviti. Dok vaš autor piše ovaj tekst, maknuo se od televizora i prijenosa utakmica u Brazilu. Jednim okom se gleda Neymar, dok se s druge strane treba posvetiti pisanju teksta.

Vjerujte, to je teško izvedivo i rezultira smanjenom koncentracijom i manjom pažnje. Najbolje je naći neki mirni kutak za koji znate kako je vaše radno mjesto. Ok je da imate upaljen radio, no smanjite zvuk, fokusirajte se na vaš zadatak i probajte ne gledati mailove i sms-ove dok radite.

Stalno gledanje sms-ova, e-mailova uznemirava vaš rad i možete se nesvjesno prebaciti na neki drugi posao koji vam je zaokupio pažnju. Vrlo je bitno da od sebe maknete sve stvari koje vam smetaju i kažete kolegama ili svojim prijateljima da želite mir. Znamo kako je to teško izvedivo danas, no bilo bi dobro da imate u poduzeću par sastanaka o tome kako organizirati nesmetani rad u uredu.

Ako ste poduzetnik, pripazite da imate svoj ured gdje ste u potpunosti sami sa sobom i svojim mislima. Trebate se koncentrirati na projekte i vođenje poduzeća, a sve ostalo što vam u tom trenutku nije bitno, odmah odbacite.

Kada razmišljate o nekim novim idejama, prošećite se nekom livadom ili parkom, otiđite u teretanu ili na plivanje. Morate biti sami sa sobom jer tako čistite svoje misli i potpuno slobodni od vanjskih utjecaja donosite odluke.

Naravno, svakako pitajte svoje ljude što misle o vašim prijedlozima, no bitno je da vas nitko nije ometao pri donošenju odluka. Jednostavno smo okruženi s previše informacija, puno toga znamo, a još brže zaboravljamo. Ostati fokusiran na jednu vijest, na jedan projekt je vrlo teško u današnje vrijeme.

Previše toga oko nas uznemiruje naše tijelo i duh, osjećamo psihičku napetost i mislimo kako smo nešto propustili. Zato duboko udahnite, usmjerite svoje misli na konkretni zadatak, prvo njega riješite i onda idite dalje. Budite temeljiti, točni, dajte sve od sebe, pokažite svoju kreativnost i stručnost.

Sve to usmjerite samo na jednu točku, na jedan cilj. Vrlo brzo ćete vidjeti konkretne rezultate i bit ćete ponosni na sebe. Zahvalite to svojoj mogućnosti da možete isključiti sve oko sebe i biti orijentirani na ono što vam je trenutni prioritet u životu. Napravite jednu stvar kako treba i da bude iznad prosjeka, a nemojte raditi više njih a da budu prosječne.