Kako iskoristiti strah kupaca u marketingu

Kako iskoristiti strah kupaca u marketingu

Foto: Fotolia

Kupci strahuju kako neće na vrijeme nabaviti svoje omiljene tenisice, da će im netko ispred nosa odvesti model automobila za koji si se zakačili ili da možda na vrijeme neće kupiti ulaznice za koncert svog omiljenog benda. Jedna od temeljnih ideja u bihevioralnoj ekonomiji  je ta da je bol od gubitka nečega dva puta jača i snažnija nego kada imamo zadovoljstvo da smo nešto dobili ili kupili.

To je jedan od razloga zašto u ormarima držimo stvari koje nam nisu potrebne, u podrumima imamo alate kojima se još nismo poslužili ili smo platili članstvo u teretani, a sram nas je priznati koliko smo puta otišli vježbati.

Stručnjaci u marketingu imaju nekoliko taktika kojima se služi kako bi „utjerali“ strah u kosti kupcima, a jedna od njih je da šalju poruke kako određena roba ili usluga samo što nije prodana ili je preostalo „svega par mjesta“. Kada se šalju takve poruke, kupci reagiraju na način da brže bolje žele što prije uhvatiti zadnju priliku kako ne bi ostali bez određene robe ili usluge.

Kupce treba stalno upozoravati kako je njihov omiljeni predmet na akciji i da je preostalo svega par komada – i poslati im poruku da tko zna kada će se isti takav predmet opet naći na akciji ili u prodaji. Kupac je sada u panici, boji se da će ostati bez ičega i odlučuje se na kupnju. Kada se prodaju automobili sigurno ste čuli od prodavača kako im upravo danas dolazi par potencijalnih kupaca gledati automobil koji bi možda baš vi htjeli kupiti.

Što se tada događa u vašoj glavi? Strah od toga da će netko taj automobil kupiti prije vas. Znaju to jako dobro u marketingu i zato igraju na kartu straha. Poruke „straha“ koje se šalju moraju biti uvjerljive, jasne, glasne, ne smiju biti dugačke niti komplicirane. Zastrašite svoje kupce...

Još iz kategorije

Generacija Z i budućnost rada i zabave

Generacija Z i budućnost rada i zabave

15.09.2020. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

09.09.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa kreirala je novu stvarnost na svim razinama, pa i onima koje se tiču poslovanja. Dok se već na našem portalu naveliko spominjalo kako raditi na daljinu, kojim se alatima služiti i kako ostati mentalno jak za tako nešto, vrijeme je da se spomene i kakvu budućnost imaju startupi u jeku ove krize.

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

05.09.2020. komentiraj

Rezultati su važni jer najčešće su jedina relevantna mjerna jedinica uspjeha neke organizacije. I upravo zato je ključna stavka, ili bolje rečeno osoba, ona na samom vrhu - lider.