Emocionalnom inteligencijom do uspjeha

Emocionalnom inteligencijom do uspjeha
Fotolia

Uspješni vođe su oni koji znaju raditi s ljudima prilagođavajući se svakoj novoj situaciji.

Što je presudno za poslovni uspjeh - emocionalna inteligencija ili visoki IQ (kvocijent logičke inteligencije)? Novija istraživanja pokazuju da visoki kvocijent inteligencije nije preduvjet za uspjeh. Naravno da je dobro biti inteligentan i razmišljati racionalno, ali to nije dovoljno. Dokazalo se da je za uspjeh možda čak i važnija emocionalna inteligencija od visokog IQ-a. Oko sebe primjećujemo dosta primjera "djece lumena" koja se nakon završetka studija nisu baš najbolje snašla u svojem okruženju.

Kvocijent inteligencije (IQ) je jasno određen i može se mjeriti, ali nije jedini čimbenik uspjeha. Termin emocionalna inteligencija se pojavio 1990. godine, a svoju afirmaciju je doživio 1995. izlaskom knjige Daniela Golemana „Emocionalna inteligencija“. U istraživanju 2010. godine koje je obuhvatilo 200 velikih globalnih tvrtki Goleman je utvrdio da je osim kvaliteta koje se tradicionalno povezuju s vodstvom (poput inteligencije, odlučnosti, izdržljivosti) potrebna i emocionalna inteligencija koja uključuje samosvijest, motivaciju, empatiju i društvene vještine.

Kvalitete kao samopouzdanje, samosvijest i prilagodljivost se navode kao ključne. Goleman je u istraživanju otkrio izravnu povezanost između emocionalne inteligencije i mjerljivih poslovnih rezultata. Posebno je važna za osobe na višim položajima u tvrtkama koji žele biti uspješni kao vođe ili menadžeri, a u neposrednoj su komunikaciji s djelatnicima. Neki ljudi su rođeni s emotivnom inteligencijom, a neki moraju raditi na njenom razvoju. Bilo kako bilo, emocionalna inteligencija može utjecati na našu karijeru. Razvijamo je kroz život, a samim time i kroz karijeru uz pomoć samosvijesti  (upoznavanja vlastitih emocija), društvene svijesti (prepoznavanje tuđih emocija), samokontrole (kontroliranja vlastitih emocija) i upravljanja odnosima (rad na društvenim vještinama).

Emocionalna inteligencija je vještina uspješnog upravljanja sobom i uspješne suradnje s drugim ljudima. Sastoji se od pet ključnih vještina: sposobnosti brzog smanjivanja razine stresa, sposobnosti prepoznavanja i upravljanja vlastitim emocijama, sposobnosti povezivanja s drugima korištenjem neverbalne komunikacije, sposobnosti uživanja u šalama te sposobnosti rješavanja sukoba.

Krenite na put samospoznaje živeći svoj život u skladu sa svojim istinskim vrijednostima i interesima!