NE ne znači NE

NE ne znači NE

Foto: Dražen Tomić

NE znači NE. Ne znači li?

Jedna od najtežih vještina koju koristite svakodnevno je reći NE, zar ne?

No, ne kaže se uzalud „kad žena kaže NE misli MOŽDA“. Za one  koji ne znaju, cijela izreka glasi „… a kad kaže MOŽDA, misli DA. Za razliku od diplomata koji kad kaže DA misli MOŽDA, a kad kaže MOŽDA misli NE“.

Zašto pišem o tome?

Pa, malo sam u gužvi i nemam vremena za novu kolumnu. I govorim vam NE. Neću ju pisati, moram raditi nešto drugo, važnije. Sorry.

Vježbajmo NE

Vidite i sami, NE nije baš uvijek NE i to je veeeeliki problem. U poslu, a pogotovo životu, jer nerijetko morate reći NE ljudima o kojima ovisite i/ili ih volite,  pa ajmo nešto naučiti (kao i uvijek, od najboljih), ovaj put koristeći Internet resurse uz realnu opasnost da se ne vratite na temu. Shvatit ću to kao NE.

http://blogs.hbr.org/bregman/2013/02/nine-practices-to-help-you-say.html

Mislite da ste rekavši (na lijep način) NE riješili problem? NE!

Problem NE nije u izričaju, to ste uvježbavali i izvodili tisućama puta, a siguran sam da ste nerijetko obavili traženo. Problem je ostati uz NE. Na sreću, i taj problem je (internetom) lako rješiv :

http://blogs.hbr.org/hmu/2009/03/staying-with-no.html

Recimo NE autoritetima, učimo od najboljih!

A ako baš i niste Harvard Business Review tip, a ja ih koristim danas isključivo kao autoritet kako bi lakše prihvatili da nije problem reći NE, nego da je pravi problem Ostati uz NE - problem koji muči ne samo vas, nego i intelektualnu poslovnu svjetsku elitu, imam rješenje i za to.

Osoba od koje sam naviše naučio i koja me definitivno uvjerila da nije problem reći NE, već da je izazov ostati uz NE je nenadmašivi majstor bavljenja bitnim - Seinfeld. Pogledajte:

http://www.youtube.com/watch?v=dSZYsyrP3Co

Nije problem reći NE, problem je ostati uz NE

Zar ne?

Još iz kategorije

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

30.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa natjerala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta na izolaciju, što znači da oni koji mogu, obavljaju posao iz svojih domova, na daljinu. A tako nešto iziskuje prilagodbu u svakom smislu, među kojima je i ona vezana uz komunikaciju.