Kako donijeti odluke onda kada niste spremni

Kako donijeti odluke onda kada niste spremni

Foto: Fotolia

U doba kada je dostupna Big Data tehnologija, pametno je pričekati sve informacije prije nego što se donese velika odluka. No, ponekad se dogodi da se odluka mora donijeti, a još uvijek nisu pristigle sve potrebne informacije na temelju kojih bi se mogla donijeti dobra odluka.

Što učiniti kada se nađete u ovakvoj situaciji? Kada morate donijeti brzu odluku, a nedostaju vam potrebne informacije, postavite si ova tri pitanja:

1. Koja je vaša pretpostavka od prvog dana?

Ako razvijete rane pretpostavke, uvijek će te imati odluku iza koje možete stajati u bilo kojem trenutku, a to možete ostvariti informirajući se iz raznih izvora ili ispitujući stručnjake.

2. Znate li barem smjer u kojem bi vas takva odluka mogla odvesti?

Možda ne znate koliko će te dobiti ili izgubiti ulaskom na neko tržište. No, vjerojatno imate osjećaj kolike su vam šanse da uspijete na tržištu. Ako ne može napraviti preciznu projekciju, ali se možete usmjeriti u pravom smjeru, i ako je to jedino mjerilo koje imate, onda možete donijeti odluku i bez iscrpnih informacija.

3. U što morate vjerovati da bi to bio pravi izbor?

Drugim riječima, ako se odlučite ići naprijed s tom idejom, a temelji se na onom što već znate, morate se zapitati da li postoji šansa da ta ideja uspije? Primjerice, u fazi razvoja pretpostavki ste naučili da je tržište na koje želite uči vrijedno 250 milijuna dolara. Postavljate si rok od 3 godine u kojem morate zauzeti 50 od 250 milijuna dolara, što je 20 posto tržišta.

Postavlja se pitanje, je li ovaj cilj dostizanja 20-postotnog udjela na tržištu u tri godine razuman? Postoje mnogi konkurenti na tržištu zbog kojih niste u mogućnosti reći je li moguće ostaviti taj cilj ili ne.

Još jedan razlog koji može poljuljati donošene odluke je nedostatak iskustva. Zbog ovakvih razloga možda će te morati odustati od svojih odluka, barem dok ne dobijete sve potrebne informacije na temelju kojih možete donijeti kvalitetnu i dobru odluku.

Još iz kategorije

Kako zaustaviti zaposlenika da ne preuzima sve poslove ostalih

Kako zaustaviti zaposlenika da ne preuzima sve poslove ostalih

15.11.2019. komentiraj

Vrijedni zaposlenici uistinu su blago svake radne sredine, no oni koji pretjeruju u tome koliko rade znaju narušavati kompletnu atmosferu do te mjere da čak anuliraju u potpunosti sav posao koji obavljaju. Lideri se moraju znati nositi i s takvima jer prije ili kasnije će naići na njih.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

Za poduzetnike, 45. godina je nova 25.

12.11.2019. komentiraj

Rasprave o tome je li poduzetništvo “igra” za mlade još uvijek ne prestaju jer dovoljno je vidjeti primjere kao što su Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, Elon Musk, Larry Page, Sergey Brin ili Steve Jobs. Naime, svi su postigli uspjeh prije 30. godine. Srećom, nije istina da je stvar u mladosti.

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

Jeff Bezos: Ovo je najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu

07.11.2019. komentiraj

Najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona Jeff Bezos konstantno gleda kako unaprijediti poslovanje, pod čime se misli i na sitnice kao jedna kojom je podigao sami način rada na jednu višu razinu te je iznimno ponosan na taj detalj.