Projekt: U Hrvatskoj krenuo razvoj nove metodologije za mjerenje AI kapitala zemalja

Projekt: U Hrvatskoj krenuo razvoj nove metodologije za mjerenje AI kapitala zemalja

Zemlje se konstantno uspoređuju po nizu kriterija. U zadnjem periodu smo vidjeli usporedbe u reakcijama i metodama borbe sa korona virusom, standardno se rade mjerenja ekonomskih pokazatelja, BDPa, nezaposlenosti, korupcije itd.

S obzirom na očekivanu važnost razvoja umjetne inteligencije i razlika koje može donjetu (ne)ulaganje u AI projekte, pojavila se ideja o Nacionalnom AI kapitalu.
Kompanija FutureHR je uz brojne suradnike, udruge i institucije, pokrenula projekt na temu istraživanja koncepta NAIC – National AI Capital, i definiranja njegove metodologije.

Prvi korak je bio globalno istraživanje o samome konceptu i segmentima metodologije. Prikupljeni su podaci od više stotina stručnjaka u raznim segmentima umjetne inteligencije, iz ukupno 56 zemalja.
Prva povratna informacija je potvrdila važnost daljnjeg razvoja ovoga koncepta – s obzirom da je 87% ispitanika povrdilo da ga smatraju vrlo važnim. Detalje prvog izvještaja koji je izašao iz spomenutog istraživanja možete nači ovdje: NAIC Part 1 of Initial Global Survey: How important is the concept of National AI Capital?

U ovoj fazi, Nacionalni AI kapital je definiran kao kapacitet zemlje da sama razvije ali i primjeni različite AI sustave, i samostalno se nosi sa svim izazovima koje će ta tehnologija uskoro donijeti. Sve to, sa ciljem kako bi se poboljšalo i povećalo i ekonomsko i socijalno blagostanje, a zemlja postala konkurentnija na međunarodnom nivou.

Ono što ostaje da vidimo je - ima li Hrvatska svoje mjesto u svjetskoj AI zajednici? Koji su nam potencijali, što sada radimo i što očekivati u skorijoj budućnosti? Precizne odgovore na to još nemamo, ali sigurno će bolju sliku dati i istraživanje AI Lendscape koje provodi CroAi – hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju.

Postoje zemlje, koje su već sada razvile i razradile dogoročnu strategiju razvoja umjetne inteligencije, postoje one koje još nisu ni krenule, a tu je i Hrvatska koja je negdje između. Kao dio EU, uključena je u neke tokove i rasprave, ali sigurno još ne koristi sve prilije koje postoje. A vremena za gubljenje sigurno nema oko pitanja koje su od ovolike strateške važnosti.

Istraživanje NAIC Global Survey pokušava dati odgovore na više pitanja. Tko je sada i tko će u budućnosti biti odgovoran za stvaranje AI kapitala? Danas, kada samo 9 korporacija radi ogroman udio napretka na području AIa, moramo predvidjeti i osnažiti ostale sudionike toga razvoja. Diferencirati snagu i resurse usmjerene na razvoja umjetne inteligencije. Hoće li to biti akademska zajednica i fakulteti, AI startupi financirani iz investicijskih fondova, ili državne institucije sa robusnim projektima, moguće da će se razlikovati od kontinenta do kontinenta i ovisiti o političkim sustavima.

Također, na koja će područja pojedine zemlje staviti fokus? Ovisno o svojim specifičnim potrebama ali i resursima, fokus bi mogao biti na medicinu, ili poslovnu inteligenciju, marketing, sigurnost, financije, vojsku, edukaciju ili neki potpuno drugi segment. O potencijalnom utjecaju AIa na sustav edukacije sam pisao u svom Medium postu i on je vrlo zanimljiv. Dok Hrvatska razmišlja o kupnji borbenih zrakoplova, možda bi nas trebalo zanimati što radimo na području razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe, ili barem po pitanju cybersecuritiya, koji ubrzano postaje sve veća tema i rizik.

Konačni cilj razvoja metodologije je izmjeriti NAIC Index za svaku zemlju, kreirati specifičan profil I na osnovu njega im dati korisne povratne informacije, pomoću kojih bi mogli razviti ili prilagoditi svoje nacionalne strategije razvoja Ljudskog kapitala I Kapitala umjetne inteligencije. O nekim detaljima same metodologije, više možete pročitati ovdje - Introducing Concept: National AI Capital

Ostali podaci će biti objavljeni u idućim tjednima, u raznim medijima koji su se javili za suradnju, i na moje Medium profilu: https://medium.com/@acomomcilovic

Također, u narednim fazama istraživanja, dogovara se suradnja sa sveučilištima, udrugama i firmama iz raznih zemalja svijeta. Svi koje projekt zanima i žele doprinijeti, mogu mi se javiti na mail: aco.momcilovic@mba-croatia.com

 

Aco Momčilović

HR konzultant

FutureHR

Još iz kategorije

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.

Još malo u pričanju priča – II dio

Još malo u pričanju priča – II dio

20.10.2020. komentiraj

U prvom djelu priče o pričanju priča pozabavio sam se osnovnim postulatima oko pričanja priče gdje sam pojasnio što veliku priču čini velikom te kako odabrati pravu priču za ispričati. U ovom djelu ću zaroniti malo dublje te pojasniti gdje možete pronaći velike priče, odnosno kako ih tražiti te koja struktura priče bi bila idealna za pričanje priča u prodaji.