KOMENTAR: Imperija uzvraća udarac

KOMENTAR: Imperija uzvraća udarac

Subota, rano jutro, a mene kopkaju teške misle domaćeg ICT tržišta. Veliki Oracle odlučio je napasti Veliki Microsoft u državi koja broji svega 4,34 milijuna stanovnika i gdje i dalje u državnim i javnim službama, raznoraznim fondovima, agencijama, fiskalnim i parafiskalnim institucijama čuči barem tisuću ne licenciranih Windows ili Office opremljenih uređaja.

I tada u igru dolazi Larry Ellison, vođa Oracleovog tima za čišćenje kao Anakin Skywalker aka Darth Wader. Kreće u napad jer mu se ne sviđa tender za javnu nabavku Microsoft licenci. S druge strane suprotstavlja mu se vojska na čijem je čelu legendarni general Bill Gates kao Luke Skywalker, s nimalo obrambenim već napadačkim stavom. Dva velika ega informatičke industrije u srazu, u klinču, jednostavno u borbi za svakog korisnika, do posljednjeg bita.

„The dark side“

Realan scenarij, ma baš i ne, ali dogodilo se da Oracle ruši Microsoftov natječaj. Iako još nije poznato zašto, jer svi su zaključani do vrata, do grla, Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki koja odlučuje o žalbi, Središnji državni ured za javne nabavke kao naručitelj, te ključni igrači Microsoft i Oracle.

Vratimo se malo u povijest, samo nekoliko godina unazad. Svojedobno je sličan ugovor s državom, dok je na čelu sada ugašenog Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku bio Miroslav Kovačić, dogovorio kroz okvirni sporazum još jedan veliki igrač SAP kojem je tada na čelu bio Igor Dropulić.

Tada su si stisnuli ruke i bez natječaja dogovorili okvirni sporazum, mimo Zakona o javnoj nabavi prema kojem je SAP trebao čak 75 posto, tvrde dobro upućeni za „zaključavanje“ države i osiguranje pozicije, skinuti cijene licenci.

Kada je takav dogovor pao, jer eto nije se to tako smjelo i neki su se žalili, Dropulić je javno pred petstotinjak ljudi kazao da se u Hrvatskoj niti stisak ruke ne može smatrati potpisom ugovora. I osjećao se ugroženim, a onda kada je sada nedavno odlazio s mjesta direktora SAP-a na veću regionalnu funkciju unutar kompanije, sasuo je rafalnu paljbu na državu jer eto nisu isplatili plaće na vrijeme i za to je kriv softver, a on - SAP bi to riješio i ne bi bilo problema.

I napomenuo da država ne ulaže niti u održavanje IT sustava, da nam informatičari bježe iz Hrvatske, a eto i on ode na regionalnu funkciju. A zakon, pa koga je za njega briga. Sve eto bez ikakve reakcije, možda kao „welcome to the dark side“.

“May the force be with you, always”

Ali, vratimo se mi sudaru titana. Sada je Oracle odlučio tražiti od DKOM-a preispitivanje okvirnog sporazuma s Microsoftom iako bi bilo zanimljivo vidjeti na osnovu čega, jer možda oni misle nuditi MS licence za državu. Jer država ima Microsoftove OS-ove na desktopima i prijenosnicima, te Office za uredski rad, te mnoštvo raznoraznih serverskih platformi. Licence nekako sumnjamo da ih može ponuditi. Možda je problem u okvirnom sporazumu, možda je problem jer svi shvaćaju da je država sada, ma kao uostalom i prije, ključan dobavljač IT rješenja i usluga. I treba zadržati i pojačati vlastite pozicije.

Uz cijelu tu gungulu, oko koje mnogi pričaju ispod glasa, Ministarstvo obrane odlučilo je ne ići u nabavku licenci kroz okvirni sporazum. Odluka po vojnički - donesena, sprovedena! Kao Jedi vitezovi, isukanih svjetlećih mačeva (ligth sword). Možda se i to promjeni možda i veliki šef svih Jedi vitezova – Zoran Milanović od milja zvani Yoda ipak odluči drugačije.

„New hope“

A mi ćemo kao mudri Jedi učitelji stajati samo zasad sa strane i gledati, jer nitko nam to pravo ne može oduzeti, promatrati, upijati Silu da bismo vidjeli što će se dogoditi. I ne zaboraviti da i telekom tržište pati. Međutim Sila je s njim, H1 Telekom ponovno brodi, a Optima Telekom se predstečajno dogovara i miče s „tamne strane“. Otpisat će se dugovi, barem dio njih, Zagrebačka banka će ući u većinsko vlasništvo, a zdrava firma onda je itekako na prodaju. Za njih su, kako tvrde dobro upućeni, zainteresirani i iz Telenora, čija je akvizicija Tele 2 Hrvatska gotovo pa sigurna. Telenorovci već obilaze i agencije, odradili su due diligence, čeka se samo pogodan trenutak da se dogodi nova nada.

Još iz kategorije

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

24.04.2019. komentiraj

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

17.04.2019. komentiraj

Na zahtjev nizozemskog Ministarstva sigurnosti i pravde, društvo Privacy Company provelo je procjenu učinka na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka – GDPR, u odnosu na Microsoft Office ProPlus Enterprise (Office 2016 MSI i Office 365 CTR). Procjena je pokazala da Microsoft sistematično i prikriveno prikuplja podatke velikog razmjera o pojedinačnoj upotrebi Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka.