Kako iskoristiti strah kupaca u marketingu

Kako iskoristiti strah kupaca u marketingu

Foto: Fotolia

Kupci strahuju kako neće na vrijeme nabaviti svoje omiljene tenisice, da će im netko ispred nosa odvesti model automobila za koji si se zakačili ili da možda na vrijeme neće kupiti ulaznice za koncert svog omiljenog benda. Jedna od temeljnih ideja u bihevioralnoj ekonomiji  je ta da je bol od gubitka nečega dva puta jača i snažnija nego kada imamo zadovoljstvo da smo nešto dobili ili kupili.

To je jedan od razloga zašto u ormarima držimo stvari koje nam nisu potrebne, u podrumima imamo alate kojima se još nismo poslužili ili smo platili članstvo u teretani, a sram nas je priznati koliko smo puta otišli vježbati.

Stručnjaci u marketingu imaju nekoliko taktika kojima se služi kako bi „utjerali“ strah u kosti kupcima, a jedna od njih je da šalju poruke kako određena roba ili usluga samo što nije prodana ili je preostalo „svega par mjesta“. Kada se šalju takve poruke, kupci reagiraju na način da brže bolje žele što prije uhvatiti zadnju priliku kako ne bi ostali bez određene robe ili usluge.

Kupce treba stalno upozoravati kako je njihov omiljeni predmet na akciji i da je preostalo svega par komada – i poslati im poruku da tko zna kada će se isti takav predmet opet naći na akciji ili u prodaji. Kupac je sada u panici, boji se da će ostati bez ičega i odlučuje se na kupnju. Kada se prodaju automobili sigurno ste čuli od prodavača kako im upravo danas dolazi par potencijalnih kupaca gledati automobil koji bi možda baš vi htjeli kupiti.

Što se tada događa u vašoj glavi? Strah od toga da će netko taj automobil kupiti prije vas. Znaju to jako dobro u marketingu i zato igraju na kartu straha. Poruke „straha“ koje se šalju moraju biti uvjerljive, jasne, glasne, ne smiju biti dugačke niti komplicirane. Zastrašite svoje kupce...

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.