8 osobina kvalitetnih lidera

8 osobina kvalitetnih lidera

Foto: DepositPhotos

Kod kreiranja uspješnog poslovanja, temelj svega su kvalitete osobe koja ga vodi. Prečesto, lideri su one osobe koje znaju kako održati motivacijski govor ili imaju značajne administrativne sposobnosti u odnosu na druge. Dok su te osobine dobre, nisu dovoljne...

Stoga, kroz nastavak teksta donosimo osam kvaliteta koje bi svaki uspješni lider trebao imati. A ako već nema, treba raditi na njima jer time radi na sebi i organizaciji kojoj je na čelu.

1. Samopouzdanje

Takvi lideri inspiriraju povjerenje i motivaciju kod zaposlenih, ali i situaciju u kojoj ništa ne djeluje nesavladivo. Uz to, samopouzdani lideri spremniji su donositi odluke, posebno one teške, a ujedno su i skloniji riziku.

2. Vještine rješavanja problema

Kad situacija nije najbolja, najlakše se povući i pustiti da se sve raspadne ili "čarobno" nestane. Ne, pravi lideri imaju potrebne vještine suočavanja s problemom, ali i pronalaskom rješenja za njega. Ta rješenja mogu se pronaći u ljudima kojima upravljaju, iskustvima, no moguće je i angažirati ih izvana. Sve što treba. Takve vještine potrebne su i kod rješavanja konflikata, što je čest problem u organizacijama.

3. Integritet

Jako je bitno imati ga, biti iskren, držati se moralnih i etičkih principa jer ako to ne postoji, ljudi gube povjerenje. S tim se pak gubi odanost, a u konačnici i produktivnost. Pravi lider motivira ljude kroz osobni primjer.

4. Aktivno slušanje

Jednosmjerna komunikacija nikome ne koristi i pravi lideri to znaju. Bitno je slušati podređene, klijente, mušterije... To pomaže u stvaranju povjerenja, rješavanju konflikata, a uz to promovira suradnju.

5. Vizionarstvo

Iako zvuči kao klišej, iznimna kvaliteta lidera je imati jasnu viziju onoga što se želi postići. Nažalost, za ovaj segment ne postoji nikakva "škola", takvi lideri rode se s talentom ovog tipa. No, čak i ako se ne smatrate vizionarom, buduće poteze možete vući referirajući se na niz dostupnih podataka vezanih uz posao kojim se bavite.

6. Odgovornost

Sposobnost preuzimanja krivnje ako nešto krene po zlu kod podređenih stvara osjećaj iznimnog povjerenja i odanosti. Također, kad su pojedinci odgovorni za postupke organizacije, čest je slučaj da će donositi odluke i vući poteze koji idu na ruku organizaciji.

7. Inovativnost

Lideri koji su skloniji inovaciji, imaju veće šanse postati uspješni. Ovakvi lideri potiču zaposlene da traže nove ideje u svakom trenutku, a one najbolje implementiraju. Tako se poboljšavaju performanse, kreativnost i zalaganje.

8. Strast

Ne može se odglumiti, ne može se naučiti. Kvalitetni lideri posao vide kao živo biće, predani su mu i posvećuju mu većinu svog vremena, ne zato što moraju nego žele. Strastveni lideri konstantno gledaju kako poboljšati ono pred njima i sve što čine, čine za organizaciju. No, treba pripaziti, ponekad taj pogled nije realan, zbog čega se treba vratiti točkama kao aktivno slušanje i odgovornost.

Još iz kategorije

Bio je Microsoftov evanđelist, a danas spašava svijet od dosade

Bio je Microsoftov evanđelist, a danas spašava svijet od dosade

27.01.2023.

Dani komunikacija, poznati festival tržišnoga komuniciranja i kreativnosti koji okuplja nekoliko tisuća sudionika, u svom će se nadolazećem izdanju održati od 20. do 23. travnja 2023. godine, a da ništa u komunikacijama nije crno-bijelo, te da je daleko od predvidivog, a pogotovo dosadnog, još će nam jednom dokazati miljenik pozornice – James Whittaker.

Dani komunikacija od 20. do 23. travnja u Rovinju

Dani komunikacija od 20. do 23. travnja u Rovinju

19.12.2022.

Dupkom pune festivalske dvorane, kvalitetne i aktualne teme, vrhunski svjetski stručnjaci te punjenje kreativnih baterija među komunikacijskim liderima u jedinstvenom ambijentu rovinjskoga hotela Lone – u punom su jeku pripreme za nove Dane komunikacija!

Predvodnici hrvatske industrije tržišnog komuniciranja okupili se u Rovinju uz razgovore o budućnosti

Predvodnici hrvatske industrije tržišnog komuniciranja okupili se u Rovinju uz razgovore o budućnosti

30.11.2022.

Rezultati ostvareni tijekom prethodne godine i budući pothvati industrije samo su neke od tema kojima je bilo posvećeno svečano godišnje okupljanje CEO-a i management levela vodećih agencija za tržišne komunikacije, koje se u organizaciji Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e) održalo 24. i 25. studenog 2022. u Grand Park Hotelu Rovinj.