KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

Što se tiče prodaje Tele2 Hrvatska koji bi trebao biti preimenovan u Telemah kao i svi telekomi unutar United Grupe čeka se AZTN, ali i Agencija za elektroničke medije jer kako smo već pisali telekom regulator HAKOM ne vidi nikakav problem u prodaji. Očekuje se da će transakcija biti potvrđena do kraja ove godine, a tada kreće utrka za Optima Telekomom kojeg uz Tele2 / Telemah sigurno očekuje i želi i A1 Hrvatska. Utrka će biti, kako se može čuti na tržištu vrlo oštra jer A1 Hrvatska ako kupi Optima Telekom „zaključava“ i uz Hrvatski Telekom ostaje jedini veliki konvergentni telekom, a Tele2 / Telemah morat će ili samostalno krenuti u fiksnu telefoniju ili naći neko drugo rješenje. U svakom slučaju veliki dobitnik ove tržišne utakmice bit će HT jer se vjeruje da će cijena „ići u nebo“.

Uz fiksni segment Tele2 / Telemah bi kupovinom Optima Telekoma dobio i IPTV odnosno usluge internetske televizije koje prema HAKOM-ov izvješću o stanju domaćeg telekomunikacijskog tržišta i dalje bilježe rast. Biti konvergentnim telekom danas je „must have“ za sve telekome koji tome uz fiksnu i mobilnu telefoniju te usluge televizije dodaju i ICT usluge za poslovne korisnike.

Kontinuirano unapređivanje kvalitete mreže, stvaranje inovativnih proizvoda i usluga te rad na poboljšanju korisničkog iskustva doveli su do ovih izvrsnih poslovnih rezultata, ističe u komentaru rezultata sadašnji CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić.

Rast u svim ključnim segmentima u proteklih devet mjeseci još je jedna potvrda naših nastojanja da uvijek činimo korak više kako bismo ispunili pa čak i nadmašili očekivanja naših korisnika, tvrdi Pavlinić.

U svakom slučaju rezultati Tele2 Hrvatska pokazuju vrlo stabilan nastavak rasta i broja korisnika i kapitalnih ulaganja uz već spomenuti rast prihoda i EBITDA. Od kada je na mjesto CEO-a došao upravo Pavlinić trendovi su se usprkos nastavku ulaganja sasvim promijenili što je u konačnici i njihovom vlasniku Tele2 AB iz Švedske i omogućilo da postigne jako dobru cijenu od čak 220 milijuna eura kod prodaje poslovanja u Hrvatskoj United Grupi. Naime, cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16. Time je postignuta ukupna cijena od 220 milijuna eura koja je zaista odlučan uspjeh prije svega konsolidacije domaćeg poslovanja pod vodstvom Viktora Pavlinića.

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.