3 koraka za probuditi kreativnost u sebi

3 koraka za probuditi kreativnost u sebi

Foto: DepositPhotos

Kreativnost ovisi o mnogo detalja u životu pojedinca i ne može se izvući na silu, zbog čega je potrebno raditi na mentalnom, ali i fizičkom zdravlju. Jer, to su glavni temelji za pojačanu i izraženiju kreativnost.

Stoga, ako osjećate da ne možete osmisliti apsolutno ništa kreativno, a da to za vaše osobne kriterije nije svojstveno, znači da ste pod pojačanim stresom ili iscrpljeni, istrošeni, umorni na ovaj ili onaj način. Rješenje je opustiti se, odmoriti i napuniti energijom.

U nastavu teksta donosimo tri načina kako to postići i vrlo brzo ubrati plodove to poteza jer kreativnost će se "probuditi" kad vaše tijelo i um budu na višim razinama od trenutaka u kojem se osjećala svojevrsna tjeskoba zbog njenog izostanka.

1. Pronađite aktivnost u kojoj uživate ili zamislite da biste u njoj mogli uživati

Radost je podcijenjena emocija u našem svijetu. Možda se to čak smatra neozbiljnom, ali zapravo je ključni aspekt dobrobiti. Budući da je tijek intrinzično motiviran, napravite prostora da primijetite kreativne prakse zbog kojih se čini da vrijeme nestaje. Još ne morate znati što su. To može biti pripremanje večere, šminkanje ili čak razmišljanje o načinu na koji želite preurediti svoj dom.

2. Pretvorite to u dosljedan ritual.

Sjećate li se kako je kreativni tok "vrijedan ciklus"? Da bismo probrali učinke dobrobiti, to ne može biti nešto čime se bavimo jednom ili dva puta godišnje. Prema Clarissi Pinkola Estes, "kreativnost je hrana i voda duše". Pronađite načine da ga uključite u svoju tjednu rutinu slažući ga s drugim navikama osobne njege koje već imate.

3. Primijetite kada trebate odgovoriti na izazov.

Dosada je polazište za kreativno razmišljanje jer zahtijeva od nas da se pokrenemo na ono prvo pitanje "Što ako stvari mogu biti drugačije?" Umjesto da dosadu vidite kao kraj, zamislite je kao dodatni izazov da se vratite u kolosijek. Ovdje dolazi do izražaja snaga kreativnih ograničenja i smišljanja novih načina korištenja vaše mašte.

Još iz kategorije

Japanska filozofija za generaciju „tihog davanja otkaza“

Japanska filozofija za generaciju „tihog davanja otkaza“

01.02.2023.

Svijet upravljanja poslovanjem trenutno se bavi idejom „tihog davanja otkaza“, nametnutom od strane generacije Z, čiji pripadnici ne žele davati više od minimuma u organizacijama za koje smatraju da ih izrabljuju i istovremeno ništa ne uzvraćaju.

5 tipova šefa za koje nikad ne želite raditi niti takvi postati

5 tipova šefa za koje nikad ne želite raditi niti takvi postati

01.02.2023.

Lideri mogu biti dobri i loši, što nije nikakvo čudo, no problematično je ako ostanu na vrhu hijerarhije unatoč lošim osobinama, koje guraju nizbrdo organizaciju ili tim kojima su na čelu. Posebno je problematično ako se ne trude ispraviti mane i postati bolji.

Višak slobodnog vremena neće vas učiniti sretnijom osobom

Višak slobodnog vremena neće vas učiniti sretnijom osobom

31.01.2023.

Ljudi imaju tendenciju vjerovati da će nakon školskih dana imati više slobodnog vremena za sebe, odnosno, da će moći njime raspolagati bolje nego dok su bili zatrpani obavezama. Ali, tad stiže zaposlenje i nova jurnjava za raznim ciljevima pa ponovno ostaje dojam da je slobodnog vremena premalo. Što da imamo slobodnog vremena koliko želimo?