Emocionalna inteligencija odlika dobrog vođe

Emocionalna inteligencija odlika dobrog vođe

Foto: Fotolia (ilustracija)

Jesu li pametniji ljudi bolji vođe? Iako je općenit odgovor da jesu, no to ovisi o tome što se podrazumijeva pod terminom „ pametniji“. Prema istraživanja na osnovi inteligencije, poznatija kao IQ testiranja, sugeriraju da je kvocijent inteligencije blago do umjereno povezan sa željom za vodećom pozicijom i samim uspjehom na toj poziciji. No, to se ne mora uvijek poklapati s iskustvom ljudi.

Neki koje smatramo genijima ne moraju uvijek biti dobri vođe, na primjer, znanstvenici, matematičari i brilijantni umjetnici. S druge strane postoje lideri koji nisu toliko pametni. Jedan američki kongresmen je nedavno rekao, kako ne treba biti osobito pametan da bi se bilo u Kongresu. Dakle, kvocijent inteligencije ima neki značaj, ali ne u tolikoj mjeri koliko mi mislimo da ima. Međutim, postoje i druge vrste inteligencije.

U posljednjih desetak godina sve je veći interes za onim što se zove emocionalna inteligencija ili EQ. Emocionalna inteligencija je sposobnost za komunikaciju s drugima na emocionalnoj razini, korištenje emocija pri donošenju odluka, mogućnost kontrole emocija i posjedovanje znanja o emocijama i emocionalnim procesima.

Da li je EQ povezan s vodstvom? Da, u određenoj mjeri. Emocionalna inteligencija je važna pri stvaranju dobrih odnosa između lidera i sljedbenika, a najbolji primjer su karizmatični vođe koji imaju izvanrednu sposobnost komunikacije na emocionalnoj razini. Međutim odnos između EQ i vodstva je značajan, ali u maloj mjeri. Postoji i treći oblik inteligencije koji je važan za lidere, a kojem nije posvećeno dovoljno pažnje.

Socijalna inteligencija je sposobnost razumijevanja socijalne situacije, igranje društvenih uloga, te utjecaj na druge. To uključuje mogućnost pogleda iz tuđe perspektive i razumijevanje složene i apstraktne društvene norme, ili neformalnih pravila koja vladaju u svim vrstama društvenih situacija. Socijalna inteligencija je ono što neki nazivaju svakodnevnom inteligencijom. Istraživanja sugeriraju da bi socijalna inteligencija mogla biti najvažnija za lidere,iako za lidere sve tri vrste inteligencije verbalna, emocionalna i socijalna, predstavljaju prednosti.

Dakle, kako se to odnosi na one koji teže prema vodećim pozicijama i na one koji već jesu na vodećim pozicijama? Dobra vijest je da su posljednja dva oblika inteligencije, emocionalna i socijalna, podatne, te se mogu dalje razvijati. Emocionalna i socijalna inteligencija odnose se na međuljudske vještine, i što ih više razvijamo, više ćemo unaprijediti emocionalnu i socijalnu inteligenciju.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.