Korona test – prolazimo li ga?

Korona test – prolazimo li ga?

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prije samo nekoliko desetaka godina, čovječanstvo pojavu ovakvog virusa vjerojatno ne bi ni registriralo. Reklo bi se, prošle je zime baš bila neka gadna gripa. Bilo kako bilo, karantene, zatvaranja granica, javnih okupljanja, škola... sve to ima izuzetno veliki učinak na ekonomiju.

Analitičari ovu situaciju uspoređuju sa krizom 2008. koja je samo SAD koštala 22 bilijuna dolara i prelila se na cijeli svijet. Propadale su banke, ljudi ostajali bez posla, domova, propadali cijeli gradovi... Pad vrijednosti dionica koji upravo proživljavaju svjetske burze kakav se ne pamti desetljećima, više nego jasno pokazuje masovnu bojazan od ponavljanja ovog scenarija. Vjerojatno nikada nećemo saznati što bi se dogodilo da se na Korona virus jednostavno nismo obazirali – da smo ga tretirali kao običnu gripu. Bilo kako bilo, odlučili smo zaustaviti ekonomiju u cilju možebitnog očuvanja ljudskih života.

Nema backup plana za backup plan

Ako u normalno doba dođe do kvara na trafo-stanici, ništa strašno se neće dogoditi. Uvijek ima neki „backup plan“. Ako ništa drugo, naruči se pokvareni dio koji se za dan-dva zamijeni i sve opet radi. Sada nije tako. Hrvatska radi po backup planu. Nema backup plana za backup plan! Krene li sada nešto loše, bit će puno lošije nego u normalno doba. Ostanemo li bez struje, vode, hrane, interneta, telefona, oporavak od takve situacije trajat će mnogo duže i imati mnogo ozbiljnije posljedice.

Nacionalna sigurnost

Tvrtke koje su svoje poslovanje preselile u oblake, danas s pravom zadovoljno trljaju ruke. Njima je gotovo svejedno hoće li se raditi od kuće ili iz ureda, ali što da se sada sruše pružatelji usluga pristupa internetu? Posao staje. Što ako vam se radnici razbole ili završe u nekoj karanteni iz koje neće moći raditi?

Tvrtke koje se bave proizvodnjom ili prodajom osjećaju ozbiljne probleme u lancu nabave, a možda nam nabavljaju osnovne životne potrepštine. Hrvatska je transportnu infrastrukturu (ne baš promišljeno) strateški bazirala na cestovnom prijevozu. U doba zatvorenih granica i 15 dnevne karantene prilikom prelaska svake granice, kako je uopće jednom vozaču kamiona prevesti robu iz Italije u Hrvatsku i to preko Slovenije? Koliko to traje, 45 dana?. Jeste li znali da željeznička kompozicija na granici jednostavno promijeni lokomotivu, a vagone i teret preuzme lokalni/nacionalni željeznički prijevoznik sa svojom lokomotivom i vlakovođom?

Pružatelji ključne nacionalne infrastrukture u RH dužni su ovakve situacije predvidjeti i za njih se pripremiti. Kako stvari stoje, ovih ih dana čeka Korona – test.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.