ANALIZA GLAVNOG UREDNIKA

KOMENTAR: Nastavak ulaganja i rasta

Prvi kvartal ove 2024. godine pokazao stabilnost telekom tržišta i nastavak ulaganja domaćih telekom operatora

KOMENTAR: Nastavak ulaganja i rasta
Dražen Tomić, glavni urednik ICTbusiness.info
Goran Matošević / Tomich Productions

Sad kada su stigli i rezultati HT-a, pa kada se pogleda ono što je već objavio A1 Hrvatska te dok čekamo rezultate Telemach Hrvatska za 2023. godinu (jer kompanija nije na burzi) sasvim je jasno da se telekom tržište odupire problemima i da se ulaganja nastavljaju. Za HT je važno istaknuti da sada unutar grupe idu i prihodi Iskona koji je prestao biti tvrtka sada je samo brand, ali to matematički gledano ne utječe na konsolidirane rezultate i omogućuje laku usporedbu u odnosu na prethodnu godinu i isto razdoblje odnosno prvi kvartal 2023. godine.

U prva tri mjeseca 2024. prihodi su rasli 4,8 posto na 252,7 milijuna eura, dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) nakon najmova od 6,9 posto na 93,2 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit manja je 1,7 posto zbog jednokratnih stavki i pala je na 26,6 milijuna eura. Ulaganja su u prvom tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, dok će u drugoj polovici godine dodatno ubrzati i premašiti razinu iz 2023. godine, kada se uspoređuje bez lanjskih ulaganja u spektar. Podsjetimo, tu je i predložena dividenda od 1,53 eura, najveća u posljednjem desetljeću.

Marža EBITDA manja je 0,3 postotnih poena ali je i dalje vrlo visoka na telekom tržištu i iznosi 34,8 posto.

Marža EBIT (dobit prije kamata i poreza) manja je 0,8 posto na 13,4 posto, a ona je na kraju prvog kvartala dosegla 33,8 milijuna eura uz pad na godišnjoj razini od 0,8 posto. Marža neto dobiti manja je 0,7 postotnih poena na 10,5 posto.

Ovo su podaci HT Grupe, a podaci za hrvatsko tržište pokazuju rast prihoda 4,8 posto na 232,6 milijuna eura, prihod od mobilnih usluga veći je 7,7 posto na 80,2 milijuna eura, prihod od fiksnih usluga veći je 5,5 posto i dosegao je 76,8 milijuna eura. Prihod od sistemskih rješenja veći je 6,5 posto na 17,1 milijuna eura.

EBITDA u Hrvatskoj veća je 4,1 posto i dosegla je 80,9 posto, dok je marža EBITDA ista kao i cijele grupe i iznosi 34,8 posto uz manji pad od 0,2 postotna poena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBIT je 32,2 milijuna eura uz rast od 0,2 posto, dok je marža manja 0,6 postotnih poena i iznosi 13,8 posto. Neto dobit veća je 0,6 posto i iznosi 25,9 posto, dok je marža neto dobiti manja 0,5 postotnih poena i iznosi 11,1 posto što je više negoli cijela grupa.

Što se tiče mobilnog poslovanja u Hrvatskoj HT bilježi rast brija korisnika i to 1,9 psoto na 2,34 milijuna pritom bilježeći pad prepaid korisnika 4,5 posto, a rast broja korisnika s ugovorom od čak 6 posto. Broj prepaid korisnika manji je i zaustavio se na 854 tisuće, dok je broj korisnika s ugovorom 1,48 milijuna. Prosječna potrošnja po korisniku (ARPU) veća je 6,7 posto i iznosi 11 eura, a rast se bilježi i u prepaid i postpaid segmentu, dok je u postpaidu on veći čak 5,2 posto na 14 eura mjesečno.

U fiksnoj telefoniji broj linija je manji 0,4 posto i iznosi 718 tisuća, prosječni ARPU po liniji veći je 1,1 posto i iznosi 8 eura.

Broj širokopojasnih linija veći je 2,1 posto i dosegao je 663 tisuća, a ovdje je ARPU veći 4,9 posto i iznosi 15 eura mjesečno. U TV segmentu broj korisnika veći je 2 posto i iznosi 543 tisuće dok je TV ARPU veći 6,9 posto i iznosi 13 eura mjesečno.

Prihodi od mobilnih usluga porasli su za 6,2 milijuna eura ili 7,5%, podržani snažnim rastom u postpaid segmentu uz povećanje korisničke baze, kapitalizirajući prelazak korisnika na tarife veće vrijednosti te migracije istih s prepaida na postpaid i prilagođavanjem cijena.

Prihodi od fiksnih usluga porasli su za 4,1 milijuna eura ili 5,2%, što proizlazi od većih prihoda na sve tri usluge: TV-a, širokopojasnog pristupa i govornih usluga kao rezultat prelaska na ponude veće vrijednosti, investicija u FTTH, premium sportskog sadržaja i najboljeg kućnog iskustva te prilagodbe cijena.

Prihodi od sistemskih rješenja veći su za 0,9 milijuna eura ili 5,4%, kao rezultat rasta prihoda od Security i Cloud projektnih rješenja.

Podsjetimo, s datumom 2. siječnja 2024. godine, društvo Iskon Internet d.d. pripojeno je HT-u. S danom upisa pripajanja u sudski registar društvo Iskon Internet d.d. prestalo je poslovati kao zaseban poslovni subjekt, dok su cjelokupna imovina, te sva prava i obveze pripojenog društva prenesene na Društvo. Nakon pripajanja proizvodi i usluge koje je pružao Iskon nastavljaju se se pružati unutar portfelja društva preuzimatelja pod Iskonovim brandom.

S datumom 1. siječnja 2024. godine s operativnim radom počinje i nova članica HT Grupe – HT Servisi d.o.o. koja se bavi djelatnostima planiranja i izgradnje fiksne i mobilne mreže, održavanja elektroničke komunikacijske infrastrukture, nadzora telekomunikacijske mreže te terenskog održavanja aktivne pristupne mreže i pasivne mreže.

U prvom kvartalu A1 Hrvatska najavio je indeksaciju svojih cijena prema inflaciji. „Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8,0 posto, A1 Hrvatska će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9 posto. Povećanje se odnosi na iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija. Korisnici nastavljaju koristiti popuste na koje imaju pravo sukladno ugovorenim uvjetima. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula. Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u srpnju“, istaknuli su na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska.

Tako iz Telemach Hrvatska ističu za ICTbusiness.info da unatoč i dalje iznadprosječno visokoj stopi inflacije u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje EU, u Telemachu još nismo donijeli odluku o usklađivanju cijena naših usluga s godišnjom prosječnom stopom inflacije.

„U svakom trenutku nastavljamo osiguravati najveću vrijednost za novac, uz sadržajno i cjenovno najizdašnije usluge na domaćem telekom tržištu“, pojašnjavaju iz Telemach Hrvatska.

Iz HT-a pak za ICTbusiness.info poručuju da mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije je dijelom Općih uvjeta poslovanja HT-a.

„U skladu s time Hrvatski Telekom je ovlašten jednom godišnje uskladiti cijene svojih usluga s prosječnom godišnjom stopom inflacije za prethodnu godinu. Odluka o eventualnoj primjeni usklađenja u 2024. godini još nije donesena“, ističu iz HT-a.

Treba svakako istaknu ti da je prvi kvartal bio vrlo solidan za domaće telekome, a za očekivati je da će se takav trend nastaviti prema njihovim očekivanjima i do kraja ove godine.