5 znakova koji otkrivaju visokointeligentnu osobu

5 znakova koji otkrivaju visokointeligentnu osobu

Foto: DepositPhotos

Inteligencija je ono što pokreće ljude i što ih zanima, ne samo u smislu osobnog uspjeha već i u smislu mjerenja. Volimo se diviti inteligentnim ljudima, zanima nas gdje su im granice i često se ulovimo kako razmišljamo o tome jesmo li i mi sami inteligentniji od prosjeka.

Dapače, to često testiramo, ali onda smo frustrirani ukoliko naletimo na probleme koje ne znamo riješiti. No to nije znak neinteligencije, nitko nije savršen i dok nekima ide jedna vještina, drugima ide druga. Najčešće je to stvar genetike i na to se ne može utjecati. Ono na što se može utjecati jest uporno učenje i usavršavanje onoga čime se bavimo.

No, kao i sa svime, moguće je odrediti nečiji stupanj inteligencije, kao što je moguće i znati kad je netko inteligentan. Primjerice, postoji pet vrlo jasnih znakova nečije inteligencije i donosimo ih u nastavku ovog teksta.

1. Demonstriraju znatiželju kako bi naučili više - kad se susretnu s nečim što im nije poznato, to ih zaokupi i pokušavaju doznati više. Moguće je da to bude kratkotrajno, ali u trenucima kad im je na prvom mjestu, potpuno su predani doznati što je više moguće "o materiji".

2. Otvoreno će priznati kad nešto ne znaju jer funkcioniraju unutar svojih granica - svjesni su sebe i neće razbijati glavu ako nešto ne znaju. Radije će pokušati saznati više o tome.

3. Mogu sažeti na dijelove kompleksne probleme i potom naći rješenje za njih - ne idu uokolo kako bi došli do cilja već u startu vide otprilike kako taj cilj izgleda i kroz nekoliko koraka dolaze do njega.

4. Imaju izraženu svijest o svom tijeku misli, samokritični su i razumiju zašto. Koriste to razumijevanje kao prednost - ako osoba može na neki način komunicirati sa sobom tako da se postavi u jednu ili više uloga, može i kroz svoj tijek misli barem otprilike odrediti tijek nekog razgovora ili situacije. Ujedno, takve osobe mogu i sebe same "odvesti na pravi put".

5. Prikazuju očite znakove inteligencije jer razmišljaju "u hodu" i imaju svijest o situaciji oko sebe. Zato su inteligentnije osobe tijekom pandemije bile sklonije nošenju maske - ne kompliciraju, jasno vide što se događa oko njih i na temelju informacija koje su dokazive ili logične određuju daljnje postupke.

Još iz kategorije

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

17.06.2022.

Konferencija LeaderSHE održat će se u četvrtak 30. lipnja 2022. godine u Zagrebu. Riječ je o konferenciji koja okuplja liderice iz poslovnog svijeta, politike i nevladina sektora kako bi se istaknuli njihovi uspjesi te potaknule druge žene da streme liderskim pozicijama.

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

14.06.2022.

Rad na daljinu postao je nužnost s pandemijom koronavirusa, ali poslodavci konstantno provjeravaju produktivnost radnika koje nemaju konstantno na oku, iako im brojke sugeriraju da je ona bolja nego u vremenima prije globalne krize. Potvrđuje to kroz istraživanje i A&M, zdravstveno sveučilište iz Teksasa temeljem analize 265 zaposlenih u kompaniji Hurricane Harvey iz Houstona.

Zlatna pravila kod traženja posla

Zlatna pravila kod traženja posla

12.06.2022.

Postoji nekoliko zlatnih pravila kod traženja novog posla, a ona osnovna su provjera životopisa da u njemu ne bi bilo tipfelera ili sličnih grešaka, provjera točne adrese kompanije unutar motivacijskog pisma i dolazak na zakazani razgovor točno na vrijeme. Ali, neke greške teže se izbjegnu i primijete, a mogu učiniti razliku.