Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

Foto: DepositPhotos

Istraživanja su pokazala poveznicu između iskustva zaposlenika (EX) i korisnika (CX), kao i njihov utjecaj na ubrzani rast. Ali, može li se brojkama iskazati koliki točno utjecaj na rast ima povećani fokus na iskustvo zaposlenih?

Kako bi odgovorili na to pitanje, u Salesforceu su anketirali više od 4100 direktora i zaposlenika C razine kroz 12 tržišta. Tako nešto ponudilo im je realniji uvid u identifikaciji ključnih elemenata za EX, koji služi kao pokretač za CX, a u konačnici i za rast prihoda.

Inače, "C razinu" čine rukovodeći, redom: izvršni direktor (CEO), financijski direktor (CFO), operativni direktor (COO) i direktor informatike (CIO).

Istraživanje se zove "Prednosti iskustva" (eng. The Experience Advantage) i nudi sedam bitnih zaključaka, koja bi trebali dobro proučiti lideri svih kompanija čija je želja ubrzati rast.

1. Kompanije ostavljaju novac "na stolu"

Razbijanje "zida" između iskustva zaposlenika i korisničkog iskustva može dovesti do velike prilike za rast prihoda do 50 posto ili više.

2. Kompanije misle da moraju birati između davanja prioriteta iskustvu zaposlenika ili kupaca

Pritom pobjeđuje korisničko iskustvo. Otprilike devet od deset članova C razine(88 posto) tvrdi da potiče zaposlenike da se prije svega usredotoče na potrebe kupaca, iako na C razini znaju da snažno korisničko iskustvo počinje pristupom "zaposlenik na prvom mjestu".

3. Pet ključnih elemenata iskustva zaposlenika utječu na korisničko iskustvo i rast

To su povjerenje, odgovornost C razine, usklađenost, prepoznavanje i besprijekorna tehnologija.

4. Postoji nepovezanost između percepcije C razine i iskustva zaposlenika

- 71 posto čelnika C razine navodi da su njihovi zaposlenici angažirani na svom poslu, dok u stvarnosti samo 51 posto zaposlenika kaže da jesu

- 70 posto čelnika navodi da su njihovi zaposlenici sretni, dok samo 44 posto zaposlenika izjavljuje da jesu

5. Nepovezanost potkopava EX, CX, a na kraju i rast

- 74 posto rukovoditelja C razine kaže da nitko u njihovoj kompaniji uistinu ne posjeduje iskustvo zaposlenika.

- samo jedna od tri kompanije ističe se u stvaranju besprijekornog EX-CX iskustva

6. Zastarjela tehnologija i strategije izoliranih podataka produbljuju neusklađenost između zaposlenika i C razine

- 52 posto članova C razine vjeruje da njihova korporativna tehnologija radi učinkovito, u usporedbi sa samo 32 posto zaposlenika

- većina čelnika C razine (73 posto) kaže da ne znaju upotrijebiti podatke o zaposlenicima svoje kompanije za pokretanje promjena

7. Nepovezanost između zaposlenika i izvršnog kadra potiče odlazak zaposlenika i smanjuje profitabilnost

Usred povećanog broja otkaza koje zaposlenici odlučuju dati posljednjih godina, zadržavanje talenata je na povijesno niskoj razini. Stoga, nemogućnost zadržavanje zaposlenika i nedostatak mogućnosti za razvoj karijere glavne su prepreke rastu prihoda.

Još iz kategorije

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

17.06.2022.

Konferencija LeaderSHE održat će se u četvrtak 30. lipnja 2022. godine u Zagrebu. Riječ je o konferenciji koja okuplja liderice iz poslovnog svijeta, politike i nevladina sektora kako bi se istaknuli njihovi uspjesi te potaknule druge žene da streme liderskim pozicijama.

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

14.06.2022.

Rad na daljinu postao je nužnost s pandemijom koronavirusa, ali poslodavci konstantno provjeravaju produktivnost radnika koje nemaju konstantno na oku, iako im brojke sugeriraju da je ona bolja nego u vremenima prije globalne krize. Potvrđuje to kroz istraživanje i A&M, zdravstveno sveučilište iz Teksasa temeljem analize 265 zaposlenih u kompaniji Hurricane Harvey iz Houstona.

Zlatna pravila kod traženja posla

Zlatna pravila kod traženja posla

12.06.2022.

Postoji nekoliko zlatnih pravila kod traženja novog posla, a ona osnovna su provjera životopisa da u njemu ne bi bilo tipfelera ili sličnih grešaka, provjera točne adrese kompanije unutar motivacijskog pisma i dolazak na zakazani razgovor točno na vrijeme. Ali, neke greške teže se izbjegnu i primijete, a mogu učiniti razliku.