KOMENTAR: Imperija uzvraća udarac

KOMENTAR: Imperija uzvraća udarac

Subota, rano jutro, a mene kopkaju teške misle domaćeg ICT tržišta. Veliki Oracle odlučio je napasti Veliki Microsoft u državi koja broji svega 4,34 milijuna stanovnika i gdje i dalje u državnim i javnim službama, raznoraznim fondovima, agencijama, fiskalnim i parafiskalnim institucijama čuči barem tisuću ne licenciranih Windows ili Office opremljenih uređaja.

I tada u igru dolazi Larry Ellison, vođa Oracleovog tima za čišćenje kao Anakin Skywalker aka Darth Wader. Kreće u napad jer mu se ne sviđa tender za javnu nabavku Microsoft licenci. S druge strane suprotstavlja mu se vojska na čijem je čelu legendarni general Bill Gates kao Luke Skywalker, s nimalo obrambenim već napadačkim stavom. Dva velika ega informatičke industrije u srazu, u klinču, jednostavno u borbi za svakog korisnika, do posljednjeg bita.

„The dark side“

Realan scenarij, ma baš i ne, ali dogodilo se da Oracle ruši Microsoftov natječaj. Iako još nije poznato zašto, jer svi su zaključani do vrata, do grla, Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki koja odlučuje o žalbi, Središnji državni ured za javne nabavke kao naručitelj, te ključni igrači Microsoft i Oracle.

Vratimo se malo u povijest, samo nekoliko godina unazad. Svojedobno je sličan ugovor s državom, dok je na čelu sada ugašenog Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku bio Miroslav Kovačić, dogovorio kroz okvirni sporazum još jedan veliki igrač SAP kojem je tada na čelu bio Igor Dropulić.

Tada su si stisnuli ruke i bez natječaja dogovorili okvirni sporazum, mimo Zakona o javnoj nabavi prema kojem je SAP trebao čak 75 posto, tvrde dobro upućeni za „zaključavanje“ države i osiguranje pozicije, skinuti cijene licenci.

Kada je takav dogovor pao, jer eto nije se to tako smjelo i neki su se žalili, Dropulić je javno pred petstotinjak ljudi kazao da se u Hrvatskoj niti stisak ruke ne može smatrati potpisom ugovora. I osjećao se ugroženim, a onda kada je sada nedavno odlazio s mjesta direktora SAP-a na veću regionalnu funkciju unutar kompanije, sasuo je rafalnu paljbu na državu jer eto nisu isplatili plaće na vrijeme i za to je kriv softver, a on - SAP bi to riješio i ne bi bilo problema.

I napomenuo da država ne ulaže niti u održavanje IT sustava, da nam informatičari bježe iz Hrvatske, a eto i on ode na regionalnu funkciju. A zakon, pa koga je za njega briga. Sve eto bez ikakve reakcije, možda kao „welcome to the dark side“.

“May the force be with you, always”

Ali, vratimo se mi sudaru titana. Sada je Oracle odlučio tražiti od DKOM-a preispitivanje okvirnog sporazuma s Microsoftom iako bi bilo zanimljivo vidjeti na osnovu čega, jer možda oni misle nuditi MS licence za državu. Jer država ima Microsoftove OS-ove na desktopima i prijenosnicima, te Office za uredski rad, te mnoštvo raznoraznih serverskih platformi. Licence nekako sumnjamo da ih može ponuditi. Možda je problem u okvirnom sporazumu, možda je problem jer svi shvaćaju da je država sada, ma kao uostalom i prije, ključan dobavljač IT rješenja i usluga. I treba zadržati i pojačati vlastite pozicije.

Uz cijelu tu gungulu, oko koje mnogi pričaju ispod glasa, Ministarstvo obrane odlučilo je ne ići u nabavku licenci kroz okvirni sporazum. Odluka po vojnički - donesena, sprovedena! Kao Jedi vitezovi, isukanih svjetlećih mačeva (ligth sword). Možda se i to promjeni možda i veliki šef svih Jedi vitezova – Zoran Milanović od milja zvani Yoda ipak odluči drugačije.

„New hope“

A mi ćemo kao mudri Jedi učitelji stajati samo zasad sa strane i gledati, jer nitko nam to pravo ne može oduzeti, promatrati, upijati Silu da bismo vidjeli što će se dogoditi. I ne zaboraviti da i telekom tržište pati. Međutim Sila je s njim, H1 Telekom ponovno brodi, a Optima Telekom se predstečajno dogovara i miče s „tamne strane“. Otpisat će se dugovi, barem dio njih, Zagrebačka banka će ući u većinsko vlasništvo, a zdrava firma onda je itekako na prodaju. Za njih su, kako tvrde dobro upućeni, zainteresirani i iz Telenora, čija je akvizicija Tele 2 Hrvatska gotovo pa sigurna. Telenorovci već obilaze i agencije, odradili su due diligence, čeka se samo pogodan trenutak da se dogodi nova nada.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

19.02.2019. komentiraj

Kao namjernu ili slučajnu reakciju na www.facebook.com/EdukacijaNajvaznija/ saborski zastupnik Marko Vučetić (nezavisni) je objavio sljedeće osporavanje: „Kada se izolira određeni segment stvarnosti i pritom se apsolutizira, nikada se ne rješava problem, nego se otvara put za neku novu tiraniju. Obrazovanje se rješava obrazovanjem i obrazovnim politikama (a ne politikom u obrazovanju), zdravstvo zdravstvom i zdravstvenim politikama (a ne politikom u zdravstvu), vladavina prava poštivanjem zakona i kreiranjem zakona koje treba provoditi (a ne provođenjem politike u pravosuđu).... No, kontekst u kojem djelujemo kontekst je simulacije zbilje i dominacije PR-a. Tu se gubi razlika između zbilje i privida, odnosno privid i zbilja se promatraju kao istorazinske datosti. Onaj tko zbilja zna i onaj tko prividno zna, onaj tko zbilja liječi i onaj tko prividno liječi, onaj tko zbilja provodi zakone i onaj tko prividno provodi zakone postaju isti.

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.