Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

Foto: DepositPhotos

Lider ne može biti bilo tko, ali bilo tko se može potruditi biti lider, ako to istinski želi. Neke osobe to jednostavno imaju u sebi, ali neki nemaju i željele bi imati.

Stoga, za prepoznati tko je kvalitetan lider tima ili cijele kompanije treba obratiti pozornost na četiri bitna znaka. Oni određuju tko ima u sebi tako nešto, odnosno, tko je prirodno nadaren za biti liderom.

1. Transparentnost i timska uključenost

Morate znati što možete i na što ste spremni. Zatim to morate znati kontrolirati i usmjeravati. Jer, ako lako gubite živce, teško ćete do uspjeha. Jednako tako, ako lako odustajete, još ćete teže do uspjeha. Sve to morate znati okrenuti na svoju stranu, a nećete moću ukoliko niste svjesni samih sebe. A to možete samo ako imate dovoljno životnog iskustva i mudrosti prepoznati kod sebe ono ključno. I na taj način potaknuti druge. Ali, što je možda i bitnije, morate uvijek biti spremni pokazati kako ste nešto postigli, u smislu transparentnosti koja označava pristupačnost.

2. Osnažene vrijednosti i kulturološki aspekt

Vaša primanja nisu mjerilo vaših vrijednosti, ma koliko god to zvučalo otrcano. Trčati za brojkama u konačnici može donijeti negativne stvari i skrenuti lidere s puta prema istinskom uspjehu. Novac će stići ako se napravi prava stvar. Gledajte prema uspjehu, a koliko pritom zarađujete ostavite ipak donekle po strani. Bitnije je imati jasno određene vrijednosti i kulturološku osviještenost, zbog koje osoba odskače.

3. Ljudskost i jedinstvenost u radnoj okolini

Jasno je da lideri moraju biti i mentori, ali bitno je i da budu svjesni kako uvijek mogu naučiti od nekog drugog. Koliko god znali, netko će znati više, makar u jednom području. A upravo to treba upijati, prigrliti i njegovati. Na taj način doživljava se osobni rast, a to vodi prema uspjehu i boljim liderskim sposobnostima. Uz to, tako nešto približava lidera zaposlenicima.

4. Činiti više s manje

Iako smo svi u nekoj mjeri "trenirani" kako se ponašati, postoji prostor za konstantni napredat i rast. Dozvolite da se tak prostor ispuni i ponekad izađite iz komforne zone, upustite se u nešto novo i sasvim sigurno ćete nešto novo i naučiti. Makar se radilo o pogrešci... Dakle, budite spremni uz ono što imate napraviti što više možete.

Još iz kategorije

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

17.06.2022.

Konferencija LeaderSHE održat će se u četvrtak 30. lipnja 2022. godine u Zagrebu. Riječ je o konferenciji koja okuplja liderice iz poslovnog svijeta, politike i nevladina sektora kako bi se istaknuli njihovi uspjesi te potaknule druge žene da streme liderskim pozicijama.

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

14.06.2022.

Rad na daljinu postao je nužnost s pandemijom koronavirusa, ali poslodavci konstantno provjeravaju produktivnost radnika koje nemaju konstantno na oku, iako im brojke sugeriraju da je ona bolja nego u vremenima prije globalne krize. Potvrđuje to kroz istraživanje i A&M, zdravstveno sveučilište iz Teksasa temeljem analize 265 zaposlenih u kompaniji Hurricane Harvey iz Houstona.

Zlatna pravila kod traženja posla

Zlatna pravila kod traženja posla

12.06.2022.

Postoji nekoliko zlatnih pravila kod traženja novog posla, a ona osnovna su provjera životopisa da u njemu ne bi bilo tipfelera ili sličnih grešaka, provjera točne adrese kompanije unutar motivacijskog pisma i dolazak na zakazani razgovor točno na vrijeme. Ali, neke greške teže se izbjegnu i primijete, a mogu učiniti razliku.