KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.

Prihodi su u devet mjeseci pali 3,5 posto, na kvartalnoj razini 2,7 posto u trećem tromjesečju 2020. godine. Dobit je pala i to dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) 4,1 posto, kvartalno 10,6 posto. Namjerno ne govorimo o apsolutnim brojevima jer u krizi su biti trendovi jer su oni kao što smo već rekli očekivani i prema mišljenju stručnjaka s tržišta, ali i našoj analizi rezultati su zapravo dobri. Možda i bolji od očekivanja i pokazuju stabilnost usprkos krizi, no treba vidjeti i četvrti kvartal. Tada će stvari biti jasnije jer će se vidjeti i najave dolaska 5G koji je sada zaustavljen zbog krize.

Ipak A1 Hrvatska se odlučio za važno i veliko ulaganje u svoj novi podatkovni centar u Novom Zagrebu. Novi podatkovni centar u Zagrebu gradi se na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve ulice. Njegov položaj u samom Zagrebu olakšat će većini korisnika usluga kolokacije pristup fizičkoj lokaciji. Završetak radova i puštanje u rad planirano je za treći kvartal 2021. godine.

Ovo je za razvoj A1 Hrvatska u segmentu poslovnih korisnika jako važno jer će uz PCK koji je kupio APIS IT kako bi prije svega služio državi biti jedini trenutno data centar s Tier 3. Podatkovni centar će poslovnim korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj. Certifikat za ICT dizajn i arhitekturu UpTime instituta pozicionirat će ga kao Tier III podatkovni centar - najviše rangirani podatkovni centar na domaćem tržištu.

Da je hrvatsko tržište data centara jako dinamično dokazuje i činjenica kako je Altus IT, jedan od najvećih domaći data centara prodan jednoj od najvećih američkih i svjetskih kompanija koje se bave cloud i data centrima. Tvrtka Digital Realty vodeći europski davatelj rješenja za kolokacijske podatkovne centre neutralne prema oblaku i u oblaku kupio je Altus IT, vodećeg pružatelja podatkovnih centara telekom neutralnih u Hrvatskoj i  jugoistočnoj Europi. Do akvizicije je došlo putem njihove europske tvrtke Interxion.

Stoga je investicija u podatkovni centar kao način širenja poslovanja prije svega u poslovnom segmentu iznimno važna, kao i ulazak u NB IoT tržište, ali i pokazatelj da se sve to dodatno može zaokružiti kupovinom Optima Telekoma kojeg HT kao upravljač napušta sredinom sljedeće godine, točnije nakon produljenja u trenutku kada je Optima Telekom preuzela H1 Telekom, do 10. srpnja 2021. godine, dakle za samo nekoliko mjeseci. Uz A1 Hrvatsku kao potencijalni kupac očekuje se i United Grupa odnosno njihova posljednja akvizicija u Hrvatskoj Tele2 Hrvatska. Iako se o potencijalnoj prodaji/kupnji Optima Telekoma malo zna ono što je dostupno javnosti govori da se u pregovori pri kraju nakon što je HT odabrao financijskog savjetnika odnosno investicijsku banku.

Naime, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je svojim rješenjem od 9. lipnja 2017. odredila da se Hrvatski telekom obvezuje da će u razdoblju od 1. do 31. siječnja 2020. započeti s postupkom prodaje svih svojih dionica Optime Telekoma. Nadalje, izričito je propisano da je HT, ako po preteku roka od 6 mjeseci od dana utvrđenog početka prodaje ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime, obvezan angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje. A HT je to sada učinio što bi značilo da interesa nema, ali s druge strane upozoravaju dobro upućeni u ovoj situaciji krize to može biti i dobra igra jer prodaja zapravo nema rok trajanja.

Pritom treba podsjetiti kako je HT raspisao međunarodni natječaj za prodaju 54,3 posto dionica Optima telekoma, jer HT prodaje 17,4 posto svojih, a ima pravo pod određenim uvjetima zajednički prodati i 36,9 posto dionica Optime koje drži Zagrebačka banka. I sada je uvedena investicijska banka, a kriza je svima prilika da se poigraju prodajom Optima Telekoma i odugovlače iako je bitno da se prodaja dogodi što prije.

A1 Hrvatska očito dodatno kreće u segment poslovnih korisnika rješenjem koje uključuje podatkovni centar, a gdje će se sigurno naći i NB IOT rješenja u segmentu pohrane i analitike podatak, ali druga rješenja. Ne treba zaboraviti potencijalnu kupnju Optima Telekoma.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.