„Stick and rudder“ za informatičara

„Stick and rudder“ za informatičara

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Kažu iskusniji kolege da je letenje u generalnoj avijaciji zadnje „pravo“ letenje. Daleko od toga da piloti koji upravljaju monstrumima od tehnologije i elektronike u komercijalnom zrakoplovstvu, ili nabrijanim vojnim „pilama“, nisu vrh vrhova među svima koji se bave zrakoplovstvom. Tu su tisuće sati i selekcija koju, i uz sav trud, samo rijetki mogu proći.

No, svaki komad elektronike koji se stavi u avion odmiče pilota od medija u kojem leti, oduzima mu dio autonomije, dio osjećaja i dio slobode. Današnjim komercijalnim Airbusima,  u rijetkim trenucima kad ne lete na autopilotu, upravlja se joystickom postavljenim uz bočni prozor. On preko električnih aktuatora upravlja hidrauličkim sustavom, a koji pak upravlja upravljačkim površinama aviona. Ne samo da pilot na ruci ne osjeti vanjske utjecaje na krila i rep, nego će ga i elektronika spriječiti da napravi neku besmislenu stvar, poput pretjeranog naginjanja aviona ili sloma uzgona, oduzevši mu kontrolu.

U avionu poput Cessne 172 „rogovi“ i pedale su na upravljačke površine vezane su kombinacijom poluga, sajli i kolotura. Sila se izravno prenosi s ruke pilota na krilo, ali i nazad. Svaki pomak zraka se osjeti na ruci. Avion koji nije postavljen u optimalnu konfiguraciju kormila visine („nije dobro natriman“) traži od pilota upotrebu vrlo velike sile na upravljaču. I bez gledanja instrumenata lako je moguće, čak i u zaokretu, tijelom osjetiti „drži“ li avion visinu. Broj okretaja motora se jednostavno „čuje“, kao što se čuje i brujanje zraka na krilima i prije nego se oglasi alarm opasnosti od sloma uzgona. U avionu generalne avijacije nema švercanja niti poštede. Svaka greška vraća se odmah, ali je i svaki dobar pokret višestruko nagrađen.

Pokazalo se u kritičnim situacijama da su piloti „velike“ avijacije, koji su uz svoje profesionalno bavljenje velikim letjelicama nastavili hobistički upravljati malim avionima ili jedrilicama, donosili najbolje odluke.

Pada mi napamet slučaj u kojem je pilot Boeinga 737, pri otkazu oba motora, spustio avion na travnati nasip blizu NASA tvornice. Mjesto na koje su sletjeli, a koje je bilo jedino pogodno za slijetanje vidljivo u blizini, bilo je preblizu, a avion je bio previsoko i prebrz da bi mogao tamo biti prizemljen. Kako energije za napraviti krug nije bilo, pilot je počeo „klizati“ 737 bočno, na isti način kako bi to u sličnoj situaciji napravio u Cessni ili jedrilici. Time je izgubio energiju, visinu i brzinu, i sletio bez oštećenja. To je postupak uobičajen u generalnoj avijaciji, a da ga se „prisjeti“ kapetanu je pomogla činjenica sa se i dalje, u slobodno vrijeme, bavio jedriličarstvom. Taj njegov „stick and rudder skill“ pokazao se kritičnom vještinom u datom trenutku.

Nedostatak istog je putnike i posadu leta Air France iz Brazila za Pariz 2009. godine koštao života. U trenutku kada, zbog zamrzavanja sustava za mjerenje brzine, ništa od automatskih sustava nije radilo dobro, posada je dopustila avionu da kontrolirano i velikom brzinom udari vodenu površinu, trbuhom dolje. Da su samo preuzeli potpunu kontrolu i spustili nos aviona dok su još imali visine, kao što su učili na otprilike dvadesetom satu svoje prve pilotske naobrazbe, vrlo vjerojatno bi sve prošlo bez posljedica.

S druge strane, ljudi imaju svoja ograničenja. Sami po sebi su skloni greškama, osjetila ih vrlo često vole varati, a kroz maglu ne vide uopće. Mnoge nesreće su prouzročene baš greškama i ograničenjima pilota ili kontrolora. Sudar aviona iznad Vrbovca 1976., nakon kojeg je u komercijalno zrakoplovstvo uveden danas obavezni sustav za sprječavanje sudara TCAS, dobar je primjer.

Današnje zrakoplovstvo, u kojem smo navikli da bez obzira na doba dana ili noći te gotovo pa bez obzira na vremenske prilike, na svoju destinaciju uvijek stižemo – uopće ne bi bilo moguće kada bismo ostali samo na znanju i osjetilima čovjeka. Silni navigacijski i upravljački sustavi omogućuju pilotu da nadraste iznad svojih fizičkih ograničenja te, u sinergiji s čudotvornim letećim strojem, sigurno na cilj doleti putnike ili teret. Između ostalog smanjujući utjecaj greške pilota, automatski sustavi su zrakoplovni prijevoz učinili daleko najsigurnijim oblikom transporta. Bez računala u avionu gotovo pa ništa na što smo danas navikli ne bi bilo moguće.

Želja mi je u idućih nekoliko tekstova opisati taj fini spoj između pilota i tehnologije koju koristi, iz perspektive mog (za sada) nevelikog pilotskog iskustva. Pokušat ću ono što mi za pisanje o ovakvom području nedostaje u pilotskim satima - nadoknaditi godinama u provedenim u IT tehnologiji. Vidjet ćemo kako će taj trik upaliti.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.