Kako donijeti odluke onda kada niste spremni

Kako donijeti odluke onda kada niste spremni

Foto: Fotolia

U doba kada je dostupna Big Data tehnologija, pametno je pričekati sve informacije prije nego što se donese velika odluka. No, ponekad se dogodi da se odluka mora donijeti, a još uvijek nisu pristigle sve potrebne informacije na temelju kojih bi se mogla donijeti dobra odluka.

Što učiniti kada se nađete u ovakvoj situaciji? Kada morate donijeti brzu odluku, a nedostaju vam potrebne informacije, postavite si ova tri pitanja:

1. Koja je vaša pretpostavka od prvog dana?

Ako razvijete rane pretpostavke, uvijek će te imati odluku iza koje možete stajati u bilo kojem trenutku, a to možete ostvariti informirajući se iz raznih izvora ili ispitujući stručnjake.

2. Znate li barem smjer u kojem bi vas takva odluka mogla odvesti?

Možda ne znate koliko će te dobiti ili izgubiti ulaskom na neko tržište. No, vjerojatno imate osjećaj kolike su vam šanse da uspijete na tržištu. Ako ne može napraviti preciznu projekciju, ali se možete usmjeriti u pravom smjeru, i ako je to jedino mjerilo koje imate, onda možete donijeti odluku i bez iscrpnih informacija.

3. U što morate vjerovati da bi to bio pravi izbor?

Drugim riječima, ako se odlučite ići naprijed s tom idejom, a temelji se na onom što već znate, morate se zapitati da li postoji šansa da ta ideja uspije? Primjerice, u fazi razvoja pretpostavki ste naučili da je tržište na koje želite uči vrijedno 250 milijuna dolara. Postavljate si rok od 3 godine u kojem morate zauzeti 50 od 250 milijuna dolara, što je 20 posto tržišta.

Postavlja se pitanje, je li ovaj cilj dostizanja 20-postotnog udjela na tržištu u tri godine razuman? Postoje mnogi konkurenti na tržištu zbog kojih niste u mogućnosti reći je li moguće ostaviti taj cilj ili ne.

Još jedan razlog koji može poljuljati donošene odluke je nedostatak iskustva. Zbog ovakvih razloga možda će te morati odustati od svojih odluka, barem dok ne dobijete sve potrebne informacije na temelju kojih možete donijeti kvalitetnu i dobru odluku.

Još iz kategorije

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

13.05.2020. komentiraj

Global Finance Magazin ovom nagradom odaje priznanje centrima za financijske inovacije koji ulažu u razvoj novih načina i koriste inovativne pristupe u svijetu financija kako bi razvili bankarske usluge i proizvode budućnosti. Na prestižnom međunarodnom polju, zajedno s laboratorijima za inovacije 34 globalne korporacije, poput Barclaysa, Boston Consulting Group, Citibank, Commerzbank, PayPal, UBS i Wells Fargo, stručni panel dodijelio je nagradu u kategoriji „Najbolji financijski inovacijski lab“ i to drugu godinu zaredom OTP LAB-u čime je ponovno potvrđena izvrsnost ovog huba.