KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

Što se tiče prodaje Tele2 Hrvatska koji bi trebao biti preimenovan u Telemah kao i svi telekomi unutar United Grupe čeka se AZTN, ali i Agencija za elektroničke medije jer kako smo već pisali telekom regulator HAKOM ne vidi nikakav problem u prodaji. Očekuje se da će transakcija biti potvrđena do kraja ove godine, a tada kreće utrka za Optima Telekomom kojeg uz Tele2 / Telemah sigurno očekuje i želi i A1 Hrvatska. Utrka će biti, kako se može čuti na tržištu vrlo oštra jer A1 Hrvatska ako kupi Optima Telekom „zaključava“ i uz Hrvatski Telekom ostaje jedini veliki konvergentni telekom, a Tele2 / Telemah morat će ili samostalno krenuti u fiksnu telefoniju ili naći neko drugo rješenje. U svakom slučaju veliki dobitnik ove tržišne utakmice bit će HT jer se vjeruje da će cijena „ići u nebo“.

Uz fiksni segment Tele2 / Telemah bi kupovinom Optima Telekoma dobio i IPTV odnosno usluge internetske televizije koje prema HAKOM-ov izvješću o stanju domaćeg telekomunikacijskog tržišta i dalje bilježe rast. Biti konvergentnim telekom danas je „must have“ za sve telekome koji tome uz fiksnu i mobilnu telefoniju te usluge televizije dodaju i ICT usluge za poslovne korisnike.

Kontinuirano unapređivanje kvalitete mreže, stvaranje inovativnih proizvoda i usluga te rad na poboljšanju korisničkog iskustva doveli su do ovih izvrsnih poslovnih rezultata, ističe u komentaru rezultata sadašnji CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić.

Rast u svim ključnim segmentima u proteklih devet mjeseci još je jedna potvrda naših nastojanja da uvijek činimo korak više kako bismo ispunili pa čak i nadmašili očekivanja naših korisnika, tvrdi Pavlinić.

U svakom slučaju rezultati Tele2 Hrvatska pokazuju vrlo stabilan nastavak rasta i broja korisnika i kapitalnih ulaganja uz već spomenuti rast prihoda i EBITDA. Od kada je na mjesto CEO-a došao upravo Pavlinić trendovi su se usprkos nastavku ulaganja sasvim promijenili što je u konačnici i njihovom vlasniku Tele2 AB iz Švedske i omogućilo da postigne jako dobru cijenu od čak 220 milijuna eura kod prodaje poslovanja u Hrvatskoj United Grupi. Naime, cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16. Time je postignuta ukupna cijena od 220 milijuna eura koja je zaista odlučan uspjeh prije svega konsolidacije domaćeg poslovanja pod vodstvom Viktora Pavlinića.

Još iz kategorije

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

15.11.2019. komentiraj

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz radionice Googlea i Applea.

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

13.11.2019. komentiraj

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

10.11.2019. komentiraj

U trenutku kada je ove godine najavljena prodaja Tele2 Hrvatska United Groupu rijetko tko je mogao razmišljati o tome da će prodaja zaista potrajati do kraja godine. Iako se tako najavljivao da će transakcija biti gotova do kraja godine. Kako smo već pisali u HAKOM-u nemaju nikakvih problema s ovim preuzimanjem, sada jedino AZTN treba reći svoje ali nakon što su prikupili sve detalje od Tele2 sada su čekali očitovanja zainteresiranih strana. Sada je i to gotovo, svi su svoja mišljenja trebali dostaviti do 8. studenog. I tko je htio mogao je reći što misli, a na samom telekom tržištu su mišljenja podijeljena.