KOMENTAR: Vipnet solidan, tržište pod snažnim pritiskom krize

KOMENTAR: Vipnet solidan, tržište pod snažnim pritiskom krize

Kada su se danas ujutro pojavili poslovni rezultati Vipneta postalo je jasno kako je domaće telekomunikacijsko tržište u padu, barem onako laganom, prije svega zbog gospodarske krize i općeg stanja na tržištu. Iako je zabilježen očekivan, ali mali pad prihoda, uz rast dobiti jasno je kako unutarnje restrukturiranje kompanije ne može ići dovijeka.

Poslovni rezultati još nešto dokazuju, a to je vrlo snažan rast kapitalnih ulaganja, svakako pohvalno u vrijeme kada Hrvatsku kao državu investitori zaobilaze i ne žele ulagati, a državna obećanja o ulaganjima su jedna obična velika laž- Pritom, telekomunikacijsko tržište je sada u fazi intenzivnih ulaganja u četvrtu generaciju mobilne telefonije, jasno LTE korisnici traže ali i nove usluge koje će tek punom snagom zaživjeti upravo uz Long Term Evolution.

Ako ste misli da je to baš onako  Long Term , prevarili biste se jer upravo sada dok krećem prema zrakoplovnoj luci u Barceloni i kako se Katalonci vole pohvaliti napuštam „Mobilni glavni grad svijeta“ i Mobile World Congress 2013. sve je na sajmu dokazivalo da se već sprema i 5G kakvo god da on ime bude imao na kraju.

Svi potvrđuju da niti LTE, bez vrlo otvorenog i lakog upravljanja mrežama, podacima koji će biti razasuti svuda i gdje će se pratiti sve od toga koji mobitel imate, kako ga koristite, koje podatke tražite i mreža će se jednostavno vama prilagođavati. MWC 2013. pokazao je i kamo mobilna telekomunikacijska industrija ide, što je vrlo zanimljivo jer i Vipnetovi se rezultati očekivano slažu s time.

Raste broj korisnika podatkovnog prometa, što na mrežu stavlja velike zahtjeve i ulaganja će se morati nastaviti. Pritom treba balansirati ukupne prihode, dobit, ulaganja jer kompanija koja je u austrijskom vlasništvu želi itekako biti pozitivna i uspješna. Ulaganja u mobilne mreže i ove godine će biti nastavljena, tržište očekuje od domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a i njegova novog Vijeća koje je izazvalo velike kontroverze i prije nego je imenovano daljnje raspetljavanje optike i priče oko ulaganja i podizanja fiksne infrastrukture na novu razinu.

Jasno je da to neće biti lako i HAKOM će morati zadovoljiti sve strane od kojih svaka vuče prema sebi. Pritom za stanje na tržištu dugoročno će veliki utjecaj imati i način na koji će se odigrati situacija s Optima Telekom koji je u predstečajnoj nagodbi i gdje će se kroz mjesec dana više znati što nas čeka. Pritom i H1 Telekom je u blokadi zbog spora s HT-om što dodatno komplicira stanje na tržištu.

Vipnetove rezultate svakako treba gledati i u svjetlu promjene navika korisnika, ratom tarifa među mobilnim operaterima, te davatelja usluga pristupa internetu, IPTV-a i fiksne telefonije gdje se operateri bespoštedno bore za naklonost svakog korisnika i gdje se već dulje vrijeme uopće ne biraju sredstva. Obilaze se stanovi, korisnike se  napada  na svakom kutu većeg shopping centra ili dućana.

Svima je jasno da zadovoljni korisnici neće promijeniti operatera, no danas je ta promjena tako jednostavno da više nije dovoljno biti bolji, mora se biti najbolji.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.