ANALIZA TRŽIŠTA

KOMENTAR: Ulaganja guraju prihode i dobit

KOMENTAR: Ulaganja guraju prihode i dobit

Ova godina će za domaće telekom operatore biti odlična kada je riječ o ulaganjima jer su ukupno samo tri velika i to Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska koji imaju mobilne mreže kupili frekvencijske spektre za 5G mreže što je značilo ulaganje odnosno prihode države 339 milijuna eura.

Brojke govore same za sebe, HT je investirao najviše i to 135,3 milijuna eura, A1 Hrvatska investirao je 109 milijuna eura, a Telemach 94 milijuna eura.

Međutim ulaganja guraju i usluge, a ona i prihode i dobit. Kada je riječ o A1 Hrvatska oni su u prvih devet mjeseci imali ulaganja ukupno na razini 174,9 milijuna eura, što je 201,5 posto više nego u istom razdoblju lani te će na godišnjoj razini imati povijesno rekordne investicije u 24 godine poslovanja u Hrvatskoj. Uz nastavak velikog investicijskog ciklusa, ubrzane izgradnje najveće fiksne gigabitne mreže u Hrvatskoj te kontinuirane modernizacije mobilne mreže, za pružanje najboljeg mobilnog iskustva u idućih 15 godina uloženo je 109 milijuna eura u radiofrekvencijski spektar, tvrde u A1 Hrvatska.

Sva ta ulaganja, kao i indeksacija koja je podigla vrlo zanemarivo prihode na razini 9 mjeseci doveli su do rasta prihod ai dobiti A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci i to vrlo značajnim brojkama. Tako je A1 u devet mjeseci 2023. godine ostvarila ukupne prihode 387,7 milijuna eura, što je 11,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije odnosno operativna dobit (EBITDA) viša 11,2 posto u odnosu na devet mjeseci 2022. godine i sada iznosi 145,5 milijuna eura.

Sve to ne bi bilo moguće bez rasta broja korisnika koji je u fiksnom segmentu veći za 4,35 posto na 726,3 tisuće. Što se tiče korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu on je veći za 8,68 posto na 300,9 tisuća korisnika. Prosječna potrošnja po korisničkoj liniji manja je za 3,14 posto i zaustavila se na 30 eura po liniji. Što se tiče ukupnog prihoda u ovom segmentu on je veći za 2,87 posto na 55,4 milijuna eura.

U segmentu mobilnih korisnika on je povećan 2,48 posto na 2,082 milijuna, od čega je korisnika s ugovorom više na godišnjoj razini 4,76 posto na 1,368 milijuna. Prosječna potrošnja povećana je 4,64 posto na 10,8 posto, dok je prihod u ovom segmentu povećan 6,33 posto na 131,1 milijuna eura.

Što se tiče odlaska korisnika u segmentu mobilne telefonije ukupni churn rate povećan je 0,1 postotni poena na 1,9 posto, od čega je u segmentu korisnika bez ugovora churn rate povećan 0,5 postotnih poena sa 3,3 na 3,8 posto. U segmentu korisnika s ugovorom churn rate je ostao stabilan na svega 1 posto.

U mobilnom segmentu A1 Hrvatska potrošio je 13,1 milijuna eura na subvencije kod kupnje pametnih telefona što je za 3,03 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Uz sve to, na prihode je utjecaj imao i sezonalni pozitivan utjecaj na prihode imali su posjetitelji u roamingu, a na devetomjesečnoj razini rast ICT usluga za gotovo 60 posto i 50 postotni rast dodatnih usluga poput A1 osiguranja ekrana i osiguranja doma.

Ono što je za A1 Hrvatska svakako jako važno jest da će ovu godinu završiti s rekordnim investicijama u Hrvatskoj, prije svega u izgradnju gigabitne fiksne mreže koja je dostupna u više od 711 tisuća kućanstava. Mobilnom 5G mrežom do kraja godine pokrit će, kako sami tvrde, 90 posto populacije. Osim u tehnologiju, uložili smo u ukupna primanja zaposlenika koja su u prosjeku rasla 12 posto, pohvalili su se iz A1 Hrvatska reagirajući time i na prozivke sindikata. Ono što će svakako biti zanimljivo jest vidjeti koliko će rasti prihodi i dobit HT-a koji s rezultatima izlazi točno posljednjeg dana ovog mjeseca 31.10., no za Telemach koji nije na burzi morat ćemo se strpati do sredine sljedeće godine.