KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

Što se tiče prodaje Tele2 Hrvatska koji bi trebao biti preimenovan u Telemah kao i svi telekomi unutar United Grupe čeka se AZTN, ali i Agencija za elektroničke medije jer kako smo već pisali telekom regulator HAKOM ne vidi nikakav problem u prodaji. Očekuje se da će transakcija biti potvrđena do kraja ove godine, a tada kreće utrka za Optima Telekomom kojeg uz Tele2 / Telemah sigurno očekuje i želi i A1 Hrvatska. Utrka će biti, kako se može čuti na tržištu vrlo oštra jer A1 Hrvatska ako kupi Optima Telekom „zaključava“ i uz Hrvatski Telekom ostaje jedini veliki konvergentni telekom, a Tele2 / Telemah morat će ili samostalno krenuti u fiksnu telefoniju ili naći neko drugo rješenje. U svakom slučaju veliki dobitnik ove tržišne utakmice bit će HT jer se vjeruje da će cijena „ići u nebo“.

Uz fiksni segment Tele2 / Telemah bi kupovinom Optima Telekoma dobio i IPTV odnosno usluge internetske televizije koje prema HAKOM-ov izvješću o stanju domaćeg telekomunikacijskog tržišta i dalje bilježe rast. Biti konvergentnim telekom danas je „must have“ za sve telekome koji tome uz fiksnu i mobilnu telefoniju te usluge televizije dodaju i ICT usluge za poslovne korisnike.

Kontinuirano unapređivanje kvalitete mreže, stvaranje inovativnih proizvoda i usluga te rad na poboljšanju korisničkog iskustva doveli su do ovih izvrsnih poslovnih rezultata, ističe u komentaru rezultata sadašnji CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić.

Rast u svim ključnim segmentima u proteklih devet mjeseci još je jedna potvrda naših nastojanja da uvijek činimo korak više kako bismo ispunili pa čak i nadmašili očekivanja naših korisnika, tvrdi Pavlinić.

U svakom slučaju rezultati Tele2 Hrvatska pokazuju vrlo stabilan nastavak rasta i broja korisnika i kapitalnih ulaganja uz već spomenuti rast prihoda i EBITDA. Od kada je na mjesto CEO-a došao upravo Pavlinić trendovi su se usprkos nastavku ulaganja sasvim promijenili što je u konačnici i njihovom vlasniku Tele2 AB iz Švedske i omogućilo da postigne jako dobru cijenu od čak 220 milijuna eura kod prodaje poslovanja u Hrvatskoj United Grupi. Naime, cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16. Time je postignuta ukupna cijena od 220 milijuna eura koja je zaista odlučan uspjeh prije svega konsolidacije domaćeg poslovanja pod vodstvom Viktora Pavlinića.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.