Kako napisati motivacijsko pismo?

Kako napisati motivacijsko pismo?

Foto: DepositPhotos

Prijava za posao nikad nije laka, a uz životopis nerijetko treba priložiti motivacijsko pismo. Iako se čini nebitno, u stvarnosti to nije tako i mnogi poslodavci više pažnje posvete upravo njemu.

Naime, motivacijsko pismo mora odudarati od samog životopisa, što znači da u njemu zapravo prikazujete detaljnije sebe same, kao i ciljeve koje ste si postavili. Poslodavci u njima mogu mnogo naučiti i vidjeti, zato im je toliko zanimljivo. Stoga, u nastavku teksta pokušat ćemo vam pomoći kako dosegnuti tu "zanimljivost".

Najprije, motivacijsko pismo ne smije biti generičko, morate kroz njega jasno dati do znanja zašto želite raditi baš na mjestu gdje se prijavljujete. Taj detalj može prevagnuti pa se ne štedite, iskažite znanje koje imate o kompaniji, recite što biste mijenjali, što mislite da možete ostvariti... Interes se cijeni, kao i motivacija. Uostalom, ne zove se bez razloga "motivacijsko pismo".

Zatim, bitno je učiniti motivacijsko pismo osobnim. Primjerice, ako se prijavljujete za poziciju koja traži organizacijske vještine, a sami po sebi ste poprilično organizirani, pružite dokaze o tome. I to dokaze iz privatnog života. Kako ste organizirali policu s knjigama, kako vam je uređen dom, kako ste se organizirali kroz excel tablice oko svakodnevnih sitnica koje obavljate. Sve se računa i približava vašu osobnost poslodavcu.

Na kraju, dobro proučite svoj životopis i prepoznajte što u njemu nije navedeno, a zasigurno bi bilo važno kao detalj o vama samima. Dodajte to u motivacijskom pismu i nemojte biti sažeti! Naravno, ako sami ne znate prepoznati što dodati o sebi, a da je važno za posao koji želite raditi, tad je problem vjerojatno nesavladiv.

Ali, ne očajavajte ni u tom trenutku, shvatite to kao poruku da pokušate pronaći posao gdje vam neće nedostajati riječi koje biste vezali uz taj posao i sebe same.

Još iz kategorije

Visa Inovacijski Program dolazi u Hrvatsku

Visa Inovacijski Program dolazi u Hrvatsku

10.04.2021.

Visa je objavila da se Visa Innovation Program, Visina kolaborativna platforma za partnerstvo u regiji jugoistočne Europe, namijenjena fintech startupovima, bankama i iskusnim poduzetnicima, širi na više tržišta,  uključujući Hrvatsku kako bi surađivala sa što širim spektrom fintech kompanija. Prijava u program omogućit će tvrtkama pristup većem fondu resursa, mreži stručnjaka i mentora te bolje iskorištavanje poslovnih mogućnosti.

8 koraka za imenovanje brenda

8 koraka za imenovanje brenda

08.04.2021.

Stvoriti i brendirati proizvod ili uslugu nije nimalo lako, a može u konačnici odrediti smjer poslovanja. Upravo zato je potrebno jako pažljivo i detaljno se posvetiti imenu brenda kako bi privukli potrošače. Po mogućnosti dugoročno.

Microsoft Hrvatska i Ekonomski fakultet - Zagreb u zajedničkoj inicijativi usmjerenoj na stjecanje digitalnih vještina

Microsoft Hrvatska i Ekonomski fakultet - Zagreb u zajedničkoj inicijativi usmjerenoj na stjecanje digitalnih vještina

29.03.2021.

Microsoft Hrvatska i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potpisali su sporazum o suradnji kojim se Ekonomski fakultet – Zagreb priključuje Microsoftovoj globalnoj inicijativi usmjerenoj na stjecanje digitalnih vještina te će i ubuduće surađivati s Microsoftom putem Microsoft Learn for Educators programa.