Kada smo najkreativniji?

Kada smo najkreativniji?

Foto: Fotolia

Mnogi od nas rade od 9 do 17h , no često u tom periodu nismo baš najkreativniji. Nekima je ujutro vrlo teško biti kreativan, dok je drugima muka raditi popodne nego jedva čekaju sitne sate da pozavršavaju poslove jer su upravo tada „najbolje raspoloženi“.

Postoje poslovi koji se moraju odraditi od 9 do 17 i u to spadaju administrativni zadaci koje često odrađujemo kao po traci i tu nema nikakve filozofije  - no, što je s onim poslovima koji zahtijevaju određenu dozu kreative, mašte, smišljanje i pisanje raznih tekstova, osmišljavanje grafičkih rješenja, dizajniranje i slično.

E, tu nastaje problem. Velika većina tvrdi kako im je najbolji period za kreativnost vremensko razdoblje od 22h do 4 ujutro i da su tada u naponu snage. Međutim, određene tvrtke koje se bave kreativnim poslovanjem ne uzimaju u obzir navike svojih zaposlenike nego traže od njih da se prilagode radnom vremenu. Te tvrtke bi trebale znati kako u tom slučaju ideje i kreativnost možda neće biti na razini koja bi se ostvarila u vremenu između 22h i 04 ujutro.

Mnoge tvrtke u SAD-u već su uvele radno vrijeme koje počinje u 20h pa traje do 4 ujutro i slično. Shvatilo se kako se zaposlenici samo muče sa svojom kreativnošću ako počnu raditi od 9 ujutro te da većina njih u tom periodu....spava.

Pogrešno se misli kako treba „odraditi“ svojih osam sati a da se pri tome ne misli o tome u kom smo periodu najproduktivniji. Kreativnost i produktivnost su danas ključne značajke za određene tvrtke, a ako nam zaposlenici samo „odrađuju“ zadatke, onda je to vrlo loše za tu tvrtku i njezin položaj na tržištu. Kada ste vi najproduktivniji, kada vam na pamet padaju najbolje ideje i rješenje...

Još iz kategorije

Generacija Z i budućnost rada i zabave

Generacija Z i budućnost rada i zabave

15.09.2020. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

09.09.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa kreirala je novu stvarnost na svim razinama, pa i onima koje se tiču poslovanja. Dok se već na našem portalu naveliko spominjalo kako raditi na daljinu, kojim se alatima služiti i kako ostati mentalno jak za tako nešto, vrijeme je da se spomene i kakvu budućnost imaju startupi u jeku ove krize.

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

05.09.2020. komentiraj

Rezultati su važni jer najčešće su jedina relevantna mjerna jedinica uspjeha neke organizacije. I upravo zato je ključna stavka, ili bolje rečeno osoba, ona na samom vrhu - lider.