Demografske promjene, klimatska i ekonomska kriza i nedostatak radne snage oblikuju svjetsku projektnu ekonomiju i budućnost rada

Demografske promjene, klimatska i ekonomska kriza i nedostatak radne snage oblikuju svjetsku projektnu ekonomiju i budućnost rada

Uz dodjelu priznanja i povelja uspješno je završen šesnaesti po redu PMI Forum ''Projekti koji stvaraju budućnost'', koji se 8. studenog 2022. održao u dvorani Aula Magna u Zagrebu u organizaciji PMI Udruge za upravljanje projektima Hrvatska, hrvatskog ogranka globalnog Project Management Instituta (PMI). Odaziv na ovogodišnji Forum, najveći događaj u zemljama u okruženju na temu upravljanja projektima, bio je izuzetan, a Zagreb je pretvorio u središte razmjene iskustava vrhunskih projektnih menadžera.

O iskustvima i pričama iz prakse iz raznih sektora, poput proizvodnje, tehnologije, prometa, IT-a i kriptovaluta, govorili su vrhunski domaći i inozemni stručnjaci. Poseban panel posvećen je pripremi mladih za budućnost. Dodijeljena su i priznanja i posebne povelje za najbolje projekte u 2021.

Projektom godine proglašen je projekt ''Centar novog života'' Udruge Glas Poduzetnika i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, a priznanje je uručeno voditelju projekta Danku Bačeliću i Krunoslavu Komesaru. Zahvaljujući ovoj inicijativi za gradnju kontejnerskih modula u Petrinji, realizirano je 80 stambenih kontejnera i 11 društvenog standarda te 120 poslovnih kontejnera. Spašeno je više od 50 djelatnosti iz razrušenog centra Petrinje.

Posebne povelje dobili su i Veleučilište Baltazar Zaprešić i Zlatko Barilović za projekt ''Sinergija znanja Grada Zaprešića'', Erste & Steiermärkische Banka i Tatjana Kotarski za projekt ''Prediktivna analitika za poslovne subjekte'', KING ICT i Luka Kaštelančić za projekt ''SIEM Technology Refresh'', Comping  i Nikolina Čujko za projekt ''Implementacija sustava za arhiviranje u Nova Kreditna banka Maribor'' i Hrvatska pošta i Matija Pavlinek za projekt ''Paketomati''.

''Projektni menadžeri danas se moraju znati nositi sa svim neočekivanim situacijama, nesigurnostima i krizama. Tako stvaramo budućnost za ovu, ali i sljedeću generaciju. Projektni menadžment je vještina ne samo u profesionalnom, nego i u životnom smislu. Ovdje smo da bismo osnažili projektne menadžere i sve koji se tako osjećaju, jer ih ima mnogo više od onih koji se tako i nazivaju'', poručila je na otvorenju Foruma predsjednica PMI Hrvatska i direktorica konferencije Sanja Georgina Stropnik, osvrnuvši se i na brojne aktivnosti, koje su ove godine uspješno organizirali vrijedni volonteri PMI Hrvatske.

Član Upravnog odbora globalnog Project Management Instituta Ike Nwankwo podijelio je saznanja o projektnoj ekonomiji, pomacima u projektiranju u svijetu i novim načinima rada u svim sektorima i zemljopisnim područjima.

''Trendovi koji oblikuju projektnu ekonomiju i budućnost rada su digitalna disrupcija, demografske promjene, klimatska i ekonomska kriza, nedostatak radne snage te građanski pokreti i pokreti za jednakost. Profesionalci diljem svijeta trebaju nadograditi svoje sposobnosti i razviti pravu kombinaciju tehničkih vještina i vještina moći (tzv. 'power skills'), kako bi učinkovito vodili timove i ideje pretvarali u stvarnost'', naglasio je Nwankwo.

Dan prije i poslije foruma, 7. i 9. studenog, održane su i četiri praktične radionice na kojima su voditelji projekata dodatno proširili svoja znanja i vještine, kao što su strateški product management, PM2 portfolio management Master Class, participativno vođenje te javni nastup.