KOMENTAR: Vipnet solidan, tržište pod snažnim pritiskom krize

KOMENTAR: Vipnet solidan, tržište pod snažnim pritiskom krize

Kada su se danas ujutro pojavili poslovni rezultati Vipneta postalo je jasno kako je domaće telekomunikacijsko tržište u padu, barem onako laganom, prije svega zbog gospodarske krize i općeg stanja na tržištu. Iako je zabilježen očekivan, ali mali pad prihoda, uz rast dobiti jasno je kako unutarnje restrukturiranje kompanije ne može ići dovijeka.

Poslovni rezultati još nešto dokazuju, a to je vrlo snažan rast kapitalnih ulaganja, svakako pohvalno u vrijeme kada Hrvatsku kao državu investitori zaobilaze i ne žele ulagati, a državna obećanja o ulaganjima su jedna obična velika laž- Pritom, telekomunikacijsko tržište je sada u fazi intenzivnih ulaganja u četvrtu generaciju mobilne telefonije, jasno LTE korisnici traže ali i nove usluge koje će tek punom snagom zaživjeti upravo uz Long Term Evolution.

Ako ste misli da je to baš onako  Long Term , prevarili biste se jer upravo sada dok krećem prema zrakoplovnoj luci u Barceloni i kako se Katalonci vole pohvaliti napuštam „Mobilni glavni grad svijeta“ i Mobile World Congress 2013. sve je na sajmu dokazivalo da se već sprema i 5G kakvo god da on ime bude imao na kraju.

Svi potvrđuju da niti LTE, bez vrlo otvorenog i lakog upravljanja mrežama, podacima koji će biti razasuti svuda i gdje će se pratiti sve od toga koji mobitel imate, kako ga koristite, koje podatke tražite i mreža će se jednostavno vama prilagođavati. MWC 2013. pokazao je i kamo mobilna telekomunikacijska industrija ide, što je vrlo zanimljivo jer i Vipnetovi se rezultati očekivano slažu s time.

Raste broj korisnika podatkovnog prometa, što na mrežu stavlja velike zahtjeve i ulaganja će se morati nastaviti. Pritom treba balansirati ukupne prihode, dobit, ulaganja jer kompanija koja je u austrijskom vlasništvu želi itekako biti pozitivna i uspješna. Ulaganja u mobilne mreže i ove godine će biti nastavljena, tržište očekuje od domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a i njegova novog Vijeća koje je izazvalo velike kontroverze i prije nego je imenovano daljnje raspetljavanje optike i priče oko ulaganja i podizanja fiksne infrastrukture na novu razinu.

Jasno je da to neće biti lako i HAKOM će morati zadovoljiti sve strane od kojih svaka vuče prema sebi. Pritom za stanje na tržištu dugoročno će veliki utjecaj imati i način na koji će se odigrati situacija s Optima Telekom koji je u predstečajnoj nagodbi i gdje će se kroz mjesec dana više znati što nas čeka. Pritom i H1 Telekom je u blokadi zbog spora s HT-om što dodatno komplicira stanje na tržištu.

Vipnetove rezultate svakako treba gledati i u svjetlu promjene navika korisnika, ratom tarifa među mobilnim operaterima, te davatelja usluga pristupa internetu, IPTV-a i fiksne telefonije gdje se operateri bespoštedno bore za naklonost svakog korisnika i gdje se već dulje vrijeme uopće ne biraju sredstva. Obilaze se stanovi, korisnike se  napada  na svakom kutu većeg shopping centra ili dućana.

Svima je jasno da zadovoljni korisnici neće promijeniti operatera, no danas je ta promjena tako jednostavno da više nije dovoljno biti bolji, mora se biti najbolji.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.